Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

Publicerad: 2022-11-18   Uppdaterad: 2023-04-25

Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

Samtidigt som vi befinner oss i husvagnarnas och husbilarnas Mecka, Tenhult, är även det finländska återförsäljarnätet på plats. Och en sak är säker – deras intresse för nya Kabe Estate 470 GLE är lika stort som vårt. Husvagn & Camping får snällt vänta en timme (eller blev det kanske två) innan vi kan syna varenda liten söm på egen hand.

Grundidén var glasklar. I alla fall från ledningens håll. Till modellår 2023 skulle Estate (som var ny som serie från och med i fjol) få tillökning. Det som skulle skapas bakom lyckta dörrar var en liten vinteranpassad långbäddsvagn som till stor del är byggd av lättviktsmaterial för att kunna attrahera den nya kullen campare som antingen har en elbil eller en hybrid som dragbil. Resultat blev förbluffande bra!

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Sveriges minsta vagn som har singelbäddar och vattenburen värme. Behändig köksavdelning med massvis av förvaringsutrymmen.

Husvagn & Camping, och många med oss, pratar ofta om husvagnar som är ämnade för två personer – Estate 470 GLE är inget undantag. Vi hinner inte ens innanför entrédörren förrän vi höjer ett ögonbryn. Wow, vilken sittgrupp! Inte undra på att besökarna från vårt grannland såg så lyriska ut när de lämnade plats åt oss.

Nu är min finska begränsad till att räkna från 1 till 10 (nästan), rabbla upp namnen på ett antal gamla motocross- och hockeystjärnor samt att lyfta på hatten och i all välmening säga kitos (tack). Men deras blåvita leenden sade mer än tusen ord.

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Användarvänlig skidlucka som gillas av många… … och detsamma gäller för bäddbreddningssystemet.

Det är nämligen ingen vanlig sittgrupp, utan två separata säten som vart och ett påminner om en schäslong och som inkluderar komforthöjande nackstöd (tillval). Nytänkande, synnerligen originellt och riktigt läckert på en och samma gång.

Nästa ahaupplevelse är känslan av rymd som infinner sig. Visst, det står 470 GLE på karossen, men husvagnens innanmäte känns alla gånger som en 520- eller rent av en 560-vagn! Allt är minutiöst planerat in i minsta detalj och ingen avdelning har så att säga blivit bortglömd.

Ingenjörerna har kommit med smarta och platsbesparande lösningar som exempelvis högt och smalt kylskåp, ett hygienutrymme med duschmöjlighet och en användarvänlig köksavdelning som har utrustats med detaljer som fläkt, utdragbar skärbräda, tre brännare på rad, källsorteringskärl och en mängd lådor med funktionen soft close. Dessutom har överskåpen stoppskydd som minimerar risken för att saker ska ramla ut.

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Titta noga! Den här typen av sittgrupp är synnerligen annorlunda.

Garderoberna är placerade ovanför sängarnas fotände. Den ena av dem rymmer dessutom tv. Till vår glädje finns bäddbreddningsfunktion (tillval). Vädringsluckan tycker vi också om och samma betyg får givetvis den låsbara skidluckan i vagnens frontparti.

Men här finns också en massa godsaker som vi inte ser med blotta ögat, vi har ju med en Kabe att göra. 

Exempel på det är fuktsäker kaross, magnifik isolering, ventilerande väggtapet och det vattenburna värmesystemet där golvvärmen har hela fyra slingor.

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Hygienutrymmet har duschmöjlighet.

Okej, vagnen må vara liten men som ni märker är dess användningsområde stort och det tillhör heller inte vanligheterna att en husvagn som ”bara” mäter 473 centimeter i invändig längd har singelbäddar.

Med det sagt kan vi slå fast att det här är en optimal vagn för två livsnjutare med tillägget att den med förkärlek kan användas under alla fyra årstider – från den pånyttfödda våren vidare till en stekhet sommar, blåsig höst och sist men inte minst en kall och bister vinter. 

Det bör tilläggas att den här 470-vagnen endast är tillverkad i standardbredd och att kompressorkyl finns bland populära tillval.

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Hygienutrymmet har mattsvarta detaljer. HÖGER: Vädringslucka och garderob.
Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov
Rulla till toppen