Kabe Smaragd 520 XL KS: Bästsäljaren!

Publicerad: 2023-07-11   Uppdaterad: 2023-07-09

Svenska KABE har en mängd storsäljare inom sitt digra sortiment. Den husvagnsmodell som sålde allra bäst under fjolåret var Smaragd 520 XL KS som vi synar hos Alsike Maskin i Knivsta, strax söder om Uppsala.

Ingen duschkabin – men väl duschmöjlighet.

Det känns nästan som i tidernas begynnelse. I varje fall inom denna sfär. Smaragd är nämligen en serie som har varit med sedan 1967.

Trots sin popularitet finns denna ädelsten endast som 520 XL – och det med två olika karossbredder. Antingen som standard eller som vårt testobjekt King Size. Väljer ni det första alternativet gäller en två decimeter smalare vagn invändigt, vilket i sin tur innebär en elva centimeter smalare säng och 11,2 istället för 12,3 kvadratmeters boyta.

Samtidigt bör det understrykas att standardmodellen är ganska precis 20 000 kronor billigare än fullbreddsexemplaret som vi kikar på. 

Att Smaragd är omtyckt är inte underligt. I varje fall inte om det bara är två personer som ska bruka fordonet. Hall med skoskåp och förvaringsutrymmen. Lyxig och bekväm U-soffa med fyra olika textil-kulörer att välja mellan. Högkvalitativ köksenhet.  Fransk säng och hygienutrymme allra längst bak – en planlösning som väldigt, väldigt många tycker om. 

Vi inleder vår husesyn i vagnens akterparti. Sängen är som bekant den enhet som vi spenderar mest tid i – dock ej i vaket tillstånd. Den franska bädden är utrustad med justerbar huvudända, något vi bokmalar gör tummen upp för. Bakom huvudkudden noterar vi en mjuk, elegant sänggavel.

Kabe Smaragd kök
Som synes råder ingen brist på förvaringsmöjligheter i köket.

Tjock bäddmadrass bidrar å sin sida till kvalitetskänslan medan detaljer som shunt, vädringsbeslag, takfönster, brandlarm, tygficka, 230- och USB-laddningsuttag får oss att ställa frågan: Finns det över huvud taget något mer att önska i denna avdelning?

I hygienutrymmet saknas separat duschkabin, men det finns duschmöjlighet. Detaljer som uppvärmd handduksstång, toalettrulleshållare och krokar bockas av. 

Lägg även till bra förvaringsutrymmen och att ett takfönster ombesörjer ventilation. Mitt emot sängen, och till viss del även köket, hittar vi en möbelmodul som omfattar linneförråd, dubbla garderober (med trådkorg, takventil och droppskål), utdragbara lådor samt en dubbelhängd kyl/frys som kan öppnas från två håll. 

Kabe Smaragd kyl/frys
Se hur elegant kyl/frys har integrerats med övriga förvaringsenheter.

Plustecknen i köket är många. Det är gott om arbetsytor. Lådorna har låsbar funktion. Fläkt och utdragbar skärbräda är bra-att-ha-komponenter, liksom dubbla 230-uttag. Hallmöbeln består av sko- och vitrinskåp, tv-plats, vinförråd, mobilladdningsstation, klädkrokar och en Pioneerstereo. 

Måhända har vi sparat det allra bästa till sist. Jajamensan – sittgruppen. Ni som aldrig har provsuttit en KABE-vagn tidigare – gör det!

Komforten är i världsklass och dessutom är det nackstöd i hörnen (tillval). En fiffig grej är att läslamporna har integrerade USB-uttag. Även den formsydda mattan (ingår i ett designpaket) och skidlådan på utsidan gillar vi skarpt.

Kabe Smaragd säng
Avdelningen för nattbruk bjuder på komfort utöver det vanliga även den. 

Som alla vet finns det en mängd komforthöjande komponenter och konstruktioner som gör KABE-vagnarna exemplariska året runt. Många av dem är osynliga för ögat, som exempelvis 36-millimeters Ecoprimisolering (väggar, golv, tak), ventilerande vägg-tapet, vattenburen central- och golvvärme (fyra slingor och shuntsystem) samt Variovent (unikt och patenterat ventilationssystem) för att nämna ett axplock. 

Hur blir då slutklämmen? Smaragdvagnen är inte bara en komplett, mobil boplats som är ämnad för både sommar- och vintertid. Ni får också en högt värderad ädelsten som har ett enastående bra andrahandsvärde.

Kabe Smaragd faktaruta
Rulla till toppen