Dethleffs C´Joy 480QLK: Storebrorsan!

Publicerad: 2023-04-26   Uppdaterad: 2023-04-24

I förra utgåvan av Husvagn & Camping kikade vi på den lilla barnkammar-modellen c´joy 410 LK. Den här gången tar vi oss an samma serie fast deras största modell med våningssäng: 480 QLK.

Dethleffs c´joy 480 QLK.

Det syns klart och tydligt att 410 LK och 480 QLK är släkt med varandra. Inte för att de är identiska i allt. Men på sina håll är det synnerligen uppenbart, som hos kidsen allra längst bak och i hygienutrymmet. En av anledningarna till likheterna är givetvis att man vill hålla kostnaderna nere – något Dethleffs är bra på i instegsserien c´joy. Det bör dock nämnas att prisbilden har trissats upp de senaste åren. 

Eftersom det skiljer cirka nio decimeter invändigt mellan 410 LK och 480 QLK blir det naturligtvis bättre utrymme i vårt testobjekt. En dubbelsäng i vagnens frontparti och entrédörrens placering är de två största skillnaderna mellan dem.

Dethleffs hela
Dethleffs har skapat en hemtrevlig känsla i barnkammarvagnen c´joy 480 QLK.

Innan vi går husesyn slänger vi en blick bakåt gällande prisbilden som vi tidigare snuddade vid. Bara för att ni ska få en klar bild om vad som har hänt efter det att världen har blivit komplett galen.

Enligt 2021 års prislista kostade en sprillans ny 480 QLK 193 000 riksdaler. 2022 var summan 204 000 kronor för samma vagn i sitt grundutförande. Och nu får man således lägga till ytterligare 20 papp. En sak är säker: Numera kostar det att ligga på topp.

Trots den kraftiga prisstegringen måste vi ändå tillstå att som köpare får man mycket för pengarna och med tanke på Dethleffs välrenommerade varumärke borde de ligga iparitet med till exempel Weinsbergs försäljningssiffror, vilket de märkligt nog inte är i närheten av att göra. Rent krasst kan man säga att den tyska husvagns- och husbilstillverkaren är populär i Sverige med sina motordrivna campingfordon medan intresset är tämligen svalt för de fina husvagnarna.

Dethleffs säng
Bäddat och klart. Notera ånyo det skjutbara soffbordet.

Precis som lillebror (se test i Husvagn & Camping utgåva 2/2023) är denna vagn extrautrustad med såväl Touring- som Dynamikpaket. Utan dessa skulle troligtvis c´joy vara ytterst svårsålda med tanke på vilken utrustningsnivå de allra flesta svenska husvagnscampare vill ha som minimikrav. Det behöver inte betyda att vi är bortskämda, eller det kanske vi är.

Vad innebär de båda paketen då? Jo, Touring betyder att varmvattenberedare med Truma Therme, myggnätsdörr, taklucka 40 x 40 centimeter inkluderat mörkläggnings- och myggnätsrullgardin samt varmluftanläggning har applicerats. Dynamik innehåller i sin tur AKS-stabilisator för dragstångskopplingen, Octagon stötdämpare, 44-liters färskvattentank, rullbar spillvattentank, reservhjulshållare i gasolkofferten samt servicelucka under sängen.

Takventil finns i barnens sängavdelning.
Dethleffs kitchen
Golvplacerat kylskåp och djupt skafferi under diskbänken.

Det här är en förhållandevis liten barnkammarvagn, men den känns ändå rymlig. 480-modellen går att få med bara 1 200 kg totalvikt. Det är emellertid inget som rekommenderas eftersom hygglig lastförmåga går förlorad (framför allt om en familj ska ut och campa).

Den nedre barnsängen kan fällas upp, vilket gör att utrymmet kan användas både som lekhörna och bra lastplats för eventuellt skrymmande ting. Av den anledningen är den yttre lastluckan också lika stor som på en husbil. Vid våningsbäddarna noterar vi tjocka madrasser, öppningsbara fönster, var sin tygficka samt läsbelysning. Intill sängarna finns såväl garderob som linneförråd.

Dethleffs packning
Skrymmande packning får även plats under dubbelsängen.
Tämligen enkel inredning i hygienutrymmet.

Dinetten har en synnerligen smart lösning. Bordsskivan kan nämligen skjutas in under sängen. Du väljer alltså själv vilken storlek på bordet du önskar för stunden (går att reglera från 0 till 100 centimeter).

En tvärställd dubbelsäng betyder platsbesparing och samtidigt eventuellt klättrade för den som drar nitlotten och hamnar innerst.

Men vagnen är inte enbart fylld av plustecken. Det finns några plumpar i protokollet också. Som att vi saknar läslampor både vid dubbelsängen och vid sittgruppen. Och att det är snålt tilltaget med 230-uttag i köket då vi endast finner ett enda.

Eftersom brännarna är placerade i pyramidform finns det heller inte mycket yta över för att exempelvis skära grönsaker.

Ingenjörerna har emellertid inte glömt bort att sätta toalettens belysningsknapp på barnvänlig höjdnivå. Bra där!

Rulla till toppen