Knaus Tourer Van 500 MQ: Säg hej till framtiden

Publicerad: 2023-06-05   Uppdaterad: 2023-06-05

En udda fågel inom husbilsindustrin. Inte bara det att Knaus Tourer Van Vansation är byggd på ett chassi från Volkswagen. Bilen har också två interiöra lösningar som är innovativa med stort I.

Nutid eller framtid? År det måhända samma sak? Husvagn & Camping tog del av den spännande Tourer Van Vansation 500 MQ i samband med Elmiamässan i fjol. Vår första tanke var – en intressant pjäs men troligtvis allt annat än en storsäljare – ty den är alldeles för annorlunda för att kunna locka den stora, breda massan. 

När det första exemplaret rullade in till Husbilslandet utanför Kristinehamn var vi snabbt på plats. Bilen var emellertid kund-såld vilket i klarspråk betydde att vi inte fick provköra. Med andra ord hade vi kanske fel när vi antydde att modellen knappast blir en kioskvältare. Vi har missat förut – och kommer att göra det även framöver. Men inte denna gång väl?

Sittplatser Knaus Tourer
Stilren avdelning där vi gillar bordets förlängningsfunktion. Här noteras också taksängen i infälld position.

Lyckligtvis satte vi tänderna i en Volkswagen bara månaden innan detta besök. Det bör dock nämnas att vårt testobjekt inte är en Crafter (som vi provade förra gången) utan en T6 och att justerbar luftfjädring, något som vi hyllade i utgåva 2/2023, saknas. Som sagt, vi kan inte rulla ens en meter denna gång. 

Via broschyren går det emellertid att glädjas åt att en mängd komponenter har applicerats: stolsvärme, multifunktionsratt, elektronisk startspärr, adaptiv farthållare, nödbromsassistans, multikollisionsbroms, trötthetsvarnare, regn- och ljussensorer, däcktrycksindikator, navigator med TFT-skärm, dim- inklusive kurvljus, uppvärmda spolarmunstycken, backkamera, start/stopp-system, Hill Holder och ESP.

Skjutbar säng Knaus Tourer
Det tar bara några sekunder att ”dra ut” taksängen.

Det är framför allt två fiffiga, interiöra lösningar som sticker ut. Dels är det sängen ovanför hytten. Nej, det är ingen vanligt nedfällbar taksäng – utan en bädd som du drar emot dig (då vecklar den ut sig). 

När den inte används trycker du bara in den samtidigt som ”låsningen” öppnas med en spak. Plättlätt hantering redan vid första försöket. Detsamma kan vi inte säga om duschkabin-arrangemanget som är kapitel i sig. 

Det är en form av Kalle Anka-husvagn-på-julafton-lösning som känns bökig och krånglig (som med det mesta som utförs för första gången). När man väl har fått in rutinen är det bara fiffigt och smart. Funktionen kan kortfattat beskrivas som ett innovativt, höjdjusterbart duschutrymme av samma art som finns hos koncerngrannen Weinsberg X-Cursion. 

Knaus Tourer 500
Lite trångt vid köket, i övrigt är det en cool husbil.

Om duschen inte brukas kan den i några enkla steg sänkas till samma höjd som den intilliggande sängen – med hjälp av en pneumatisk fjäder. När den höjs till sitt översta läge skapas en fullstor duschkabin precis som den ni har hemma i era badrum – med en vikdörr och full takhöjd på 190 centimeter. Addera även ett skjutbart handfat i hygienutrymmet. Se bilderna för att få lite hum om vad vi menar. Den här lösningen är inte helt enkel att förklara i en mening eller två.

Är du ensam resenär i fordonet behöver du alltså inte ”bygga” duschutrymmet varje gång. Sovplats finns det tillräckligt med ändå (om du nöjer dig med 85 centimeters bredd för benen). Är ni emellertid två som nyttjar dubbelsängen tvingas ni tänka till och plocka fram kunskaperna från grundkursen i duschförvandling som ni fick hos återförsäljaren.

Knaus Tourer dusch
Ombyggnad till duschkabin pågår… och ta-da, så här ser det ut (till höger) när ni är klara.

I övrigt då? Utfällbart trappsteg till sängen tycker vi om. Likaså svanhalsläslamporna som inkluderar USB-laddningsuttag. Även krokar vid entrén, tygfickan vid sittgruppen, brandlarmet och ytterligare 230- och USB-uttag är små detaljer som hamnar på pluskontot.

Köksenheten är av modell liten och kan närmast jämföras med de som är i plåtisar med kompressorkylskåp som öppnas intill entrédörren (se bild). Gott om packutrymme finns i garaget för de skrymmande persedlarna. En plats som för övrigt har utrustats med 230-uttag, belysning, värme och lastöglor.

Skjutbart handfat Knaus Tourer
Skjutbart handfat sparar massvis med plats.

Finns det något på minuskontot? Inne i fordonet känns det en smula trångt. Nivåskillnaden är inte heller något som tilltalar oss. Fast vi kan ha överseende med den. Framtiden är här – välkommen till nutiden!

Knaus Tourer Van 500 MQ faktaruta
Rulla till toppen