Pilote P696U: Liten och ändå stor

Ett knapptryck och en platsbesparande taksäng hamnar ovanpå den väldiga sittgruppen.

Pilote P696U: Liten och ändå stor

Publicerad

Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

Serien Pacific (vanligtvis förkortat med endast ett versalt P) består av halvintegrerade modeller i ett storleksspann mellan 599 och 745 centimeter. Till antalet är de 22 och fyra av dem har sifferkombinationen 696.

Först ut på marknaden var P696GJ (långbäddar) och P696S (barnkammarlösning med våningssäng och taksäng). När väl dessa rönte succé fyllde tillverkaren på med en duo (P696D respektive P696U) som båda har taksäng som enda plats för horisontell position.

Det är sällan eller aldrig man ser en så här stor sittgrupp i en så liten husbil.

Det skiljer emellertid en hel del mellan de två sistnämnda. Medan D-modellen har taksängen ovanför sittgruppen framtill i fordonet samt garderob och hygienutrymme baktill, har vårt testobjekt mer eller mindre en motsatt möblering.

Framför allt utmärker sig den enorma sittgruppen i fordonets akterparti. Det är faktiskt en avdelning som bara stora husvagnar eller husbilar i Linersegmentet också kan skryta med. Tilläggas bör att i sittgruppen är en av de bältade platserna bakåtvänd, det vill säga resenären sitter med ryggen i fordonets körriktning.

På grund av denna något udda lösning bör det understrykas att det är vanligare att illamående/åksjuka uppstår när man färdas baklänges. Placera alltså den känsligaste resenären på rätt plats innan avfärd.

När det gäller den elektriskt nedfällbara taksängen är den inte enbart en ytterst platsbesparande komponent. Den franska tillverkaren har även fått till designen på dess underrede så att den prydligt harmonierar med övrig interiör.

Ett gott kök som är utrustat med det mesta som kan komma att behövas.

Om det är ytterst udda med en sittgrupp för sju personer i en så pass liten husbil är det inte stopp på originella lösningar där. Närmast bakom hyttstolarna dyker nästa ögonbrynshöjare upp.

Här har de nämligen placerat hygienutrymmet (inkluderat linneförråd och garderob). Om det är praktiskt eller vansinnigt, ja det är upp till var och en att avgöra. Hur som helst är detta utrymme stort och rymligt, och vi blir återigen förvånade hur mycket svängrum man får över till annat när man skickar upp sängen i taket.

Även entréns möblering är av ett sällsynt slag. Här ser vi något så ovanligt som ett säte där man kan placera ändalykten när det är dags att knyta skor. Jodå, skoförvaring finns också – fast av modell liten och endast ämnad för två par lågskor.

Mitt framför ingången finns köksavdelningen och även här pratar vi rymd med stort R. Ett dansgolv är att ta i, men återigen visar konstruktörerna vad som kan ske om man inte har en fast säng i golvhöjd (som bara stjäl plats under dagtid).

Stort hygienutrymme som för ovanlighetens skull är placerat precis bakom hyttstolarna. HÖGER: Notera sätet vid entrén samt vad gott om plats det är framför spisen.

Utrustningen i köket håller god nivå med stor kyl, laminerat stänkskydd, rymliga överskåp, fläkt, kryddhylla, två brännare, dubbla USB- samt 12V- och 230-uttag. 

I vägronden bjuds vi inte på några större överraskningar. 140 hästkrafter à la Fiat Ducato under huven är knappast något nytt för erfarna husbilsresenärer.

Fast har ni inte testat automatlådan som ersatte den tidigare robotiserade är det hög tid. Skillnaden är nämligen som natt och dag. Vidare är det också en smula enklare att hantera den korta karossen. En halvmeter mindre än normalstora husbilar är inte helt fel, i alla fall inte i stadsmiljö.

Bakom ratten noterar vi mugghållare, dubbla USB-uttag, plats för skrivplatta samt även säkerhetskomponenter som backspeglar med såväl vidvinkel- som döda vinkeln-glas, hastighetskontroll, Traction + samt antispinn- och antisladdsystem.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206