Dethleffs Camper 560 FMK: En spännande familjevagn

Publicerad: 2023-09-04   Uppdaterad: 2023-09-02

För en tid sedan kikade vi på barnkammarvagnen Dethleffs c´joy 480 QLK (utgåva 3/2023) som riktar sig till nybörjarsegmentet. Nu är det återigen dags för oss att titta på en familjevagn från den välrenommerade, tyska tillverkaren. Fast denna gång kliver vi upp ett pinnhål eller två i kvalitet då vi synar Camper och den specifika modellen 560 FMK.

Estetiskt handlar det om ljusa möbelmoduler och ett modernt designspråk. Men det vi först reflekterar över är inte det smakfulla utseendet utan känslan av att vara i en stor vagn, fast det egentligen handlar om en modell som tillhör det mellanstora segmentet. Anledningen är att vi har med en fullbreddare (237 centimeter interiört) att göra. 

Barnen har sitt krypin i direkt anslutning till entrén. Båda bäddplatserna är försedda med fönster och trevlig läslampa. Gällande det sistnämnda kan kidsen vrida på fotbollen för att korrigera från fullt ljussken till blå nattbelysning (se bild).

Dethleffs Camper 560 FMK - hela interiören
Ljus och fräsch inredning, som synes med sittgruppen centralt placerad i husvagnen.

Vidare kan den nedre av våningssängarna fällas upp och då skapas antingen ett stort lastutrymme, alternativt en lekhörna för de allra yngsta campingmedlemmarna. I samma avdelning är vagnen även utrustad med garderob, linneförråd samt två skåp för diverse pryttlar.

När vi ändå är inne och petar i ämnet belysning bör det nämnas att vid sittgruppen och den franska bädden löper läs-lamporna på skena, vilket innebär att ljusbilden kan justeras optimalt. Med andra ord – inga fotbollar där inte! Pst! Vi noterar även flyttbara USB-laddningsuttag på skenan. Bra!

Dethleffs Camper 560
Fransk säng brukar vara omtyckt. Om husvagnsentusiasterna diggar den något annorlunda planlösningen i övrigt återstår att se.

Överskåpen ger ett robust intryck samtidigt som de har synnerligen mjuk stängningsfunktion. Samtliga har även distansskivor samt bred luftspalt. Landar skönt i U-soffan som är i vagnens absoluta mittparti. Komforten är riktigt bra och det är nära till skoförvaring, tv-arm och 230-uttag.

En något annorlunda planlösning kan tyckas men samtidigt inte helt galen. Då ett takfönster är placerat mitt ovanför soffbordet plus att det även finns ett öppningsbart fönster blir detta den naturliga samlingspunkten då vädrets makter, eller för den delen även myggen, inte tillåter mysigt häng i förtältet. 

Mitt emot soffan har vi köksavdelningen där allt tycks hamna inom uttrycket alla goda ting är tre. Det stämmer nämligen med antalet brännare, lådor och överskåp. Naturligtvis är det något som ska simma mot ”strömmen” och det är 230-uttagen som är en duo.

Praktiskt kök med bland annat utdragbart skåp med trådkorgar.
Enligt tyskt klassiskt manér har handfat och toalett var sin avdelning.

 Vidare finns även ett utdragbart skåp med trådkorgar samt stort kylskåp med plats allra längst ned för skrymmande PET- och vinflaskor. 

Om planlösningen må vara en smula udda – centralt sett – är det som ”det brukar” i akterpartiet i tyska husvagnar med fransk säng. Det vill säga en uppdelad hygienavdelning där handfatet (som är i bodelen) har separerats från toaletten. Vid tvättfatet finns spegel, förvaringsutrymmen och 230-uttag. På toa är duschmöjlighet ett tillval.

Föräldrarna har en egen garderob på 117 x 59 centimeter (höjd/bredd). De skrymmande persedlarna får plats under sängen och dessa ting går att nå både från in- och utsidan. Här är även den stora färskvattentanken applicerad (70 liter). 

En gång i tiden var det en nos som barnen skulle trycka/vrida på – nu är det en fotboll.
Det omnämnda takfönstret ovanför bordet vid sittgruppen.

Tar ett varv runt husvagnen innan vi lämnar tillbaka den till dess ägare – Lindströms Husbilar & Husvagnar – i Enköping. Viktindikatorn på stödbenshjulet är ett plus. Likaså de helisolerade hjulhusen, det oömma durkgolvet i gasolkofferten och LED-belysningen (bakljusrampen) på bakstammen. Däremot hade vi önskat att stödbensskruvarna hade suttit mer lättåtkomliga. 

Fotnot: Husvagnsserien Camper består av ett dussin olika modeller där inte mindre än sju av dem är utrustade med våningssängar.

Dethleffs Camper 560 FMK faktaruta
Rulla till toppen