Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

Publicerad

Brodyr i soffan som bevisar att vi har med en jubilar att göra.

1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

Innan vi hugger tag i 460 EU skulle vi önska att ni kikar några sekunder på sidorna 76–78 i denna utgåva. I artikeln där kan man nämligen snabbt dra slutsatsen att det har hänt mycket på i runda tal 60 år.

I mitten av 1960-talet var det en fröjd att hänga ett stycke "svalbo" efter personbilen – som på den tiden kunde vara av arten Amazon, PV, Opel Rekord eller VW Bubbla. Det fanns inte så många hästkrafter på den tiden. Och det behövdes inte.

Vagnarna var varken stora eller tunga och inte hade vi särdeles bråttom heller. Det var semester. Vi skulle tillbringa tid ute i det fria. Tak över huvudet och en plats att sova på var tillräckligt. Livet var kort och gott en fröjd.

Noterbart är att den vänstra singelbädden är 12 cm längre än den högra.

Att jämföra en Schwalbennest från 1965 med en sprillans ny och modern Südwind är givetvis en skymf. Det är som att likställa äpplen med krusbär. Det handlar i och för sig om två husvagnar, men där tar likheterna slut. Det är bara att se sanningen i vitögat. De är från två olika tidsepoker – då och nu.

Vi vänder tillbaka till modern tid.

Modellserien Südwind må fira 60 år i år, men 460 EU är allt annat än en vagn som börjar närma sig pensionsåldern. Planlösningen är i och för sig en gammal klassiker med en rymlig sittgrupp längst bak och kök och hygien-utrymme centralt placerade, medan två singelsängar med bäddbreddningsfunktion har applicerats i dess för.

460 EU har en klassisk och populär planlösning som fortfarande går hem hos många husvagnsentusiaster.

Estetiskt bjuder vagnen på en modern och sober interiör design som med fingertoppskänsla har kombinerats med en helfräck sportig exteriör där de personbilsliknande lättmetallfälgarna är pricken över i:et.

Både komfort och utrustningsnivå är på mycket hög nivå. Vi har med en Knaus att göra.

Husvagn & Camping skulle beskriva den här modellen som en vagn för två, men med plats för ännu en resenär eller två.

Tre takfönster och dubbelt så många öppningsbara fönster hjälper till att skapa en ljus och öppen atmosfär. Två detaljer som tilltalar oss är placeringen av garderoberna samt väggbeklädnaden i soffhörnen. De sistnämnda ger en stilren och varm känsla på en och samma gång.

Väljer man en ePower-modell med enbart el har köket naturligtvis inte gasolbrännare som på bilden utan en induktionshäll.

Då vi har med en förhållandevis liten vagn att göra vill det till ingenjörskonst för att få plats med allt. Det har Knaus lyckats med via en duo "klädskåp" ovanför fotänden på båda sängarna (se bild).

På minuskontot? Vi vet att många husvagnscampare inte uppskattar kylskåp på golvnivå. Detta är dock en naturlig placering i mindre husvagnar. Vill man undvika det, ja då får man helt enkelt gå upp i vagnstorlek. 

Godsaker finns det gott om. Entrédörren är av märke Premium vilket innebär kraftigt låssystem, fönster inkluderat mörkläggningsfunktion, dubbeltätning, multifunktionell väska och paraplyfack.

Två breda soffor mitt emot varandra – precis som på husvagnar från förr i tiden.

Alla förvaringsskåp och lådor är ventilerade. Såväl överskåpsluckorna som kökslådorna har stängningsfunktionen soft-close. Sängarna är försedda med högkvalitativa EvoPore HRC-madrasser. Dessutom har vagnen vattenfiltersystemet Bluuwater samt ett så kallat en-nyckel-system för att nämna ett axplock ur den digra listan på utrustning. 

Avslutningsvis bör det nämnas att 460 EU är en av tre Südwind som också går att beställa som ePower (dessa är 50 kg lättare än gasolversionerna). Detta innebär alltså möjligheten att kunna campa med en gasolfri husvagn som tar mobiliteten med enbart el till nästa nivå.

I dessa vagnar ingår den senaste elutrustningen samtidigt som man på köpet får ökad säkerhet, mindre underhåll och som många också anser – ett enklare campingfordon att handskas med.

Garderoberna är monterade på var sin sida ovanför sängarna.

Mitt emot köksavdelningen finns ett hyfsat rymligt hygienutrymme.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206