Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.
Bilen är framkörd och nycklarna sitter i. Sätter mig bakom ratten. Förutfattade tankar inför mötet med den kompakta husbilen som bara kostar 600 000 kronor? Jajamensan!
Priset är så att säga både glädjande och samtidigt lite skrämmande. Kan något så här "billigt" verkligen vara bra? Vi har emellertid inte med någon duvunge att göra, ty Roadcar tillhör samma koncern som Pössl, Carado och Globecar.
Låter den lilla plåtisen (bara 540 centimeter lång) först rulla på den hormonstinna motorvägen.
Fortsätter vidare på slingriga landsvägar och avslutar sedan provkörningen med att utmana R540 i de centrala områdena av smedstaden. Tanken att det skulle bli en stötig tur, på grund av den korta hjulbasen (endast 3,45 meter), kommer omgående på skam. Resan flyter nämligen på utan några som helst bekymmer.
Egentligen borde vi kanske ha förstått detta. Citroën, som grundades redan 1919, har traditionellt tagit fram såväl egensinniga som tekniskt mycket avancerade bilar, och varför skulle nyttofordonet Jumper vara ett undantag?
Den portion med gnissel och gnekande som vi hade förväntat oss (återigen är det låga priset där och spökar) finns bara i våra tankar. Den här plåtisen är nämligen bra mycket tystare än många andra fordon som Husvagn & Camping har testat under årens lopp.
Det enda negativa ska väl vara att här får du återigen använda växelspak och kopplingspedal. Fast har man kört bil under 40 år, och de allra flesta kanske med manuell växellåda, sitter det så att säga i ryggmärgen. Med handen på hjärtat tänker vi inte ens på att växlandet sker för egen maskin.
Samtidigt är vi fullt medvetna om att många husbilsresenärer inte kan tänka sig något annat än automat. Hur som helst blev vi glatt överraskade av husbilens färdigheter i vägronden.
Kliver sedan in och synar det interiöra. Här blir det uppenbart att R540 inte kommer att vinna några designpriser. Det ser den stora, kantiga möbelmodulen till (läs hygienutrymmet i fordonets mitt).
I övrigt finns det inte mycket att klanka ned på. Passar på att googla fram nyregistreringsstatistiken från januari till september 2022 via HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund). Får mer eller mindre en chock när resultatet kommer upp på skärmen. Det står nämligen noll i kolumnen över sålda enheter.
Är orsaken att Roadcar inte är i närheten av att vara en statussymbol? Något som brukar vara viktigt för många människor i välfärdens Sverige.
Innan vi lämnar tillbaka fordonet tittar vi till några detaljer.
Sittgruppen är det inte mycket att orda om. Svankstödet i soffan kunde vara bättre, så skönast är att ha ändalykten i de vridbara hyttstolarna. Ett plus ger vi till läslampan som löper på skena.
Kompressorkylskåpet är placerat vid entréöppningen (se bild) vilket gör det mindre trångt intill köksbänken. Nästan 1 000 kilo lastvikt är bra. Troligtvis hamnar de flesta tunga grejerna under sängen allra längst bak där det även finns fyra lastöglor.
I hygienutrymmet noterar vi skåp och fack som sväljer en mängd pryttlar. Duschmöjlighet? Det bockas också av. Öppningsbart fönster och ett litet takfönster ombesörjer i sin tur ventilation.
Inredningen känns en smula blygsam, men det går att råda bot för med enkla medel. Ibland kan det räcka med några färgglada kuddar. För pengar att piffa till och skapa en personlig prägel lär det finns över om du väljer en Roadcar R540.
En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.
Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.
Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.
Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.
Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.
Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.
Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.
Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.
Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.
Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.
Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.
Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.
Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.
Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.
Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.