Adria Alpine 663 HT: Storsäljaren!

Publicerad: 2023-08-29   Uppdaterad: 2023-08-28

Alpina 663 HT har tvärställd dubbelsäng, frontkök och vagnsbrett hygienutrymme. Ni kanske inte kommer att tro oss, men i fjol var detta den mest sålda Adriamodellen.

Om vi hade backat bandet bara ett par år och ställt tio garvade husvagnscampare mot väggen hade de nog alla framkallat ett veck i pannan och klämt fram frågan: ”Hur tänkte konstruktörerna med den tvärställda sängen?”

Nu med facit i handen är det som bekant enkelt att vara efterklok. Konstruktörerna och designavdelningen visste vad de gjorde – och även om succén kanske inte var omedelbar är framgången ett faktum. Med 72 sålda enheter på den svenska marknaden var den överlägsen etta inom de egna leden (Alpina 763 UK var tvåa med 56 exemplar).

Adria Alpina 663 HT kök
Populärt frontkök där allt man kan önska sig finns tillgängligt.

Vi börjar emellertid vid entrén. För vad möts vi av? Jo, ett frontkök som få om ens någon kan tycka illa om. Ljusinsläppet är rent ut sagt sagolikt bra och utrymmet vid köksbänken likaså. Lägg till komponenter som mikrovågsugn, fläkt, gasolugn, rymligt kylskåp och ett utdragbart skåp med trådkorgar. Hörde vi tio poäng av tio möjliga? Jajamensan! 

Från köksavdelningen är steget inte långt till ”vardagsrummet”. För att vara en vagn som känns ämnad för två personer (det finns bara en fast säng) är soffan, eller rättare sagt sofforna väl tilltagna.

Adria Alpina 663 säng
Tre av överskåpen finns i ”sängkammaren”, övriga i ”vardagsrummet”.

Av erfarenhet vet vi att många föredrar att ligga och titta på tv (med påföljd att vissa också somnar). I Alpina 663 HT blir det aldrig något bråk om vem som ska få inta horisontellt läge. Här finns det plats för båda två att fläka ut sig.

För er som vill vara gammalmodiga och sitta i soffan bör det nämnas att den ”stora” soffan har utrustats med nackstöd i båda hörnen. Närhet finns till hurts, flyttbar lampa samt laddnings-, 230- och USB-uttag.   

Vi hoppar vidare till nästa avdelning och landar i ”sovrummet” där dubbelsängens huvudände kan ”fällas upp” så att passagen vid sängens nedre del blir bredare. I liggande position noterar vi AC-anläggningen ovanför bingen, medan garderober finns på var sin sida. Även här är det nära till USB-laddningsuttag.

Adria Alpina 663 soffa och hygienutrymme
Var sin soffa, jo jag tackar! Dessutom är komforten mycket hög. Rymlig hygienavdelning längst bak i husvagnen.

Allra längst bak har vi ett vagnsbrett hygienutrymme. I mitt tycke genialiskt, men det är en smaksak. Den separata duschkabinen är rymlig och har utrustats med takfönster och stång, vilket medför att utrymmet också kan brukas som torkskåp.

På motsatta sidan finns toalett, utanpå-liggande handfat, ett elegant spegelskåp (format ungefär som en skridskobana), fönster med frostat glas och extremt bra förvaringsmöjligheter.

Det är egentligen först nu – efter en noggrann genomgång som vi förstår vagnens storhet och popularitet. Trodde i vår enfald att många konservativa husvagnscampare skulle välja bort den här planlösningen, men oj vad fel vi hade.

Adria Alpina 663 exteriör
Alpina 663 finns även som PT och UK (båda barnkammarvagnar).
Adria Alpine 663 HT stödben
Den stora vagnen har utrustats med extra kraftiga
stödben.

Istället ser vi nu 663 HT som klippt och skuren för paret som önskar extravagans både under sommar- och vinterhalvåret. Som bekant är Alpina en åretruntanpassad serie där Aldes vattenburna värmesystem kommer att göra gott kyliga höst- och vinterdagar. 

Rent estetisk är de konkava överskåpsluckorna tilltalande och detsamma gäller faktiskt hela inredningen som har ett elegant och samtidigt sobert formspråk. Designavdelningen i Slovenien har varken sparat på krutet eller tagit i för kung och fosterland utan funnit en gyllene medelväg.

Adria Alpina 663 HT
Rulla till toppen