Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

Ljust och elegant – samt face-to-face förstås.

Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

Publicerad

Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

Tar plats bakom ratten. Ställer in Agutistolarna, och sedan rullar vi iväg.

Vägronden bjuder inte direkt på några hisnande ögonblick, och tack och lov för det. Knappt åtta meter kan kanske kännas otympligt och stort för den oinvigde, men för de allra flesta som har husbil är det snudd på vardag.

Det finns rikligt med kusar i motorrummet, något som märks allra tydligast på låga varv. Den nya niostegade automatlådan har vi både berättat om och berömt tidigare, så denna gång nöjer vi oss med att säga att den är en ren fröjd att använda.

Många helintegrerade husbilsmärken har tagit efter personbilsindustrin med kaxig front, dock inte Pilote som ser förhållandevis "snäll" ut.

Vårt testobjekt är dessutom byggt på ett högkvalitativt chassi från AL-KO som bidrar med lägre tyngdpunkt, brett hjulavstånd samt fristående hjulupphängning bak.

Blir glatt överraskad när vi når fram till testkörningens första T-korsning. Stort fönster vid passagerarsätet, fönster bakom samma säte samt integrerat fönster i entrédörren gör att sikten åt höger blir riktigt bra.

Stannar till på en rastplats några mil senare. Har fram till dess noterat stop/start-funktion, farthållare, multifunktionsratt, ratt och växelspaksknopp i läder, backkamera, multimediacenter med niotumsskärm (Pioneer med DAB och GPS-Apple CarPlay) samt en mjuk matta i förarhytten. När vi står still passar vi på att ta ett varv runt fordonet.

Inga problem med att trivas i denna miljö. Här syns tydligt bordsskivan som kan halveras.

Jösses, viken pampig bakgavel. Den för genast tankarna till Concorde och de andra linerhusbilarna. Inte illa! Vi sätter check i rutan för solpanel och detsamma för en utvändig, utdragbar förvaringslåda. Bockar även av markis och aluminiumfälgar (ingår när fordonet är utrustat med 180 hästkrafter). Stort garage är uppskattat.

Däremot känns det en smula märkligt att det saknas belysning i stuvutrymmet på detta fordon i dryga miljonklassen. Det måste, tro det eller ej, eftermonteras. Det 21 centimeter, djupa och uppvärmda dubbelgolvet lär många ta till sina hjärtan då långsmala skidor och fiskespön enkelt plats.

Värmen då? Där är det vattenburet från Alde som gäller. Och då pratar vi om centralvärmen. Sedan använder som bekant Pilote ett uppvärmt dubbelgolv. Varje gång vi pratar med deras ingenjörer och byggnadstekniker, säger de att "detta fungerar bättre". Deras tester i kylrum visar att de på lite drygt fyra timmar går från 15 minusgrader till 20 plusgrader.

Under sängarnas fotände finns garderob och förråd.

Bland annat har det visat sig att Pilote använder sig av ett nytt isolerande material för både spillvattentanken och hjulhusen, samt att de har börjat använda lister av fibroplast (polyuretan som är förstärkt med glasfiber) som är styvare och säkrar en solid förbindelse mellan väggar och golv.

Vi kliver in. Hm, planlösningen känns igen. Jodå, den här husbilen ser i mångt och mycket ut som "landsmannen" Rapido M66 som vi provkörde i utgåva 6/2022. Visst, det skiljer sig gällande drivlina, designdetaljer och utrustning men mycket känns igen.

Inleder rundvandringen med avdelningen för nattbruk. Laddningsuttag för USB finns tillgängligt och likaså bäddbreddningsfunktion som gör att vi snabbt som ögat kan förvandla två enkelsängar till en 176 centimeter bred dubbelsäng.

Ett litet kök som i vårt tycke saknar några pinaler.

När vi ändå är inne på kapitlet bäddar bör vi informera om att den nedfällbara taksängen sköts elektriskt. På tal om tak så gäller två mått (golv till tak). Det är nämligen inte två meters ståhöjd i sovrummet, på toaletten och i duschen. 

Där har det kapats ett dussin centimeter jämfört med köks- och samvaroavdelningen. Sittgruppen har face-to-face. Här finns också ett soffbord vars skiva kan delas på mitten så att passagen till och från hytten blir så enkel som möjligt.

Ska vi avslutningsvis vara lite kritiska i köket hade vi önskat den dubbelhängda kylskåpsdörren, köksfläkt, papperskorg och varför inte gasol- eller mikrovågsugn. Trots allt kostar ju bilen sjusiffrigt.

Toalett och dusch är separerade från varandra. HÖGER: Uppvärmt dubbelgolv där persedlarna kan nås både från in- och utsidan.

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206