Polar Customized 560 FWA: Färgstark i svartvitt

Publicerad: 2023-08-17   Uppdaterad: 2023-08-15

Polars näst minsta storlek i deras lyxigaste förpackning. Låter som ett perfekt val för paret som vill använda husvagnen året runt. Hos Forsbergs Fritidscenter väntade en Customized 560 FWA på oss.

År 2018 lanserade Polar ett nytt och synnerligen genomtänkt koncept. Vagnarna delades in i fyra olika utföranden – Edition, Original, Selected och Customized – alla med skilda utrustningsnivåer och olika antal tillgängliga tillval.

Den sistnämnda är varumärkets crème de la crème medan Edition är en serie där vagnarna är så att säga ”paketerade och klara” via ett fast utrustningspaket, allt för att hålla ner kostnaden för konsumenterna. För smakar det så kostar det. Kvalitet är sällan eller aldrig billigt och Polarvagnarna är inget undantag.

Inleder med att kika på just priset, eller rättare sagt skillnaden i inköpskostnad mellan de olika vagnserierna. Vi tvingas hoppa över Edition då vårt testobjekt (560 FWA) inte ingår i konceptet med förvald utrustning.

Som Original och Selected kostar den här vagnen 519 000 respektive jämna 600 000 kronor, medan 670 000 kronor gäller i dess lyxigaste utförande. Differensen är alltså 151 000 riksdaler mellan en Original och vagnen vi kikar på. En stor summa pengar.

Superb kvalitet i avdelningen för nattbruk.

Samtidigt är det också en betydande skillnad på hur mycket extravagans som skiljer dem åt. Ta bara den eminenta köksavdelningen som ett av många exempel. Gasol- och mikrovågsugn, induktionshäll, pelarstativ, stort kylskåp och exklusiv vattenkran är komponenter du blir utan i Originalvagnen.

Gasvarnare, centraldammsugare, belysning i vitrinskåp, lastlucka och koffert, manuellt ställbar huvudända i sängen, subwoofer, Polar Connect (trådlös kontroll) och en extra cirkulationspump är bara ett axplock av vad som saknas i originalaren men som vårt testobjekt har i sin portfölj.

Dessutom har vi en bunt individuella val som du också får ta ställning till om du väljer det lyxigaste alternativet: Vilken golvmatta respektive väggplatta i köket, och vilka textilier i soffan är dina favoriter?

Polar Customized 560 FWA hall
Hallmöbel som inkluderar instegsgarderob, mikrovågsugn samt plats för tv.
Polar Customized 560 FWA
Praktiskt hygienutrymme med bland annat handdukstork.

Sedan har vi kronan på verket. Customized har svartvit kaross att jämföra med den klassiska blåvita. Det fanns säkerligen en och annan som fnyste åt upplägget när detta lanserades och tänkte att en Polarvagn alltid ska vara blå och vit. Men ledningen i Dorotea gjorde rätt och med facit i hand hade de stenkoll.

Det svartvita alternativet renderade i omedelbar succé även om färgkombinationen kanske låter gammal, en smula trist och idéfattig. I Polars fall blev resultatet precis tvärtom – nytänkande och stilistiskt elegant. 

Själva 560-serien är den svenska tillverkarens näst minsta, både storleksmässigt och till antalet planlösningar. 560 FWA har faktiskt bara två syskon: 560 FD (med spegelvänd fransk säng och rakt kök) samt 560 S som är försedd med singelbäddar och det stora vinkelköket.

Små och små förresten? Boytan är 13,4 kvadratmeter, vilket inte är fy skam. Med handen på hjärtat vågar vi påstå att det här är en vagn som passar allra bäst för två personer som vill ha en komfortsemester oavsett årstid. Polars ess i rockärmen – isoleringen och den unika byggtekniken – håller nämligen kyla, värme och även oljud på avstånd, allt för att användaren ska kunna njuta till fullo under såväl sommar- som vinterhalvåret. Ingenting har så att säga lämnats åt slumpen. 

Polar Customized 560 FWA kök
Det stora, hyllade vinkelköket – här med både vita och bruna köksluckor.
Polar Customized 560 FWA
Hurts mellan garderoben och hygienutrymmet.

De allra flesta brukar hylla Polars populära vinkelkök och det med all rätt. I den fullutrustade enheten finns allt och lite till.

Naturligtvis finns mer än så att lyfta fram eftersom Polarvagnarna rent allmänt är noggrant genomtänkta och familjärt hemtrevliga. Ta bara ”sovrummet” som ett exempel: Spotlight som löper på skena diggar vi skarpt. Vädringsbeslag är perfekt ur ventilationssyfte (ni slipper öppna ett fönster med risk för drag och nackspärr morgonen därpå). Närhet till såväl 230- som USB-laddningsuttag gör vi också tummen upp för.

Viktigast av allt: Högkvalitetsmadrassen kommer att leda till många sköna timmar i horisontell position. Den mäktiga skinnsoffan i vagnens front har vi skrivit massor om i tidigare reportage. Vi nöjer oss denna gång med att understryka att den håller absolut världsklass.

Polar Customized 560 FWA faktaruta
Rulla till toppen