Laika Ecovip 3009: La dolce vita

Publicerad: 2023-08-09   Uppdaterad: 2023-08-07

Det ljuva livet är i allmänhet förknippat med husbilar och i synnerhet med Laika. I utkanten av Västerås, närmare bestämt hos K. Öhman Bil & Maskin AB, tar vi oss an Ecovip L 3009.

Laika Ecovip 3009 exteriör
Stora bilden längst upp: Visst syns det att italienarna kan det här med design?

Varumärket Laika har en fantastisk historia bakom sig. Under alla 59 år har de haft sin bas i San Casciano i Val di Pesa.

Den allra första husvagnen som grundaren Giovanbattista Moscardini lanserade var den futuristiska modellen Laika 500 där vagnens övre del kunde sänkas ned vid körning via teleskopmekanism. 

Detta reducerade luftmotståndet, gjorde vagnen stabilare på väg och sist men inte minst minskade det bränsleförbrukningen. Efter premiärvagnen dröjde det ändå tio år innan de övergick till industriell produktion. 

År 1977 kom den första husbilen (Motorpolo) medan den legendariska serien Ecovip, som vi ska kika på, skapades 1992.

Namnet Laika? Moscardini var rymdintresserad och gav varumärket dess namn efter den sovjetiska hunden Lajka som var den första levande varelsen att skickas upp i en omloppsbana i rymden (den 3 november 1957 med rymdfarkosten Sputnik 2). Logotypen? En vinthund som färdas mot framtiden!

I mitt tycke speglar det varumärket mer än väl. Nog om det historiska. Önskar ni läsa och se mer om Laikas äldre dagar, se Husvagn & Camping utgåva 2/2022.

Laika Ecovip 3009 sängar
Elegant interiör med högglansiga överskåpsluckor.

L 3009 är en av tio halvintegrerade modeller inom familjen Ecovip. Jodå, de finns även som helintegrerade men då är bokstaven L ersatt av ett H samt att första nollan är en etta – annars är de likadana gällande planlösning. Vi börjar allra längst bak med ett garage väl värt sitt namn. 

Utrymmet har lågt golv, halkskydd, belysning, värme, utedusch, 230-uttag och lastöglor som löper på skenor. I akterpartiet interiört har vi höga långbäddar med Ergo-madrasser, antikvalstersystem och maskintvättbart stretchfoder. Under den ena bädden finns en utdragbar låda (linneförråd), under den andra en garderob (med utdragbar galgstång) på golvnivå. Toalett och dusch delar broderligt på utrymmet i den sanitära avdelningen.

Laika 3009 kök
Litet och praktiskt kök à la plåtismodell. 
Laika 3009 hygien
Det har inte sparats på krutet – lika elegant på toa som i övrig bodel.

Här finns såväl trätrall som de nödvändiga toadetaljerna. Köksenheten påminner om de som finns i plåtisar – det vill säga, ett litet och rakt med utfällbar skärbräda – placerat direkt till vänster om entrédörren.

Att inredningen skulle vara elegant har vi närapå utgått ifrån. Vi har som bekant med italiensk design att göra. Men det finns även godsaker som vi inte kan se med blotta ögat: XPS-isolering, centrallås, glasfiberförstärkt tak och undergolv, rep- och fingertrycksbeständig bordskiva i köket, uppvärmda vattentankar, stoppat och isolerat innertak, anti-kondensväggar och ventilerande möbler.

Laika 3009 garage
Stort och rymligt garage, men glöm inte att max 250 kilo gäller.

Andra plus i kanten som kommer att uppskattas av många är dim- och nattbelysning, nackstöd i den bältade soffan, svanhalsbelysning som inkluderar USB-laddningsuttag, upplyst och uppvärmt dubbelgolv där persedlarna kan nås både från in- och utsidan, gasolskåp i sänkt position samt ett skyroof som släpper in bra med ljus över sittgruppen.

32-tummarens placering? Tv:n är bakom den bältade soffan, så helt klart är det hyttstolarna som gäller om ni önskar första parkett.

Laika Ecovip 3009 faktaruta
Rulla till toppen