Hobby Prestige 560 WLU – prestigefylld pärla

Publicerad: 2023-06-14   Uppdaterad: 2023-06-14

Näst mest såld inom de egna leden. Populära Hobby har en modell med singelbäddar och vagnsbrett hygienutrymme som tycks tilltala de svenska husvagnsentusiasterna – Prestige 560 WLU.

Vi inleder granskandet av den populära vagnen med att blanda äpplen med päron. Objektet vi kikar på hos Tumbo Husvagnar & Husbilar är naturligtvis sprillans nytt, men det har samtidigt ett år på nacken. På denna 2022-modell har det applicerats en ”riktig” spis (se bild) med tre brännare, kokplatta, grill och ugn. Helt klart en högkvalitativ komponent som höjer fordonets status. Ovan nämnda Thetfordspis tillhör alltså inte grundutrustningen utan är hämtad från tillvalslistan till en kostnad av 11 860 kronor.

Om ni nu slänger ett getöga på den stora bilden som visar i stort sett hela interiören upptäcker ni att 2023-upplagan har en annorlunda köksmodul – den ordinarie spisenheten. Hoppas att vi inte rör till det för er. Intentionen är givetvis inte att krångla till det, utan bara att åskådliggöra hur de två olika alternativen kan te sig.

Hobby Prestige 560 kök
Observera att denna köksenhet inte tillhör grundutrustningen.

För att skapa än mer oreda är priset också ett kapitel för sig. Det står grundpris 388 800 kronor på säljbladet som är placerat vid vagnens framruta. Med samtliga tillval innebär det att totalsumman landar på 450 120 kronor, precis som det står i faktarutan. Vid Husvagn & Campings besök var det emellertid ett kampanjpris på just denna vagn – 405 108 riksdaler.

Om det rabatterade priset alltjämt gäller, eller om vagnen fortfarande finns i lager, kan vi dessvärre inte svara på. Ber om ursäkt, men vi behöver förklara en detalj till. Prestige 560 WLU i 2023 års tappning går lös på 414 800 kronor i sitt grundutförande, en märkbar höjning jämfört med fjolårsmodellen. Vi lämnar nu ämnet innan jag själv blir snurrig av alla siffror. 

Hobby Prestige 560 sängar
En del vill inte ha toaletten nära huvudkudden – andra hyllar denna planlösning.

Att 560 WLU är populär är tämligen enkelt att förstå. Den korta beskrivningen är: den har allt. Den något längre: Stor och bekväm U-soffa – check! Köksavdelning med riktig spis och stor kyl – check! Sköna singelsängar med tjocka bäddmadrasser – check!  En rymlig avdelning för det sanitära i fordonets akterparti – check! Lägg sedan till vattenburen centralvärme (tillval). Vad mer behövs? 

Med handen på hjärtat känns den här planlösningen som ett vinnande koncept. I alla fall för ett par. 

På den svenska marknaden var det bara De Luxe 495 UL (även det en singelbäddsvagn) som sålde bättre ifjol. Som pricken över i:et, och det som också understryker vagnens popularitet – 560 WLU är den enskilda enhet som ökade allra mest: 27 stycken 2022 vs 20 stycken 2021 bland Hobbys volymsäljande sortiment.

Hobby Prestige 560 dusch
Stor och separat duschkabin allra längst bak
Hobby Prestige 560 toa
…med toaletten på dess motsatta sida.

Hobbys olika husvagnsserier beskrivs nästan alltid som stilfulla fordon. Och det med all rätt. Designmässigt följer de inte bara utvecklingen, de leder den. Samtidigt önskar Husvagn & Camping framhäva dess användarvänlighet, i varje fall gällande denna specifika modell. 

Ett dussin rymliga överskåp – tack! Skrymmande prylar förpassas under sängarna. Två takfönster (det tredje finns i hygienavdelningen) släpper in massvis med ljus – när det svenska vädret är på humör. Och på tal om ljus: vid sittgruppen är just ljus/belysning i sitt esse med läslampor i hörnen, taklampa, tre öppningsbara fönster och tidigare nämnda takfönster. Är inte ute efter att leta fel men en sak undrar vi över. 

Finner ett antal 230-uttag, men bara USB-portar i köket. Missade vi något eller är det bättring av detta i 2023-vagnarna?

Hobby Prestige 560 exteriör
Hobby Prestige 560 WLU faktaruta
Rulla till toppen