Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

Publicerad: 2023-02-13   Uppdaterad: 2023-04-25

Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

Den helelektriska serien Weinsberg CaraCito finns i fem tappningar. Storleksmässigt pratar vi från minstingen 390 QD till barnkammarvagnen 500 QDK som är störst.

Vi har dock valt att kika på deras enda vagn som är byggd med utförandet singelbäddar som är omåttligt populärt på den svenska marknaden. Det bör understrykas att det är en 2022-modell som vi tittar närmare på hos Backamo Husvagnscenter i Ljungskile.

Utseendemässigt ser vår 470 EU likadan ut som 2023:an, men det skiljer ganska precis 15 000 kronor i pris. Den luckan täpper emellertid vårt testobjekt till via välbehövlig extrautrustning som vi snart ska komma till.

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad
Titta vad ljust och fint det blev med ett extra fönster.

Första gången Husvagn & Camping stiftade bekantskap med CaraCito 470 EU var på en mässa för ganska precis ett år sedan. Vi ställde frågan till tillverkaren om utställningsfordonet var en prototyp eller en serieproducerad vagn?

Till svar fick vi det sistnämnda, och det gjorde oss en smula förbryllade. Ty det fanns inga läslampor och dessutom bara ett fönster vid sittgruppen (ett sidofönster). Skuggpartierna blev tydliga och det var inget som mina gamla, trötta ögon gillade. Lämnade ekipaget lite halvbesviken.

Men skam den som ger sig. Nyligen upptäckte vi att det stod en extrautrustad 470 EU hos Backamo Husvagnscenter – och det med komponenterna som vi tidigare saknade (extramonterade fönster vid sittgruppen samt integrerad punktbelysning i överskåpens underrede). Tackar och bockar!

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad
Fönstret vid sängarna är ett tillval och kostar lite drygt 5 000 kronor.

Med dessa tillval blir plötsligt vagnen högintressant. Och ja, det går även att få ett fönster applicerat allra längst fram i vagnen. Storleken på rutan är 100 x 62,4 centimeter (se bilden) och den kostar 5 200 kronor.

Då serien CaraCito är extremt prispressad blir helheten tämligen okomplicerad. Vagnarna är så pass nerskalade att de bara innehåller det allra viktigaste och nödvändigaste.

Till ert förfogande får ni emellertid en ungdomlig, plånboksvänlig vagn som enbart drivs med el och där luftkonditionering och uppvärmning sköts via en fjärrkontroll. Japp, ni läste rätt. Det är en gasolfri husvagn. Visst, det finns en gasolkoffert, med inga tuber.

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad
Enkelt men funktionellt i hygienutrymmet.

Med undantag för rangeringsklossar och stödbensvev är det tomt i utrymmet intill dragstången. Måhända plats för några oömma grejer? Visst, men tänk då på att eventuell packning kan komma att påverka kultrycket.

Om vi återgår till ”enbart el” innebär det att köket har utrustats med såväl kompressorkyl som induktionshäll. En lite spännande detalj som sticker ut är köksbänkens och soffbordets spräckliga utseende. Rent ut sagt fräckt om ni frågar mig och allt annat än konservativt.

Vi letar vidare bland intressanta element med koppling till användarvänlighet. Sittkomforten är faktiskt riktigt bra och det är hårt stoppade dynor som gäller. Under de båda soffdelarna är det tomt och det är också enkelt att komma åt eventuell nedstoppad packning.

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad
Spräcklig bänkyta och induktionshäll. HÖGER: Singelbäddsvagnar diggas av svenskar.

I kvartetten överskåp noterar vi luftspalter, medan distansskivor saknas. De två takfönstren är praktiskt placerade i avdelningarna där man spenderar mest tid, det vill säga vid sittgruppen och sängarna. Nedanför de sistnämnda får du plats med de allra mest skrymmande persedlarna. På undersidan av den ena bädden finns det ingenting, under den andra får packningen dela utrymme med batteri och vattentank.

Den sanitära avdelningen då? Jo, den är liten och behändig och utrustad med toalettrulleshållare, krokar, skåp, förvaringsfack, spegel samt takventil. 

Avslutningsvis: Är CaraCito 470 EU rent av en elektrisk vagn som passar en likasinnad elbil? Tja, varför inte. Totalvikten ligger på låga 1 200 kg och priset kan få matcha.

Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad
Rulla till toppen