Först och främst bör det poängteras att det är en ny 2022-vagn som vi synar hos Tumbo Husvagnar & Husbilar. Konkret innebär det att priset måste beaktas i jämförelse med 2023:orna som snart rullar in hos det svenska återförsäljarledet.
Vårt testobjekt har ett grundpris på 204 000 kronor – att jämföra med 259 000 kronor som är det rekommenderade utpriset för en ett år nyare modell.
Betyder det uppdateringar och förbättringar till både höger och vänster? Tyvärr inte. Det är helt krasst bara så att prisbilden har skjutit i höjden – precis som på mycket annat här i världen.
C´joy, en serie som består av fem enheter, beskrivs med all rätt som en enkel nybörjarvagn till ett förmånligt pris. Med andra ord precis vad vi är ute efter.
Tanken är nämligen att hitta en husvagn som attraherar den växande målgruppen – unga barnfamiljer som vill ha tillgång till en våningssäng för barnen – och som samtidigt passar in på artikeln om vagnar under 1 200 kg totalvikt (se Husvagn & Camping utgåva 1/2023). I ärlighetens namn ingen enkel kombination att få till.
Om vi backar tillbaka till priset för ”vår” vagn ser ni i faktarutan att 36 700 kronor har tillkommit. Vad innebär då de tre olika paketen? Touring omfattas av varmvattenberedare med Truma Therme, myggnätsdörr, taklucka 40 x 40 centimeter inkluderat mörkläggnings- och myggnätsrullgardin samt varmluftanläggning.
Paketet som heter Dynamik innehåller i sin tur AKS-stabilisator för dragstångskopplingen, Octagon stötdämpare, 44-liters färskvattentank, rullbar spill-vattentank, reservhjulshållare i gasolkofferten samt servicelucka under sängen. Till sist innebär Autarkpaket att batteri 95 Ah, laddare och central
huvudbrytare 12V också har installerats.
Utan dessa paket hade vagnen, i varje fall med svenska mått, varit ytterst naken och på gränsen till utrustningsfattig – så grundpriset tycker Husvagn & Camping att ni kan ta med en nypa salt.
Trots paketen kvarstår faktum att det handlar om en tämligen enkel vagn där föräldrarna får bädda i soffan, ty våningssängen är den enda fasta i 410 LK. Och det är inte så underligt. Har man bara lite drygt fyra och en halv meter att spela på interiört, ja då finns det inte mycket utrymme kvar till extravagans.
Planlösningen känns emellertid öppen vid entrén. Däremot är det något småtrångt intill barnens krypin. Det är nämligen inte bara på längden, utan även på bredden som tillverkaren har sparat in på centimetrarna. I gengäld får ni en vagn som är enkel att hantera i såväl trafik som vid rangering.
Vi går en snabb husesyn. Tycker mig känna igen toalettutrymmet. Mycket riktigt. Det är exakt samma som i seriens stora barnkammarvagn, 480 QLK. Bra! Rakt kök med tre brännare. Fast man måste fälla ned något av täcklocken för att få till någon form av arbetsyta. Vi finner ingen direkt läsarmatur när man väl har bäddat (har svårt att tro att dubbla spotlights i taket kommer att räcka till).
Precis som övriga serier inom familjen Dethleffs har c´joy utrustats med systemet AirPlus – vilket innebär bakventilerade (luftcirkulation) överskåp och inredningsdetaljer. Packning då? Garderoben är placerad intill våningssängen och den har belysning.
Under ena soffan är det tomt och här kan således de något mer skrymmande persedlarna ta plats. Dessa går även att nå från utsidan via en lastlucka. Vattentanken är i sin tur placerad under den andra soffan.
Hur sammanfattar vi då Dethleffs c´joy 410 LK? Det är utan tvekan en av de allra minsta barnkammarvagnarna på marknaden. Den fyller helt klart sin funktion – om ni är ute efter en liten, smidig och enkel husvagn som har våningssäng och som kan dras av i stort sett vilken personbil som helst, ja till och med av vissa elbilar.