Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

Publicerad: 2023-03-08   Uppdaterad: 2023-04-25

Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

Köksavdelningen finns bakom soffan samtidigt som en fransk säng broderligt delar det bakre utrymmet med dusch/toalett. Genialiskt! Det låter kanske som originalmall 1A om vi pratar husbilar i allmänhet men när det gäller plåtisar är det här ett undantag med stort U. 

Första gången Husvagn & Camping tog del av ovannämnda planlösning var för en handfull år sedan på mässan Stora Nolia. Där och då fanns inget fordon på plats, men planlösningen, som tillhörde en Rapido V62, visades upp på papper.

Det första jag tänkte var – det är något som inte stämmer. Felet låg emellertid hos mig. Undertecknad tänkte i det inrutade systemet med köket intill skjutdörren (som alla andra plåtisar har) och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att en annan lösning kunde appliceras i skåpbilar.

Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen
Ljust, modernt och inga som helst problem att trivas i Dreamer D62.

Nu finns inte Rapidos version av denna kompakta husbil kvar i deras sortiment (försvinner till modellår 2023). Men det gör inte så mycket för i gengäld har 62:an flyttats över till koncernens högintressanta syskonmärke, Dreamer, nu med ett D framför siffrorna.

Dreamers maskinpark består idag av tolv olika modeller. Vissa av dem är så kallade minivans med pop-up-tak som byggs på Ford Custom. Bland plåtisarna blandas det hej vilt med Ford Transit, Fiat Ducato och Peugeot Boxer som chassileverantörer.

I sitt original-utförande skulle vårt testobjekt ha varit byggt på den sistnämnda – men den svenska återförsäljaren Tumbo Hus-vagnar & Husbilar (som har blivit årets Dreamer-handlare i Europa två år i rad) valde att beställa hem en dryg handfull på Fiat med en niostegad automat som drivlina.

Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen
Nej, du drömmer inte. Köket är bakom sittgruppen, fast det är i en plåtis.

När det gäller varumärket i sig bör det också nämnas att det har funnits sedan 2006.

Med extra skarpa glasögon tar vi oss an detaljerna som mest skiljer D62 från en ”vanlig” plåtis.

Vi börjar allra längst bak genom att öppna bakdörrarna. Där har vi alltså inte någon tvärställd säng som går att fälla upp och som därmed skulle ha utgjort en formidabel lastyta. Istället har vi en längsgående fransk säng till förfogande. Visst, utrymme för diverse skrymmande persedlar går förlorat, men vi blir inte helt utan. Sängens huvudände (se bild) går att fälla upp så vissa stora ting får absolut plats.

I vanliga fall brukar gasolflaskorna vara placerade allra längst bak. Men i D62 är så att säga toaletten i vägen. Nu är platsen för flaskorna i ett skåp intill skjutdörren.

Köket är emellertid den största skillnaden och också den bästa. Vanligtvis är det lite trångt och bökigt intill entrén. 

Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen
I en golvlucka vid soffbordet fann vi bland annat säkringsdosan.

Detta har bytts bort mot en lösning som mer eller mindre bör benämnas som husbilsliknande – ty köket har tagit plats bakom den bältade soffan. Det är inget gigantiskt vinkelkök vi talar om, men vi ska också ha i åtanke att det är en liten och kompakt husbil vi har att göra med. Utanpåliggande brännare, sex lådor (med centrallås), papperskorg, kryddhylla och ett rymligt överskåp är verkligen inte illa. Och mitt emot finns en utdragbar trådkorg samt stort kylskåp. Tummen upp!

Om vi ser D62 i sin helhet är inredningen både ljus och ytterst modern. Hög standard, smarta lösningar och påkostade detaljer är lite av varumärkets signum och det syns både här och där. Helglasad garderobsdörr (mellan kök och toalett) och upplyst logotyp är saker som är omöjliga att missa.

Avslutningsvis delar vi ut ett stort plus till det förhållandevis stora hygienutrymmet som har utrustats med trätrall, takfönster och handduksstång. Något som gör att dusch/toa även kan användas som torkskåp för eventuellt våta ytterplagg alternativt träningskläder.

Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen
Plats för två flaskor i ett skåp intill skjutdörren. HÖGER: Inte fullt lika stort lastutrymme som i en vanlig plåtis – men bra ändå.
Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen
Rulla till toppen