LMC Vivo 580 D: Bäst för två

Publicerad: 2023-07-07   Uppdaterad: 2023-06-29

Med fem olika planlösningar är serien Vivo lite av en tusenkonstnär i LMC:s samlade husvagnsportfölj. Vi har testat 580 D – en trevlig och spännande vagn som funkar allra bäst för två personer.

Lord MünsterLAND Caravan, som tyska LMC egentligen heter, har en lång och anrik historia som husvagns- och husbils-byggare. Allt började 1950 och nu lite drygt 70 år senare är de alltjämt ett aktat varumärke med ett brett och varierat utbud.

Den populära serien Vivo är en del av framgångarna på senare år. Utöver ny smakfull, funktionell och modern design erbjuder de en handfull olika planlösningar i mellanklasssegmentet. Modellen 580 D är uppstickaren i syskonskaran. Här handlar det om ”tea for two”.

Vårt testobjekt är en mellanstor pjäs med släta karossidor. Mest utmärker vagnen sig via det rejäla främre panoramafönstret. Något som ger ett fint exteriört intryck. Även insidan är välkomnande. Allt känns snyggt, modernt och praktiskt. Nja, i varje fall det mesta.

LMC Vivo kök
Noterbart är att spisen på bilden är ett tillval som kostar 10 400 kronor. I den testade vagnen var det förvaringslådor istället för grill och ugn.

Med stort kök i fören (mycket populärt i husvagnskretsar), centralt placerad sittgrupp, fransk dubbelsäng och rymligt hygienutrymme bak bjuds vi på en smakfull och trevlig layout, även om själva planlösningen har sina brister. Bäst är utan tvekan köket som upptar hela vagnens bredd och ger hög trivselfaktor. 

Här är det gott om plats för både beredning och matlagning och ni lagar enkelt till en romantisk trerättersmeny utan att få skavsår på armbågarna. Förutom djup vask och en mängd förvaringslådor för bestick och husgeråd finns ett högt och slimmat kylskåp med frysfack strax intill.  

Mindre bra känns den centralt placerade sittgruppen/schäslongen bakom köket. Tanken är kul, men det går knappast att skapa en bekväm sittgrupp med fri passage bakåt i en husvagn med 230 centimeters bredd. 

I den här vagnen står det stora soffbordet helt enkelt i vägen och även om det mestadels bara är två personer som
måhända är ute på vift är utrymmet varken smart eller särskilt bekvämt. Ett mindre vik- och svängbart soffbord vore önskvärt, vilket skulle underlätta passage från båda håll.

LMC Vivo säng
Den horisontella avdelningen består av en bekväm fransk bädd.

Klart bättre har designmakarna lyckats med vagnens övriga utrymmen. Det blir stilpoäng till avdelningen för nattbruk (bekväm fransk dubbelbädd) och till det vagnsbreda hygienutrymmet med separerat duschrum i aktern. 

I husvagnen finns också en klädgarderob, sidebord med hyllplan samt ytterligare stuv- och förvaringsutrymmen för övriga persedlar. För er där den ena vill sova och den andra stanna uppe och nattuggla går ”sovrummet” att skärma av med hjälp av plissédörrar. 

När vi går in på de tekniska detaljerna har LMC valt Trumas stora värmepanna S 5004 (6000 W) som standard på den svenska marknaden. 

Vagnsbred avdelning för det sanitära.

Vivo 580 är för övrigt mycket välutrustad med bland annat DuoControl CS (krocksensor) bodelsdörr med fönster, extra kraftiga stödben, USB-laddningsuttag, LED-belysning med mera.

Ett stort plus är de utvändiga gasol- och tv-uttagen. Något som är behändigt och bekvämt vid utegrillande respektive till tv:n i förtältet. 

För den som önskar en annan kulör på textilierna finns en lång och diger tillvalslista med massor av extrautrustning. Mot pristillägg kan ni till exempel välja Aldes vattenburna värmesystem (kostar 30 000 kronor) men också AC i bodelen samt pop-up-tak för att nämna ett axplock. 

Vagnen är förhållandevis smidig och enkel att dra. Naturligtvis blir det till att välja ett lämpligt dragfordon som klarar uppgiften. Värt att tänka på är det enaxlade ekipagets stora överhäng. Tekniskt sett är vagnen välutrustad som standard med stabilisator, stötdämpare, hjulupphängning med snedställda länkarmar och självjusterande bromsar. 

Prismässigt står den sig väl mot de närmaste konkurrenterna i segmentet och helt klart får ni mycket för pengarna. Slutplädering? I det stora hela känns husvagnslivet ombord riktigt trivsamt och ombonat.

LMC Vivo faktaruta
Rulla till toppen