Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

Publicerad: 2023-02-03   Uppdaterad: 2023-04-25

Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Hissa upp sängen och skrymmande ting som exempelvis cyklar får plats.

Bostadinredda skåpbilar. I var mans mun plåtisar. Ibland mäter de 540 centimeter, men oftast stannar måttbandet på antingen 599 eller 636 centimeter.

Sedan finns det alltid undantag, likt vårt testobjekt som vi lånar av Dags Husvagns-center i Norrköping. Där stannar mätinstrumentet först på 684 centimeter. Alltså inte så långt ifrån en normalstor husbil, fast i jämförelse med dem skiljer det en hel del när det gäller bredden.

Som basfordon har vi i de allra flesta fall med en Fiat Ducato att göra. Eller rättare sagt hade. Under pandemiåren har hela husbilsindustrin vänts upp och ned så inga regler utan undantag här heller.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Det är en riktig baddare för att vara en plåtis. Måttbandet stannar faktiskt bara 16 centimeter från sju meter.

Emblemet på grillen tillhör emellertid varken Peugeut Boxer, Ford Transit, Citroën Jumper eller Mercedes Sprinter, utan lejonet avslöjar att vi har med en MAN TGE att göra. De byggs av Volkswagen i deras fabrik tillsammans med VW Crafter som de delar många detaljer och komponenter med.

Vi bör samtidigt informera er om att det är en 2022-modell vi har tagit i besittning. Hade det varit en 2023:a då hade inte prislappen stannat förrän på 1 080 000 kronor! Och undertecknad som tyckte att en mille för en plåtis var gott och väl tillräckligt.

Det är minst sagt manligt under huven. I och för sig är vårt testobjekt uppgraderat till 177 kusar och en åttastegad automat (det finns även en sexstegad), men det är inget som vi ber om ursäkt för under testtillfället.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Hygienutrymmet när det fungerar som toalett… och (till höger) när handfatsväggen vrids träder duschen fram.

Det gör vi inte för den sköna luftfjädringen (tvåkrets) eller assistanssystemet heller. När det gäller det sistnämnda ingår nödbroms- och sidvindsassistans, fartbegränsare, ESP, ABS, Hill Holder samt regn- och ljussensorer i grundutrustningen. Har ni aldrig tagit plats bakom ratten på en MAN?

Husvagn & Camping rekommenderar mer än gärna att ni provsitter eller ännu hellre provkör. Få om ens någon brukar ha något negativt att säga. Men vi vill passa på att utfärda en varning – det är i viss mån beroendeframkallande.

Skinnklädsel i sittgruppen, inte illa! Lägg till god belysning i samma avdelning. Framför allt blir vi lite imponerade av lösningen där hela underredet i överskåpet är en enda stor belysningsramp. Synnerligen udda och samtidigt praktiskt. Svanhalsbelysning och taklampa noterar vi också plus ett stort takfönster.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Som synes är den bältade soffan egentligen två separata sittplatser.

Eftersom vi har med en stor plåtis att göra finns det utrymme att ha kylskåpet i ståhöjd, vilket vi gillar. Fordonets längd blir också påtaglig när vi tittar till hygienutrymmet.

Här fyller det den svängbara handfatsväggen en god funktion då du snabbt som ögat kan trolla fram en duschplats. I detta utrymme har både takventil och fönster applicerats för att ombesörja ventilationen.     

Sängen bak har höjningsfunktion (tillval). Något som gör i- och urlastning plättlätt. Elcentralen är placerad under den ena sängdelen, medan värmepannan finns under den bältade soffan.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Skärbräda men även fack och låda vid köksmodulens entrésida.

Att det är en modern plåtis märks tydligt då den är utrustad med magnetsystemet silwy ready och på antalet USB-laddningsuttag som vi räknar till fem. Två i hytten, övriga tre är integrerade i svanhalsbelysningens armatur.

Så vad blir då slutpläderingen? Hela fordonet andas kvalitet och känns som en på miljonen – därefter tycks också priset vara satt.

Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Praktiska och köksbänksbreda lådor. Notera även kyl-skåpet i ståhöjd.
Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen
Rulla till toppen