Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

Publicerad: 2023-01-05   Uppdaterad: 2023-04-25

Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Till skillnad från sina föregångare, V 60 SP och V 60 SP Family, har årets nya modell ett pop-up-tak.

I vintras, närmare bestämt lördagen den 19 mars, invigdes Adrias nya hypermoderna fabrik som har tillverkning av plåtisar på sin lott. Granne med huvudanläggningen i Novo mesto? Nja, inte riktigt. I Bi, bara tre mil bort, håller i runda tal 140 personer på att snickra samman de alltmer populära, campinginredda skåpbilarna.

Det var framför allt den ökade efterfrågan på just denna typ av fritidsfordon som fick Adria att investera 40 miljoner kronor i den nya fabriksanläggningen. Om allt flyter på som det ska (utan komponentbrist), kan 20 plåtisar dagligen rulla av produktionslinan.

Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Sittgrupp för fyra med förlängningsbart bord och dubbelgolv under dinetten.

Sun Living har funnits under den slovenska husvagns- och husbilstillverkarens paraply i drygt 15 år. Sakta men säkert har de vuxit, inte bara i popularitet, utan även från år till år med nya, spännande modeller. 2021 växte exempelvis utbudet inom deras plåtissegment med V 65 XL.

Till 2023 breddas sortimentet ytterligare via V 60 SP. Eftersom modellen inte är ny i sig, måste vi bena ut vad som egentligen gäller. 

Det enkla svaret är kort och gott – pop-up-tak. I och med denna omtyckta nymodighet stegras priset en hel del.

Medan V 60 SP i originalutförande håller sig precis under 700 000 kronor, kostar V 60 SP Family strax över samma summa. Alltmedan vårt testobjekt landar på 783 000 kronor. Således kostar det att i ordets rätta bemärkelse ”ligga på topp”.

Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Fäller du upp sängmodulerna finns det gott om utrymme för skrymmande persedlar. HÖGER: Packutrymmet när dubbelsängen är nedfälld för nattbruk.

Bilen som Husvagn & Camping lärde känna i samband med Adrias och Sun Livings återförsäljarträff i Tenhult skiljer sig emellertid från de plåtisar som kommer att levereras till kund på den svenska marknaden. Testbilen var nämligen byggd på en Fiat Ducato.

På grund av rådande brist på chassin hos den italienska biltillverkaren kommer samtliga V-modeller att komma till Sverige med Citroën Jumper som basfordon. De som absolut önskar automatlåda kan beställa detta på ett Fiatchassi, men då får man begrunda ödet att väntetiden troligtvis blir mycket, mycket lång. 

Vi skippar vägronden eftersom vi så att säga sitter bakom ratten på fel basfordon. När det gäller själva bilen bör det dock nämnas att Citroën Jumper är utrustad med ESP (antisladd), ABS (förhindrar att hjulen låser sig vid inbromsning), EBD (elektronisk bromskraftfördelning), reservhjul, aktiv däcktrycksöver-
vakning, backsensor, reningssystemet AdBlue samt att de är förberedda för Isofix.

Önskar du kanske skrämma upp ”Cittran” till 165 hästkrafter? Det går utmärkt, men det kostar 11 000 riksdaler extra.

Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Äventyret kan börja – sängen i pop-up-avdelningen.

I och med pop-up-taket kan denna kompakta husbil vara ett praktiskt familjealternativ, precis som syskonet V 60 SP Family. Skillnaden är den att pop-up-sängen ger en betydligt äventyrligare och ”friare” känsla än att ha två dubbelbäddar i akterpartiet. 

I övrigt har de likadana planlösningar. Det finns en hel del detaljer vi tycker om. Tänker närmast på det lilla fotsteget som gör det enklare att komma i och ur dubbelsängen. Vidare gillar vi att läsbelysningen
löper på skena vilket gör att ljusbilden kan justeras optimalt. De har även integrerade USB-uttag vid sin sida (gäller både i sittgruppen och allra längst bak).

Plus i kanten delar vi också ut för fyra lastöglor i garagedelen, för att det finns plats för stora PET-flaskor i nedre delen av kylskåpet samt sist men inte minst – för duschmöjligheten.

Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Hyfsat bra med utrymme i duschkabinen. HÖGER: Trappan upp till himmelriket.
Sun Living V 60 SP: Familjealternativ
Rulla till toppen