Pilote P696U: Liten och ändå stor

Publicerad: 2022-04-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

Pilote P696U: Liten och ändå stor

Serien Pacific (vanligtvis förkortat med endast ett versalt P) består av halvintegrerade modeller i ett storleksspann mellan 599 och 745 centimeter. Till antalet är de 22 och fyra av dem har sifferkombinationen 696.

Först ut på marknaden var P696GJ (långbäddar) och P696S (barnkammarlösning med våningssäng och taksäng). När väl dessa rönte succé fyllde tillverkaren på med en duo (P696D respektive P696U) som båda har taksäng som enda plats för horisontell position.

Pilote P696U: Liten och ändå stor
Det är sällan eller aldrig man ser en så här stor sittgrupp i en så liten husbil.

Det skiljer emellertid en hel del mellan de två sistnämnda. Medan D-modellen har taksängen ovanför sittgruppen framtill i fordonet samt garderob och hygienutrymme baktill, har vårt testobjekt mer eller mindre en motsatt möblering.

Framför allt utmärker sig den enorma sittgruppen i fordonets akterparti. Det är faktiskt en avdelning som bara stora husvagnar eller husbilar i Linersegmentet också kan skryta med. Tilläggas bör att i sittgruppen är en av de bältade platserna bakåtvänd, det vill säga resenären sitter med ryggen i fordonets körriktning.

På grund av denna något udda lösning bör det understrykas att det är vanligare att illamående/åksjuka uppstår när man färdas baklänges. Placera alltså den känsligaste resenären på rätt plats innan avfärd.

När det gäller den elektriskt nedfällbara taksängen är den inte enbart en ytterst platsbesparande komponent. Den franska tillverkaren har även fått till designen på dess underrede så att den prydligt harmonierar med övrig interiör.

Pilote P696U: Liten och ändå stor
Ett gott kök som är utrustat med det mesta som kan komma att behövas.

Om det är ytterst udda med en sittgrupp för sju personer i en så pass liten husbil är det inte stopp på originella lösningar där. Närmast bakom hyttstolarna dyker nästa ögonbrynshöjare upp.

Här har de nämligen placerat hygienutrymmet (inkluderat linneförråd och garderob). Om det är praktiskt eller vansinnigt, ja det är upp till var och en att avgöra. Hur som helst är detta utrymme stort och rymligt, och vi blir återigen förvånade hur mycket svängrum man får över till annat när man skickar upp sängen i taket.

Även entréns möblering är av ett sällsynt slag. Här ser vi något så ovanligt som ett säte där man kan placera ändalykten när det är dags att knyta skor. Jodå, skoförvaring finns också – fast av modell liten och endast ämnad för två par lågskor.

Mitt framför ingången finns köksavdelningen och även här pratar vi rymd med stort R. Ett dansgolv är att ta i, men återigen visar konstruktörerna vad som kan ske om man inte har en fast säng i golvhöjd (som bara stjäl plats under dagtid).

Pilote P696U: Liten och ändå stor
Stort hygienutrymme som för ovanlighetens skull är placerat precis bakom hyttstolarna. HÖGER: Notera sätet vid entrén samt vad gott om plats det är framför spisen.

Utrustningen i köket håller god nivå med stor kyl, laminerat stänkskydd, rymliga överskåp, fläkt, kryddhylla, två brännare, dubbla USB- samt 12V- och 230-uttag. 

I vägronden bjuds vi inte på några större överraskningar. 140 hästkrafter à la Fiat Ducato under huven är knappast något nytt för erfarna husbilsresenärer.

Fast har ni inte testat automatlådan som ersatte den tidigare robotiserade är det hög tid. Skillnaden är nämligen som natt och dag. Vidare är det också en smula enklare att hantera den korta karossen. En halvmeter mindre än normalstora husbilar är inte helt fel, i alla fall inte i stadsmiljö.

Bakom ratten noterar vi mugghållare, dubbla USB-uttag, plats för skrivplatta samt även säkerhetskomponenter som backspeglar med såväl vidvinkel- som döda vinkeln-glas, hastighetskontroll, Traction + samt antispinn- och antisladdsystem.

Pilote P696U: Liten och ändå stor
Rulla till toppen