Bürstner Limited T 660: En skön känsla av välbehag

Publicerad: 2023-08-07   Uppdaterad: 2023-08-06

Vad sägs om lite tysk perfektionism i kombination med hög mysfaktor? Häng med när vi inspekterar Bürstner Limited T 660 hos Tumbo Husvagnar & Husbilar.

Börjar med själva bilen. Knappt sju meter lång och byggd på Fiat. Det är inte så att vi bjuds på några direkta överraskningar i vägronden. Fast det är skönt med 160 kusar under huven och automatlådan skiftar växlar utan att vi ens noterar det, vilket är ett gott betyg.

Det finns väl numera bara en negativ sak med automat och det är tiden det tar att få fordonet levererat från tillverkaren. Beställer ni en husbil på Fiats chassi som har manuell växellåda är det inga problem. 

Ni lär inte få den dagen efter ni har kritat på avtalet, men ni behöver inte på långa vägar vänta i 18 månader som kan bli verklighet om det är automatväxlad funktion ni prompt vill ha.

Bürstner Limited T 660 interiör
Mjuk, skön och harmonisk inredningsdesign.

Som bekant är det mesta vitt, vitt och åter vitt i denna bransch, karossmässigt sett. Av den anledningen gillar jag den svarta fronten. Framför allt i kombination med de småfräcka aluminiumfälgarna och den svarta sargen runt strålkastarna. Båda två är finfina, framträdande detaljer. 

Bilen har säkerhetsmässigt utrustats med ESP, ASR, Traction +, stop/start-funktion, backkamera, konstantfarthållare, elektrisk parkeringsbroms samt sidvindsassistans. Tittar till gasolskåpet och där sitter en reduceringsventil med automatisk omkopplare och så kallad kraschsensor. 

På plats i hytten igen bockar vi av multifunktionsratt, uppvärmda ytterbackspeglar med elektrisk justering samt att ratt och växelspaksknopp är skinnbeklädda. Ovanför huvudet på mig finns ett öppningsbart ”sun-roof” som släpper in bra med ljus. Det är inte något gigantiskt fönster vi pratar om, men tillräckligt stort för att fylla sin funktion med råge.

Bürstner Limited T 660 hyttstolarna
Trevligt att hyttstolarna har samma stil som övriga sittplatser.

Planlösningen är av klassisk, tysk stil med sittgrupp bakom hyttstolarna, ett centralt placerat L-format kök och sist men inte minst en fransk säng samt hygienutrymme i fordonets bakersta region. Hela inredningen andas harmoni och dess ”snälla” färgsättning får mig att tänka på gräddkola. 

Är inte helförtjust i nivåskillnaden från hytten till den övriga bodelen, men det är väl bara att gilla läget. 

Komforten i soffan är emellertid god. Gillar dessutom att hyttstolarna har tilldelats likadant utseende på textilierna som i sittgruppen (där bordskivan för övrigt är justerbar i alla riktningar). 

Bürstner Limited 660 - kök
Litet vinkelkök gäller i Limited T 660.

I köksavdelningen finns sidväggsbeklädnad, hållare för kaffekapslar och en stor kompressorkyl. Noterbart är att överskåpet bjuder på bättre förvaringsutrymme än lådorna under diskbänken. På pluskontot hamnar flera detaljer vid entrén. 

Vi räknar in nedsänkt insteg samt att XL-dörren har tvåpunkts- och centrallåsning, fönster, fack, myggnät och papperskorg. Nära in/utgången finns dessutom induktionsladdning för mobiltelefon eller läsplatta. 

Längst bak då? Sängen har flerzonsmadrass med komfortskum. Dess avsmalnande del (fotänden) kan öppnas och där är ett packutrymme. Under sängen, längre in mot väggen, har vattentanken applicerats. USB-laddningsstation finns men tyvärr är inte läslamporna justerbara. I själva lastutrymmet är det okej med plats.

Fransk säng är sedan länge populärt på den svenska marknaden.
Bürstner Limited 660 nackstöd
Nackstöd – en skön detalj för resenärerna i den bältade soffan.
Ett tillval som dessvärre täcker entrédörren när den är nedfälld.

Det är inget garage vi talar om, ty vi har inte med höga singelbäddar att göra. Dessutom är toaletten (långsmalt utrymme med duschmöjlighet) allra längst bak i denna modell och det leder till att packningen endast kan nås från fordonskarossens högra sida. Det bör nämnas att såväl garderob som linneskåp emellertid är väl tilltagna och sväljer en hel del. 

Limited T 660 är förberedd för luftkonditionering, satellitanläggning och solcellspanel. Den elektriska taksängen tillhör i sin tur tillvalslistan (27 000 kronor). Passar inte planlösningen? Serien finns även med höga singelbäddar: T 690 G (under sju meter), T 726 G och T 727 G (med face-to-face och separata avdelningar för toalett/dusch).

Bürstner Limited T 660 exteriör
Rulla till toppen