Hymer B-MC I550 – stort nöje med liten helintegrerad

Publicerad: 2023-05-12   Uppdaterad: 2023-05-11

Oftast är helintegrerade husbilar rejäla bjässar från 7,5 meter och uppåt. Det finns emellertid undantag. Som exempelvis intressanta Hymer B-MC I550 som bara är 699 centimeter lång.

Det är något speciellt med Hymer. Det gäller inte minst det eleganta detaljarbetet som gör dem till ett premiummärke. Samtidigt håller de sig inom de ekonomiska ramarna för vad många husbilsentusiaster mäktar med.

Exemplaret vi tittar till vid Hymer Center i Örebro är förvisso fullsmockat med lyx – något som har drivit upp köpesumman med 162 400 kronor jämfört med grundpriset. Om alla dessa komponenter är nödvändiga i en redan kraftigt utrustad husbil låter vi vara osagt. Det blir upp till de potentiella kunderna att avgöra.

Hymer 550 inne
Inte direkt trångt med tanke på att husbilen bara är 540 cm invändigt.

I550 utmärker sig på många vis. Dess ringa storlek är något som fick oss intresserade. Som vi skrev inledningsvis är det mer en regel än undantag att helintegrerade husbilsmodeller seglar över åtta meter. Men inte denna godbit. Nu stannar till och med måttbandet på under sju meter.

Vi ställer oss själva frågan: Innebär detta att det blir trångt och vad har fått stryka på foten? Nej, speciellt tajt är det inte invändigt. Att dubbelsängen är ställd på tvären är själva nyckeln till ett stort antal sparade decimetrar.

Det är vid sängen (som för övrigt har en 15 centimeter tjock bädd-madrass och är extrautrustad med tallriksfjädrar för bästa möjliga sängkomfort) som vi noterar en tankevurpa hos tillverkaren. Den bakersta möbelmodulen är densamma som finns i deras husbilar som har planlösningen singelbäddar. Det har gjort att den ena läslampan är felplacerad och inte kan nyttjas i en dubbelsäng som är placerad på tvären.

Hymer 550 kitchen
Tjusig köksavdelning med stort kylskåp.

Givetvis kan detta rättas till i efterhand, förklarar säljaren hos Hymer Center. Med tanke på att varumärket tillhör premiumsegmentet är det dock lite slarvigt. Samtidigt är det mänskligt att göra fel. Nog om detta.

Att färdas på vägen med I550 är som en våt dröm. Hymers egna SLC-chassi (Super Light Chassi) i kombination med en drivlina från Mercedes Sprinter kan inte bli annat än en fullträff. Nyckellös start, stolsvärme, parkeringsbroms, den stora digitala displayen, laddningsstationer integrerade vid instrumentbrädan, stopp/start-funktion, sidvindsassistans och en hel del annat gör att provkörningen känns personbilsliknande gällande komfort och utrustningsnivå.

Hymer 550 bed
Tvärställd dubbelsäng och som synes – en felplacerad läslampa.

Lägg sedan till aluminiumfälgarna som är svarta som synden. Wow! Okej, det är en ren utseendegrej – men det är väl aldrig fel att vila ögonen på något snyggt?

Nu är det inte bara komfort bakom ratten som gäller. Hela inredningen andas genomtänkta lösningar i kombination med stil och finess. Vad sägs om en hallmöbel med fack, krokar, skåp och en tv som tar minimalt utrymme när den inte används. Lägg till utdragbart skoskåp under den bältade soffan.

Hymer 550 hygien
Dusch och toalett delar broderligt plats i hygienutrymmet.

I hygienutrymmet noterar vi trätrall i duschen samt både takfönster och takventil. Garderoben, som är placerad mellan köket och dubbelsängen, har både belysning och takventil. Ett stort antal strategiskt placerade laddningsuttag (230/12/USB) hittar vi också.

Vad blir då slutklämmen? Står en helintegrerad modell samt hög kvalitet inom segmentet sju meter på önskelistan, ja då är denna husbil mer än intressant. Pst! Det bör även nämnas att Hymer B-MC I550 finns med silverlackerad kaross eller som vit (den sistnämnda är en edition som har döpts till Whiteline).

Rulla till toppen