Chausson S697 GA SportEdition: Morsk uppstickare

Publicerad: 2023-04-24   Uppdaterad: 2023-04-22

Allt fler efterfrågar kortare husbilar. Ska man då välja en "plåtis" eller en "plastis"? Svaret finns kanske hos den innovativa och småkaxiga utmanaren Chausson.

Chausson
Håll med om att den mattgrå kulören är riktigt fräck?

Franska Trigano som tillverkar Chausson och Challenger (samma bil, olika namn), visar allt som oftast att husbilslivet kan vara både enkelt och roligt.

Husbilsmärkets nya halvintegrerade sportlineserie S697 GA är en kompakt modell (659 centimeter), som byggs på Fords 210 centimeter smala chassi och är anpassad för två personer. I storlek, men även till innehåll, har den många likheter med en plåtis.

Bilens nya uppseendeväckande exteriör är ögongodis. En kaross lackerad i busfräck mattgrå kulör med svart-dekorerade linjer runt fönster, lister, lampor och kylargrill. Modellen finns också som vitlackerad, men det vågade gråsvarta greppet känns mycket roligare, tuffare och inte minst modernare.

Chausson
Litet kök i en liten husbil.

Även insidan har en sportig touch där träinredning och textilier går i ton med bilens yttre attribut. Läckert är bara förnamnet! Därmed har Chausson återigen lyckats överraska husbilsvärlden med att göra något kul, charmigt och annorlunda.

Det kompakta påbyggnadschassit innebär många fördelar. Inte minst gäller det isoleringen som är både kraftigare och bättre jämfört med en plåtis.

I övrigt är layouten på planlösningen densamma. Bekväma enkelsängar bak (kan konverteras till dubbelsäng), köksenhet med vask, tvålågig spishäll och golvplacerat kylskåp. Vidare noterar vi delad toa/dusch som är centralt placerad, rak tvåsittsoffa med bäddbar dinette, soffbord och vändbara framstolar. Ingen lyx, inget prål. Bara snyggt, enkelt och praktiskt.

Chausson sängar
Höga långbäddar som kan konverteras till en dubbelsäng.

Klart bäst är alla förvaringsutrymmen, såväl inne i bodelen som i garaget. Enligt fabrikanten är lastvikten hela 828 kg, vilket måste vara ett slags rekord för en husbil i viktklassen 3,5 ton. Uppvärmning sker enbart med dieselvärmare (5 500 W) som kan vara på under färd. Endast en gasolflaska får plats och 
används till spis, varmvattenberedare och kylskåp som även går på 230 V respektive 12 V.

Sportlineserien är säkerhetsutrustad till tänderna med den senaste tekniken.

För den svenska marknaden är den dessutom vinteranpassad med isolerade vattentankar. Fords förarmiljö känns riktigt fräsch och modern. Man sitter högt och bekvämt med god sikt åt alla håll. Motorpaketet, 170 hästkrafter och sexstegad automatlåda är tillräckligt, även för den mest kräsne. 

Bilen rullar fint på småvägarna och det smala chassit höjer trygg- och säkerhetsfaktorn några snäpp, inte minst i trång stadsmiljö men också vid mötande trafik på smala, slingriga vägar. Automatlådan växlar mjukt och samtidigt bestämt.

Chausson dusch toalett
Dusch och toalett delar utrymme (vridbar duschvägg). HÖGER: Utfällbar skärbräda är bra att ta till när köksbänken är kort.

På motorvägen får det mattgråa ekipaget bekänna färg. Ett lite hårdare tryck på den högra pedalen – och svaret kommer direkt, både vid omkörningar och i uppförsbackar. I kurvor har bilen däremot en tendens att kränga lite, men totalt sett är ekipaget en fröjd att ratta.

För att dubbelkolla att vi verkligen är rätt ute i vår positiva bedömning lät vi även testa modellens vita upplaga med den något enklare utrustningen ”First Line”. En serie som finns från den modesta prissättningen 699 900 kronor. Återigen blev vi övertygade. Om man som kund föredrar grå eller vit kostym är kanske mest en smaksak.

Detsamma gäller vilka accessoarer man önskar bära innanför västen. För den som vill klä sig enkelt, sportigt och snyggt till en anständig peng känns Chausson S697 GA som ett spännande och kul alternativ. 

Fotnot: Sportlineserien finns också med tvärbäddar. Modellen heter S514 och mäter endast 599 centimeter.

Chausson S697 faktaruta
Rulla till toppen