Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Publicerad: 2022-03-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
Döm om min förvåning då jag insåg att vit kaross är ett tillval.

Det är få husvagnar som rent historiskt kan mäta sig med Südwind.

Att en serietillverkad husvagn, som lanserades vid mässan i Essen 1962, skulle leva vidare 60 år senare är ganska svårt att ta in. Framför allt med tanke på hur många varumärken och modellserier som har kommit och gått under årens lopp.

Jag och många med mig såg säkerligen Südwind 500 FU i samband med importören Bergholms mässa i Jönköping. En del reagerade säkerligen på att karossen inte var vit, utan gråaktig. Fast inte grå som i grått och trist, utan en silvergråaktig färgnyans som fullkomligen sprutar ut budskapet modernt, sportigt och tufft! Är det ett tillval månde? Nej, hör och häpna – av Bergholms säljkår fick jag det förklarat för mig att det är vit kaross som tillhör tillvalslistan och inte tvärtom. Hoppsan!

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
60 YEARS KNAUS är broderat på den ena ryggdynan.

500 FU är dessutom en av tre Südwind-vagnar som kan beställas med det innovativa E.Power-paketet som i klarspråk innebär gasolfri drift (de övriga två är 460 EU och 500 QDK). Dessutom är den husbilsinspirerade konstruktionen FoldXpand applicerad på bakgaveln (innebär att boutrymmet maximeras utan att påverka fordonets längd).

Vad utomordentligt härligt att se att den ytterst konservativa husvagnsbranschen vågar släppa loss och harmoniera med övrig utveckling i samhället där exempelvis miljökrav, digitalisering och produktutveckling närapå skenar iväg med blixtens fasansfulla hastighet.

Nu är det inte enbart nytänkandet inom karosskonstruktion som imponerar. Man behöver inte komma längre in i vagnen än att man stoppar in nosen för att bli varmt välkomnad av en användarvänlig hallmöbel som inkluderar garderob, hyllor och ett upplyst vitrinskåp.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
Hade det inte varit för den svarta listen hade man knappt upptäckt kylskåpet.

Motsatta sidan är också i viss mån upplyst i form av en ljusslinga av synnerligen modern art (se bild). Inte heller premiumentrédörren i sig får glömmas bort då den har populära detaljer som multifunktionell väska och paraplyställ. Slår mig ned i den mäktiga U-soffan. En 500-vagn och detta enorma sittutrymme – wow!

Noterar att det även finns ett broderi på ena ryggdynan med texten 60 YEARS KNAUS som förkunnar att Südwind är deras jubileums-serie.

Det första som slår mig är hur modern interiörens färgsättning är. Väggar, golv, möbelmoduler och överskåpsluckor – allt är nämligen ljust på ett synnerligen smakfullt vis. Ta bara kylskåpet i köksavdelningen som ett exempel – så elegant integrerat att man knappt ens ser att det finns där.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
Separata avdelningar för toa och handfat gäller i 500 FU. Närmast futuristisk belysning i hallen.

Samtliga skåp och lådor är naturligtvis ventilerade och överskåpen har en så mjuk och följsam soft close-funktion att man nästan blir salig av lycka. I taket sitter en brandvarnare och i sängen ligger det en
kvalitetsmadrass av märket Evo Pore HRC.

Vi noterar svanhalsbelysning både bak och fram. Dessa läslampor visar sig dessutom ha såväl dimbar funktion som nattbelysningsfunktion. En närmast komplett husvagn? You bet!

Avslutningsvis bör det tilläggas att 500 FU bara är en av 16 vagnar i den stora skaran Südwind 60 Years. Skulle alltså inte denna vagns storlek eller planlösning attrahera just era behov, finns det en mängd syskon att välja mellan.

Naturligtvis har vi inte glömt bort serien Südwind Scandinavian Selection. Där gäller ytterligare fem modeller som i sin tur är utrustade med bland annat vattenburet värmesystem, såväl centralt som i golv.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring
Rulla till toppen