Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj

Publicerad: 2023-04-17   Uppdaterad: 2023-04-25

Bland en mängd olika barnkammarvagnar hos storsäljande Adria har vi valt att kika på en liten men samtidigt stor variant ur serien Altea. En ny generation där 552 PK har hamnat under vår lupp.

Till modellår 2023 har slovenska Adria lagt allra mest krut på husvagnserien Altea, som mer eller mindre blivit helt omritad.

Vad sägs om exteriöra förändringar som slät glasfiberkaross och ny bakgavel inkluderat nya bakljus? Dessutom har de applicerat ett större fönster allra längst fram vilket ger en ljusare och öppnare känsla i bodelen – där för övrigt hela inredningen är ny.

Från fabriksgolvet har de även sparat fem procent på husvagnens vikt via ett Vario-X-chassi, något som är kopplat till att elbilsförsäljningen ökar kraftigt i hela Europa.

Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Ljust, fräsch och modernt. Serien Altea har fått ett interiört lyft.

552 PK är en förhållandevis liten vagn och samtidigt den största inom serien Altea där det finns sex småsyskon att tillgå. Samtidigt erbjuder den sovplatser för sex personer där hälften dock måste klassificeras som barn (våningssäng). Inte illa!

En av många nyheter för året noterar vi i köket intill vattenkranen. Där sitter nämligen en stång med tre vridbara fack. En innovativ komponent som sväljer kryddor och andra småsaker. Smart och samtidigt lättåtkomligt. I samma avdelning skriver vi även dit en kvartett rymliga lådor och att trion brännare har applicerats på rad.

Lyfter på den tjocka madrassen. Det är näst intill tomt under sängen vars packutrymme således kan svälja en hel del skrymmande persedlar. Lastlucka finns givetvis på utsidan. I kidsens hörna är det inte bara två utan tre sängar som gäller – det vill säga en mer än vad som är vanligt. Max 70 kg gäller i de två översta bäddarna.

Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Rakt kök med stort kylskåp och rymliga lådor.

Trion sovplatser har tilldelats var sin läslampa och öppningsbart fönster. Mittenbädden är uppfällbar vilket ger alternativen: packutrymme eller lekhörna. Både 230- och USB-laddningsuttag och takventil har applicerats i ungarnas avdelning.

En trevlig detalj sitter dessutom på räcka-ut-armen-avstånd från våningssängen. Det är en väggplatta (se bild) som är utrustad med krokar för diverse småpryttlar. Praktisk eller onödig? Du avgör. 

Med hjälp av tygstroppar lyfter du på de olika soffdelarna och kommer således enkelt åt eventuell packning. Givetvis är avdelningen bäddbar. Bakom den breda längsgående soffan finns en tygbeklädd fondvägg som inkluderar en mängd tygfickor – tjusigt. Men var är gardinerna som får vagnen att se än mer hemtrevlig ut?

Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Våningssäng för den stora familjen med tre barn. Infälld: Fiffig allt-i-allo-vägg intill våningssängen.

Här är annars synnerligen bra planerat när det gäller ljus: läs takfönster, stort sidofönster samt punktbelysning. Hygienutrymmet känns lite plastigt, men är samtidigt användarvänligt och synnerligen praktiskt. 

Det är bra disponerat med separat duschkabin som också kan agera torkrum för våta plagg. Vi har som bekant med en familjevagn att göra och då är blöta kläder mer regel än undantag. Vidare är handfatet upp- och nedfällbart, vilket i sin tur är platsbesparande. Väl tilltagen garderob och stora, rymliga överskåp är genomtänkt eftersom modellen flirtar med barnfamiljer. 

Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Sittgrupp som sväljer fem personer – om inte alla är vuxna.

Vi tar även ett varv runt vagnen och från utsidan noterar vi en GRP-kaross (sidor och tak av glasfiberarmerad plast) med smidiga linjer och ny stilfull grafik. Sidokjolarna och vagnens frontparti är i sin tur tillverkade av ABS-plast.

Entrén har så kallad delbar stalldörr (dock utan fönster). Oömt golv gäller i gasolkofferten. Såväl fram som bak är det enkelt att komma åt stödbensskruvarna. Stödbenen är för övrigt av extra kraftig modell.

Avslutningsvis kan vi avslöja att Altea 552 PK ligger topp 5 inom den interna försäljningen bland alla Adriavagnar på den svenska marknaden. Succén förvånar oss inte. Dessutom tillhör den de som har sålt bättre 2022 än 2021 – bra jobbat!

Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Dubbelsängen är placerad i vagnen frontparti.
Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Vitt och en smula plastigt, men samtidigt mycket praktiskt.
Adria Altea 522 PK: Liten vagn för stor familj
Rulla till toppen