Dreamer Selected D55 UP: En drömkärra i plåtisformat

Publicerad: 2023-10-04   Uppdaterad: 2023-10-02

Är du sugen på en plåtis med pop-up-tak och separat duschkabin? Kolla då in modellen D55 UP från franska Dreamer.

Vi besökte ”drömfabriken” i Mayenne, där varumärket tillverkas. Tidigare provkörningar med fransosen har varit positiva, så vi var inte direkt oroliga, snarare tvärtom.

Planlösningarna i sexmetersbilarna är med få undantag identiska, oavsett chassi och varumärke. Som regel används mall 1A, vilket innebär köksenhet till vänster om insteget, rak sittsoffa med bord och vändbara framstolar, hygienutrymmet i mitten, väggskåp, garderob, förvaring, garage samt sovrum bak (oftast tvärbädd). 

Dreamer panoramafönster
Med panoramafönster blir det både ljust och luftigt.

I Dreamer D55 UP har ingenjörerna tänkt utanför boxen. Här finns separat duschkabin, vilket få plåtisar på marknaden kan erbjuda. Pop-up-taket (öppnas manuellt) är standard och ger fyra bekväma bäddplatser.

Med andra ord en kul och praktisk plåtis som är familjebil och lämplig för kompistripp på en och samma gång. När ungarna är med har de säkert tingat sovplatsen uppe på taket.

Det mest innovativa med Dreamer är det hyllade garderobsystemet MODUL’SPACE, där garderoben fälls in i duschens döda utrymme under färd. Utfällt fungerar den som avskiljare mellan sov- och vardagsrummet.

Dreamer dubbelsäng
Ljus och fin inredning, där resenärerna sover på tvären.

Tygtextilierna (Arizona) går bra i ton med inredningens ljusa och fina materialval. Generöst ljusinsläpp bidrar panoramafönster och takluckan ”Mini-Heki” med, något som ger en förhöjd känsla av frihet och lust. Den begränsade bostadsytan är både ombonad och riktigt hemtrevlig.

Även om plastdetaljer tyvärr blir allt vanligare i många nya camping- och husbilar är beslag, fästen och hängslen till skåp och dörrar rejäla och hållfasta. 

Dieselvärmare från Webasto är standard. På den svenska marknaden kommer modellen dessutom att vara utrustad med elektrisk golvvärme samt isolerad och frostskyddad färsk- och spillvattentank.

Dreamer popup-tak
Pop-up-tak gillar vi. Totalt innebär det fyra sovplatser.

Vårt testobjekt är byggt på Peugeot Boxer med 2,2-litersmotor, 140 kusar och sexväxlad manuell låda. Samma bilmodell finns också med Fiat och automat. Fast beställer ni en sådan, räkna då med lång leveranstid. Med den mindre motorn är detta ändå en riktigt pigg kärra, med tyst och behaglig gång som fixar tuffa uppförsbackar och omkörningar utan minsta problem.

Förarmiljön och komforten är i princip identisk med Fiats dito, vilket innebär att alla knappar och reglage är väl beprövade och begripliga. Inget tjafs, utan bara bra och väl genomtänkt! Säkerhetsmässigt finns här det senaste i teknik-och assistansväg.

Dreamer hygien
Separat dusch med garderob (MODUL’SPACE) och mitt emot ses toalett med handfat.
Dreamer brännare
Två brännare är tillräckligt i en campingbil.
Dreamer stege
Med stege når vi den bekväma sängen på taket.

Den tio centimeter tjocka madrassen i det höjbara taket innebär skön sovkomfort. Andra finesser är förvaringen av långa föremål (vilket inte finns i alla plåtisar). 

D55 UP är rikligt utrustad redan i standardutförandet. På tillvalslistan finns ADDICT-finish (Peugeot) med dimstrålkastare, yttre ADDICT-dekor, valfri karossfärg (vit eller svart metallic), 16-tums aluminiumfälgar, rattreglage, aluminiumhölje på luftventilen, automatiska strålkastare och vindrutetorkare fram samt läderklädd ratt och växelspaksknopp. Tillvalslistan blir ännu längre om ni väljer Fiatchassi.

Dreamer Selected D55 Up faktaruta
Rulla till toppen