Dethleffs Globevan – till vardags och nöje

Publicerad: 2023-04-06   Uppdaterad: 2023-04-25

De ska inte jämföras med husbilar, inte heller med plåtisar. Det nya populära segmentet campingbilar är nämligen precis vad de heter. Ett flexibelt fordon som kan användas som vanlig bruksbil samtidigt som den erbjuder möjligheten till en form av enklare campingäventyr. Vi har tittat till Dethleffs Globevan.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
Ditt nya mobila kontor?

Först en blick i backspegeln – inte i bilens utan historiskt. Den mest klassiska campingbilen är utan tvekan Folkvagnsbussen, väl förknippad med ungdom, frigörelse, hippiekultur och surfing under såväl 1960-
som 1970-talet.

Nu, ett halvt decennium senare, har formatet fått en renässans och blivit det nya populära allt-i-allo-fordonet. Westfalia var länge marknadsledande på att inreda campingfordon. Idag finns många specialister och branschtillverkare inom segmentet. Med hybrid- och eldrift i bilarna lär formatet bli ännu populärare framöver. Det menar i varje fall kunnigt folk inom branschen. 

Kan de förhållandevis små personbilarna bli den nya generationens bästa vän? Det mest korrekta svaret är både ja och nej. Att ha en personbil som kan användas för alla vardagsbestyr och som samtidigt kan agera campingfordon med möjlighet till frihet i en liten ask låter säkerligen som ljuv musik i mångas öron. Samma bil till allt är naturligtvis också synnerligen kostnadsbesparande.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
För god komfort – använd bäddmadrass.

Samtidigt bör man ha i åtanke att man får en extremt fin ”personbil” (utan någon som helst möjlighet till att campa i) i premiumklassen för samma summa som att sätta sig bakom ratten i – som i detta fall – en Ford Transit Custom.

Det är i denna situation man måste tänka ett varv till. Vad är det du är ute efter? Ska du istället packa in tältet? Alternativt kanske montera dit ett taktält till BMW:n eller Volvon som du fick för samma peng? Allt tål att tänkas över, framför allt när det handlar om den här typen av summor.

Bakom ratten är Globevan överlägsen andra typer av konventionella husbilar, plåtisar inkluderade. I varje fall när det handlar om stadstrafik. Och det säger sig självt – det är ju en vanlig, liten personbil som kan tråckla sig fram där det blir kalla handen för ”normalstora” campingfordon.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
För lite mer äventyr rekommenderas pop-up-sängen.

Det finns paddlar på ratten. Dessutom hänger helljus-, backstarts-, sidvinds- och nödbromsassistans, trötthetsvarnare, ESP, stopp/start-system, backkamera, feltankningsskydd och parkeringshjälpen Park-Pilot-System (både fram och bak) med på köpet.

Hur är då Globevan att campa med? Som vi tidigare nämnde ska den här typen av fordon naturligtvis inte jämföras med vare sig plåtisar eller vanliga husbilar.

Vi börjar med att se över bekvämligheterna för horisontellt läge. Fyra sovplatser fördelade på pop-up-säng (viss klättring krävs) och bäddbar bakdel (att ta med en passande bäddmadrass rekommenderas varmt) är mer än godkänt. Fäller du upp taket har du dessutom takhöjd som heter duga.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
De bakre sätena löper på räls och är även borttagbara.

Det finns givetvis mer flexibilitet. I standardutförandet noterar vi fyra sittplatser. Sovbänken (sittplatserna bak) kan emellertid lyftas ur om du exempelvis vill rulla in MTB-cyklar, en motocrosshoj eller annat skrymmande. Även två mobila förvaringslådor (sitter fast med vredförsedda skruvar) kan också skruvas loss och användas som pallar utomhus. Jodå, både spis och kyl finns. Fast inte som husbilscampare är vana vid.

Den utdragbara gasspisen är belägen allra längst bak i fordonet. Kylskåpet (inkluderat frysfunktion) är å sin sida en mobil kompressorvariant från Dometic som du alltså kan bära med dig om du så önskar.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
Mobilt kompressorkylskåp från Dometic som rymmer 36 liter. HÖGER: Tygväska för det allra nödvändigaste.

För att optimera en oberoende campingupplevelse finns även en styrpanel som visar laddnivån på försörjningsbatteriet och dieselvärmaren, en handfull USB-laddningsstationer samt 95 Ah-batteri och gasolflaska (1,8 kg).

Vid ena väggklädselns sitter dessutom ett trebent multifunktionsbord. Ovanligt i detta segment, men ytterst praktiskt – en utomhusdusch med en vattentank på 16 liter. Vad blir då slutklämmen? Någon storsäljare lär den inte bli, i varje fall inte än. Men jösses vad spännande den är och som sagt – flexibel till tusen.

Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
Förarmiljön med stor skärm.
Dethleffs Globevan – till vardags och nöje
Rulla till toppen