Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

Publicerad: 2022-04-19   Uppdaterad: 2023-04-18

En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

Ingen Alpa har tidigare hamnat under Husvagn & Campings lupp. Det är alltså hög tid eftersom Dethleffs speciella serie dessutom firade tioårsjubileum det gångna året.

Gräver vi lite i det historiska var det för ovanlighetens skull inte enbart den tyska husbils- och husvagnstillverkarens designavdelning som stod för såväl originalidé som utvecklingsprocess. Nej, även ett husbilsresande par, Heidi och Lothar Schleinkofer, var med under hela resans gång – från ax till limpa.

Det äkta parets trettioåriga erfarenhet av husbilscampande låg så att säga till grund för vad vi har att göra med än idag. Och kanske var det också det campande husbilsparets tidigare fordon – Concorde Charisma – som mynnade ut i att Alpa byggs som antingen medelstora husbilar, alternativt större än så. Ty ingen modell är nätt och smidig. Något som kan tyckas vara besynnerligt med tanke på att de marknadsförs som husbilar för två personer.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två
Tec-Tower-system i köket samt passagen till sängarna ovanför hytten.

Fem olika fordon – fördelade på två helintegrerade och tre alkovmodeller – finns att tillgå. De två minsta alkovbilarna har samma planlösning som sina helintegrerade motsvarigheter medan väldiga A 9820-2 sticker ut med en nästan nio meter lång kaross och en totalvikt på 6 700 kg.

En stor portion svängrum får man interiört och det trots att vi valt att titta närmare på den mellanstora I 7820-2. 

Den enkla förklaringen till all öppen yta är att den enda fasta sängen visar sig vara en nedfällbar taksäng ovanför hytten. Alltså, ingen bäddplats som inskränker i vare sig hygien-, kök- eller samvaroavdelning. Bäddarna har sjuzonskallskummadrasser och de kan förvandlas till en dubbelsäng om så önskas.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två
Välvd köksbänk – elegant och gott om plats. Källsorteringskärl i en av lådorna i köksavdelningen.

Under de separata bäddarnas fotände finns garderoberna. Klädesplaggen kan nås både ovanifrån och gå-ned-på-knä-nivå (beroende på om sängen är upp- eller nedfälld). Det är nog inte så många som är förtjusta över golvnivåskillnaden från köket till den stora sittgruppen, men likväl finns den där.

I gengäld existerar det en hel del annat att glädjas över. Som exempelvis Aldes vattenburna värmesystem (gäller inte golvet). Dethleffs har istället valt ett uppvärmt dubbelgolv där färsk- och spillvattentanken är monterade i ett isolerat område.

Rent estetiskt är el- och vattenmätarna och dess marina stil ovanför entrédörren en fröjd för ögat. Bästa avdelningarna? Som ni förstår av priset att döma har det inte sparats på krutet i någon enskild sektion. Det som Husvagn & Camping tycker om mest är att det är gott om plats både vid spisen och på toaletten. Säga vad man vill, men ju äldre man blir desto mer utrymme tycks man vilja ha. 

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två
Från den stora sittgruppen är det nära till vitrinskåpet. HÖGER: Toalett och dusch är
separerade från varandra.

Visst, vi får naturligtvis inte glömma bort den gigantiska sittgruppen. Den är ju lite av Alpa:s signum. Är det verkligen bara två personer som ska sitta där? Tro oss när vi säger att halva tjocka släkten också får plats.

Avslutningsvis namnet. Ja, det är en historia i sig. När de 2011 gjorde entré på husbilsmarknaden titulerades de som AlPa – alltså även med ett versalt P. För den vetgirige är det en förkortning av Alleinreisende Paare, det vill säga ensamresande par. Med tiden upphörde man med den något krångliga versala/gemena bokstavskombinationen, för att döpa om serien till betydligt mer lättskrivna Alpa.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två
Rulla till toppen