Rapido Distinction i96: Fransk finess

Publicerad: 2023-09-12   Uppdaterad: 2023-09-10

Varmluftsballongen, pastöriseringen, stetoskopet, fallskärmen och mobilkameran är några uppfinningar som har förändrat världen, och de kommer alla från Frankrike. Fransmännen var emellertid inte först med husbilar – men vad gör det – de har alltjämt Rapido.

Interiört, och i viss mån även exteriört, påminner Distinction i96 om en liner à la Morelo eller Concorde – fast en smula felaktigt tvättad i 90 grader. Med ovan nämnda liknelse drar vi nämligen paralleller gällande klädsel, en pompös bakstam, rundade möbelmoduler, elegant utformade överskåpsluckor, högblank finish och en rejäl dos med touch of class. 

Det är dock inte enbart det visuella som imponerar. En hel radda med funktionella lösningar hamnar också på pluskontot.

I sovrummet kan exempelvis dubbelsängen skjutas in så att det utan besvär blir passage till garderoberna. På så vis skapas även en justerbar huvudände, vilket uppskattas av oss bokmalar. Bäddmadrassen har så kallat form-minne och från denna position kan ni även styra radioenheten. Klädskåpen på var sin sida om bingen har i sin tur marknadens kanske läckraste design, då vi knappt kan urskilja att vi har med garderober att göra.

Rapido Distinction i96 exteriör
Distinction finns bara i tre olika tappningar.

En liknande finess är att taksängen elegant smälter in i övrig inredning och blir näst intill osynlig. Under den höjdjusterbara (30 centimeter) dubbelsängen i akterpartiet finns en utdragbar låda medan läsarmaturen i denna avdelning inkluderar USB-laddningsuttag. 

Gillar även att det finns ”sittplats” i duschen. Hur många kilo den mäktar med fann vi emellertid ingen info om, så hör med närmaste återförsäljare innan ni slår ned ändalykten. Utanpåliggande handfat är synnerligen elegant – om det är bättre än den konventionella varianten låter vi vara osagt. Takfönster ombesörjer ventilation i de båda hygienavdelningarna.

Rapido Distinction i96 köket
Elegant köksenhet.

Även i köksenheten finns det detaljer som förenklar handhavandet. Tänker närmast på lådor med central-lås, fläkt, utfällbar skärbräda, gasolgrill och dubbelhängda dörrar till kyl/frys.  

Heltäckningsmattan är inte bara mjuk som sammet. Ljudvolymen kan närapå betecknas som dödstyst. Kan mycket väl tänka mig att kombinationen av ovan nämnda matta, Aldes vattenburna värmesystem samt dimmerbelysningen, som indirekt lyser upp sällskapsrummen med olika intensitet, kan leda till många mysiga dagar och kvällar när vädret inte är på sitt bästa humör för utomhusaktiviteter.

Rapido Distinction i96 säng
Håll med om att det är svårt att upptäcka garderoberna?

I sittgruppen är det face-to-face som gäller, något som uppskattas av allt fler husbilscampare. Egentligen är det inte speciellt underligt. Hemmavid sitter vi väl alltid mitt emot varandra vid middagsbordet, eller? Soffbordet kan i sin tur delas på mitten, vilket avsevärt förenklar passagen till och från hytten. Plus ger vi även för det stora takfönstret som släpper in massor med ljus. 

Tar ett varv på utsidan. Det känns som en mäktig pjäs fast den inte är ett dugg större än en normalstor husbil. Strål-kastarna har utrustats med LED- och dimfunktion. Ytterbackspeglarna är elstyrda och inkluderar avfrostningsmekanism.

Rapido Distinction i96 hygien
Snofsigt med utanpåliggande handfat.

Entrédörr med papperskorg och tvåpunktslås, stödben bak och utedusch – tackar, bockar och bugar! Noterar att pryttlarna i dubbelgolvet går att nå både från in- och utsidan och att de båda lastluckorna till garaget har likvärdig storlek. 

I den helintegrerade serien Distinction ingår även två andra modeller: i66 (exakt samma planlösning och mått, men med singelbäddar) och i190 (knappa halvmetern längre, dubbelsäng, L-formad soffa samt spegelvänt dusch- och toalettutrymme).

Rapido Distinction i96 faktaruta
Rulla till toppen