Weinsberg CaraOne 550 QDK: Ytterst trevlig

Publicerad: 2023-10-20   Uppdaterad: 2023-10-19

En mellanstor husvagn. Eller nja, på gränsen till liten för att vara försedd med barnkammarlösningen våningssäng. Vi tittar till Weinsberg CaraOne 550 QDK.

Det känns nästan som att vi har spanat in varandra under en tid – barnkammarvagnen hos JG:s Husvagnar i Kristinehamn och Husvagn & Camping. Nu blev det således dags att göra en avstickare och syna CaraOne 550 QDK i sömmarna.

Som bekant är tyska Weinsberg ett så kallat instegsmärke inom koncernen Knaus Tabbert Group. Det märks i varje fall tydligt på det ytterst humana priset.

Weinsberg CaraOne 550 QDK, kök
Mycket smakfull design interiört. Framför allt med tanke på att det handlar om en instegsserie.

När det gäller utrustningsnivå och design kliver den helt klart utanför ramarna i nybörjarsegmentet och smälter istället in bland ”de andra” på marknaden – och det i positiv bemärkelse. Redan här och nu kan vi konstatera att ni får mycket för pengarna. Dessutom erhåller ni en vagn som håller ett enastående högt andrahandsvärde den dag ni önskar sälja (barnkammarvagnar är generellt extremt lättsålda).

I vårt tycke har serien CaraOne en stilren och snygg design. 550 QDK bjuder på en trevlig planlösning med tvärställd dubbelsäng i vagnens front, dinett och ett rakt kök mitt emot varandra i dess centrala parti, medan ungarnas våningssäng och hygienavdelningen broderligt delar utrymmet i akterpartiet. Om vi börjar hos de vuxna ser vi att sängen har två enkelmadrasser trots att det är en dubbelsäng. 

Weinsberg CaraOne 550 QDK, dubbelsäng
Avdelningen för nattbruk kändes väldigt komplett.

Den närmast den övriga bodelen kan fällas upp (se bild) så att resenärerna enkelt kan nå sin skrymmande packning både från in- och utsidan.

Intar horisontellt läge. Hm, inte illa. Noterar vridbara läslampor, hyllor för diverse pryttlar, en hurts samt ett takfönster av modell mindre. Känner att avdelningen är komplett och kan inte göra annat än tummen upp.

Visst, det finns en och annan som inte lär hålla med då sängen kräver att en måste klättra över den andra om ungarna behöver hjälp mitt i natten. Fast det är väl inget som 80- eller 90-talister ser som ett bekymmer?

Weinsberg CaraOne 550 QDK, toa
Bra med förvaringsutrymmen på toa.

Dinetten är tveklöst för fyra personer och är bäddbar om så behövs. Även här finns ett litet takfönster, hylla, likadana spotlights som i sovrummet samt ett 230-laddningsuttag. Under den ena sittdynan är det tomt för packning medan vattentanken har sin plats under den andra.

Köket har i sin tur ett golvplacerat skafferi, breda för-varingslådor, rymligt överskåp, kryddhylla och ett högt, smalt kylskåp som sväljer 133 liter. Både över och under den sistnämnda modulen finns skåp där det går att stuva undan ytterligare några saker. Hygienavdelningen är verkligen finfin för att vara i en så pass prispressad vagn. 

Weinsberg CaraOne 550 QDK, under sängen
Under sängen – bäst plats för de riktigt skrymmande persedlarna.

Duschkabin är ett plus i kanten. Det stora fönstret, med frostat glas, släpper in massvis med ljus. Vagnen har också takventil, liksom detaljer som krokar och toalettrulleshållare. Fast hur tänkte ingenjörerna när de placerade belysningsknappen på 170 centimeters höjd? Glömde de helt bort att det här en husvagn där barn kommer att vistas och bo i? 

Vid ungarnas sängar hittar vi två fönster samt en så kallad smile-lampa. Här sitter dessutom vagnens tredje takfönster.Barnavdelningen kan utrustas med två intressanta tillval: multifunktionell våningssäng med tre bäddar samt en stor utvändig lastlucka, modell husbilsstorlek (se bild). 

Weinsberg CaraOne 550 QDK våningssäng
Multifunktionell våningssäng med tre bäddar där den ena kan fällas upp är ett tillval som kostar 9 000 kronor och väger tio kilo extra. Garderoben på bilden har måttet 107/57/56 centimeter (höjd/bredd/djup).
Weinsberg CaraOne 550 QDK garage
Synnerligen smart garagelösning för att vara en husvagn. Även detta är tillval. Storleken är 100 x 120 cm, vikten är åtta kg och kostnaden 6 600 kronor.

Avslutningsvis tar vi ett varv på utsidan. Vi når enkelt stödbensskruvarna, framför allt de bakre.

Rent utseendemässigt tycker Husvagn & Camping att Weinsberg har tvättat bort lite av sin billiga image. Okej, den kulhamrade karossen är kvar men den brunsvarta dekoren ger ett betydligt exklusivare intryck jämfört med tidigare orangea strajpning.

Weinsberg CaraOne 550 QDK, faktaruta
Rulla till toppen