Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Ljusa och moderna färger. Notera även instegsgarderoben och det upplysta vitrinskåpet.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Publicerad

Döm om min förvåning då jag insåg att vit kaross är ett tillval.

Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

Det är få husvagnar som rent historiskt kan mäta sig med Südwind.

Att en serietillverkad husvagn, som lanserades vid mässan i Essen 1962, skulle leva vidare 60 år senare är ganska svårt att ta in. Framför allt med tanke på hur många varumärken och modellserier som har kommit och gått under årens lopp.

Jag och många med mig såg säkerligen Südwind 500 FU i samband med importören Bergholms mässa i Jönköping. En del reagerade säkerligen på att karossen inte var vit, utan gråaktig. Fast inte grå som i grått och trist, utan en silvergråaktig färgnyans som fullkomligen sprutar ut budskapet modernt, sportigt och tufft! Är det ett tillval månde? Nej, hör och häpna – av Bergholms säljkår fick jag det förklarat för mig att det är vit kaross som tillhör tillvalslistan och inte tvärtom. Hoppsan!

60 YEARS KNAUS är broderat på den ena ryggdynan.

500 FU är dessutom en av tre Südwind-vagnar som kan beställas med det innovativa E.Power-paketet som i klarspråk innebär gasolfri drift (de övriga två är 460 EU och 500 QDK). Dessutom är den husbilsinspirerade konstruktionen FoldXpand applicerad på bakgaveln (innebär att boutrymmet maximeras utan att påverka fordonets längd).

Vad utomordentligt härligt att se att den ytterst konservativa husvagnsbranschen vågar släppa loss och harmoniera med övrig utveckling i samhället där exempelvis miljökrav, digitalisering och produktutveckling närapå skenar iväg med blixtens fasansfulla hastighet.

Nu är det inte enbart nytänkandet inom karosskonstruktion som imponerar. Man behöver inte komma längre in i vagnen än att man stoppar in nosen för att bli varmt välkomnad av en användarvänlig hallmöbel som inkluderar garderob, hyllor och ett upplyst vitrinskåp.

Hade det inte varit för den svarta listen hade man knappt upptäckt kylskåpet.

Motsatta sidan är också i viss mån upplyst i form av en ljusslinga av synnerligen modern art (se bild). Inte heller premiumentrédörren i sig får glömmas bort då den har populära detaljer som multifunktionell väska och paraplyställ. Slår mig ned i den mäktiga U-soffan. En 500-vagn och detta enorma sittutrymme – wow!

Noterar att det även finns ett broderi på ena ryggdynan med texten 60 YEARS KNAUS som förkunnar att Südwind är deras jubileums-serie.

Det första som slår mig är hur modern interiörens färgsättning är. Väggar, golv, möbelmoduler och överskåpsluckor – allt är nämligen ljust på ett synnerligen smakfullt vis. Ta bara kylskåpet i köksavdelningen som ett exempel – så elegant integrerat att man knappt ens ser att det finns där.

Separata avdelningar för toa och handfat gäller i 500 FU. Närmast futuristisk belysning i hallen.

Samtliga skåp och lådor är naturligtvis ventilerade och överskåpen har en så mjuk och följsam soft close-funktion att man nästan blir salig av lycka. I taket sitter en brandvarnare och i sängen ligger det en
kvalitetsmadrass av märket Evo Pore HRC.

Vi noterar svanhalsbelysning både bak och fram. Dessa läslampor visar sig dessutom ha såväl dimbar funktion som nattbelysningsfunktion. En närmast komplett husvagn? You bet!

Avslutningsvis bör det tilläggas att 500 FU bara är en av 16 vagnar i den stora skaran Südwind 60 Years. Skulle alltså inte denna vagns storlek eller planlösning attrahera just era behov, finns det en mängd syskon att välja mellan.

Naturligtvis har vi inte glömt bort serien Südwind Scandinavian Selection. Där gäller ytterligare fem modeller som i sin tur är utrustade med bland annat vattenburet värmesystem, såväl centralt som i golv.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206