Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

Publicerad: 2023-02-01   Uppdaterad: 2023-04-25

Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
Mercedeshytten har svarta läderdetaljer och givetvis MBUX-multimediasystemet med 10,25-tumsskärm.

Veckorna innan Adrias nya flaggskepp Supersonic skulle lanseras var det en hel del hemlighetsmakeri. De första bilderna avslöjade inte så mycket mer än ett skynke som täckte färg och form. Att något utöver det vanliga var i antågande förstod vi dock.

När det äntligen var dags för releaseparty och själva avtäckandet vallfärdade inbjudna journalister och fotografer till Slovenien, och det med all rätt. Supersonic må betyda ”högre än ljudets hastighet”. Vi skulle vilja säga crème de la crème, för inom husbilar är det här det lyxigaste och det bästa som Adria någonsin har byggt i kombinationen design, innovation och prestanda.

De nämner själva att de har inspirerats av det senaste inom yacht-, hem- och fordonsdesign. Med facit i hand – jösses vad de har hittat rätt!

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
En stor fördel med taksängen i 780 SL – du kan fortfarande njuta i soffan när den är nedfälld.

Att den lyxiga husbilen är byggd på Mercedes förvånar knappast någon. Ska det vara premium, ja då ska man väl löpa hela linan ut och inte bortse från körupplevelsen.

Deras hypermoderna MBUX-multimediasystem och alla viktiga assistanshjälpmedel talar sitt tydliga språk – det här är bättre än bra.

Även listan på exteriöra godsaker kan göras lång. Vad sägs om bred bodelsdörr med dolda gångjärn, backspeglar med vidvinkel, LED-dimljus med statisk kurvljusfunktion, central servicebox där alla anslutningar är samlade på ett och samma ställe, tekniskt dubbelgolv, elektroniskt avloppssystem för färsk- och spillvatten samt en pampig, lutande bakstam som inkluderar vindavvisare, backkamera och HELLA multifunktionsljus? Och då har vi bara nämnt ett axplock.

Vi passar även på att tillägga: garaget är utrustat med lastöglor, 230-uttag, belysning, element, utedusch, fack och förvaringslåda.

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
I avdelningen för nattbruk gäller ställbar huvudände vid singelbäddarna samt bäddbreddningsfunktion.

Hur är då upplevelsen inomhus? Eftersom komfort och funktionalitet går hand i hand med varandra blir svaret på frågan – sagolikt bra.

Ta bara ”serveringsbordet” vid passagerarsätet som ett av många exempel där Adrias ingenjörer har tänkt utanför boxen. Vi slår oss ned i sittgruppen och njuter femstjärnigt. Skinnklädseln går att beställa i tre olika kulörer. Taksängen ovanför oss är så elegant integrerad med övrig inredning att man inte tänker på att det är en nedfällbar bäddplats (som har tallriksfjädrar).

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
Elegant exteriör med fräcka lättmetallfälgar.

I dess underrede noterar vi högtalare och läsbelysning. Den sistnämnda löper på skena. Köksavdelningen är både hemtrevlig och synnerligen användarvänlig med plus i kanten för kylskåp som öppnas från båda håll, gasolgrill, stor arbetsyta, modern vattenblandare samt eleganta, välvda överskåp med ljuvlig stängningsfunktion som pricken över i:et.

Vi hajar till i avdelningen för det sanitära. Bakväggen i duschkabinen är nämligen svart som synden. Läckert om ni frågar mig, men det är givetvis en smaksak. Udda är det hur som helst. Inne på toa är handfatet utanpåliggande.

I avdelningen för nattbruk noterar vi bäddbreddningsfunktion. Likaså två utdragbara lådor under den ena sängen och garderob under den andra. Plats för diverse pryttlar finns även i två av de tre trappstegen som leder till bäddarna.

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
Separat dusch med Alde Shower Tower, väggvärme och duschstång. HÖGER: Trevlig och lite unik detalj som kan fällas fram intill passagerarstolen.

En detalj som ger ett mjukt och sobert intryck är ramarna runt fönstren, de är nämligen tyg-inklädda. Och på tal om mjukt. Mattan, som löper hela vägen från för till akter i fordonet, bidrar också till god ljudisolering. Det gillar vi skarpt.

Det går naturligtvis att skriva en hel bok om Supersonic. Husvagn & Camping rekommenderar emellertid att ni tar er till närmaste återförsäljare för att själva kunna se, känna, klämma och kanske provköra. Troligtvis kommer även ni att bli bländade av dess dynamiska stil. Men smakar det så kostar det.
Närmare två miljoner kronor är en hög summa. 

Till sist: Det finns även tre syskon om inte den provkörda modellens planlösning passar. 780 DC har queenbed och face-to-face medan 890 LL (höga långbäddar) och 890 LC (queenbed) är treaxlade baddare med en totalvikt på 5 500 kg.

Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
Rak köksbänk med mjukstängande lådor och centrallås. Jodå, Nespresso-apparaten är standard.
Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion
Rulla till toppen