Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

Publicerad: 2022-12-28   Uppdaterad: 2023-04-25

Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

Mitt emellan skulle man kunna säga om nya 585 UL. Den är nämligen större än 495 UL och samtidigt mindre än 660 WQM som båda lanserades under pompa och ståt till modellår 2022.

Annars är det mycket som vi känner igen från de ett år äldre syskonen. Rena drag och tydlig i sitt designspråk och samtidigt ytterst ombonad. Hobbys signum har alltid varit modeskapande formgivning på hög nivå – och Maxia är naturligtvis inget undantag, snarare tvärtom.

Det märks tydligt att det är varumärkets top-of-the-line-modell. Det har heller inte sparats på krutet, utan en och annan detalj har blivit ännu bättre och för den delen också betydligt mer användarvänlig.

Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre
Det är betydligt bekvämare att pussas och kramas i horisontellt läge med funktionen bäddbreddning. Kostnad? Cirka 5 000 kronor.

Exempelvis har värmepannan flyttats till en undangömd position under ena singelbädden. Det innebär att platsen under garderoben per automatik blev ledig och nu kan användas för förvaring från golv hela vägen upp till tak. Vidare gäller ny utformning på överskåpsluckorna som också är lättare och av ett vridstyvare material. Gångjärnen har dessutom fått en översyn och är nu av en kraftigare modell.

Även belysningsarmaturen vid såväl sängarna som i den gemytliga sittgruppen har uppdaterats. Om det är praktiskt med ”lampskärmar” sätter vi ett stort frågetecken för. Hemtrevligt är det hur som helst, även om jag personligen föredrar svanhals-versionen.

På tal om snofsiga komponenter leder LED-listen vid golvet – runt sittgruppen – till hög mysfaktor, medan alla nytillkomna, mattsvarta detaljer bidrar till ett sofistikerat och trendigt inslag.

Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre
Bra bakgavel med öppningsbart fönster, laddningsuttag och hyllor för diverse pryttlar.

I köket finns både USB-portar och ett stort, utdragbart och platsbesparande apoteksskåp. Givetvis gäller funktionen soft close på lådor och luckor. Samma lyxiga tillämpning gäller även skyddsluckan till brännarna, något som inte tillhör vanligheterna.

Kylskåpet är från Dometic och kan öppnas från båda håll. Här finns också rediga dörrvred, bra belysning, trevlig kryddhylla ovanför köksbänken samt en brandvarnare i avdelningen för nattbruk.

Något ovanlig är möbelmodulen mitt emot köket. Sällsynt på så vis att dörrarna till hygienutrymmet och garderoben ser exakt likadana ut (se bilden som beskriver hela interiören). Något att tänka på om man har tagit ett glas för mycket på kvällskvisten och är i behov av att lätta på trycket.

Sängbreddning (se bild) och Aldes förnämliga vattenburna värmesystem går att få som tillval. Det sistnämnda, som även inkluderar vattenburen golvvärme, är givetvis inte helt gratis utan kostar 42 000 kronor extra. Önskar man bara central vattenburen värme gäller summan 25 000 riksdaler.

Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre
Dubbelhängd kyl, elegant kryddhylla och nya överskåpsluckor.

Exteriört då? Jodå, det finns saker att berätta om där också. Som att karossen varken är slät eller kulhamrad på traditionellt vis utan ”mini-kulhamrad”. Du får gå riktigt nära för att upptäcka att husvagnskarossen faktiskt inte är helt slät, något som gäller för såväl fram- som bakgavel.

För att höja attityden en smula har Maxia blivit utrustad med svartpolerade aluminiumfälgar. Kaxigt och snyggt!

Hur sammanfattar vi då nykomlingen 585 UL? Den har en ljus och stilren interiör. Planlösningen känns både rymlig och luftig.

Helt klart är det en rikt utrustad husvagn för två personer som erbjuder gott om förvaringsutrymmen och en stor, välkomnande U-soffa – allt ytterst välpaketerat.

Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre
Rulla till toppen