Hobby De Luxe 495 UL: Bästsäljaren

Publicerad: 2023-11-02   Uppdaterad: 2023-10-31

De tre senaste åren (2020–2022) har Hobby De Luxe 495 UL varit den mest sålda husvagnen inom de interna leden på den svenska marknaden. Varför är den så omåttligt populär? Vi tog oss till Forsbergs Fritidscenter i Sollentuna för att reda ut eventuella frågetecken.

Det är sällan eller aldrig som det mest unika är det som säljer allra bäst. Snarare skulle vi säga tvärtom.

Minns när jag i början av min yrkestid på tidningen Husvagn & Camping testade en synnerligen udda vagn från Knaus. Den hade en planlösning som närmast kan beskrivas som en bar.

Både jag och testkollegan Torbjörn Stålenhag gick igång på alla cylindrar och tillsammans hyllade vi tillverkaren för deras vågade drag att lansera något spännande och nytt som vi tidigare aldrig hade skådat. När vi sedan summerade året visade det sig att inte ett enda exemplar hade sålts – i varje fall inte i Sverige. Ridå!

Det är ingen nyhet att många campare är en smula konservativa, och det behöver inte vara något fel i det. Efter ett antal år med antingen husvagn eller husbil brukar de allra flesta ha lärt sig vad de vill ha för att trivas allra bäst. Tänker närmast på sängalternativ, placering av hygienutrymme, kök, färg på textilier och hur sittgruppen ska vara utformad.

Och det är där som Hobby De Luxe 495 UL sitter som en smäck. Jag måste erkänna att vagnen inte är den mest innovativa skapelsen – men den har en planlösning och en utrustningsnivå som går hand i hand med vad många har överst på sin önskelista. 

Hobby De Luxe 495 säng
Två singelbäddar är nog fortfarande svenskarnas favoritlösning när det är sovdags
Hobby De Luxe 495 sängbreddning
… och det är bra att bäddbreddningsfunktion finns.

Vagnen är som klippt och skuren för två personer. Visst, det går att klämma in ytterligare en vuxen men då tvingas han eller hon sova i den bäddbara soffan. Är person nummer tre, eller rent av nummer fyra, ett barn som vill sova mellan mamma och pappa fungerar det också eftersom vårt testobjekt är utrustat med bäddbreddningsfunktion (tillval som kostar 5 030 kronor). Dock vidhåller vi att vagnen, på grund av sitt ringa mått, är mest lämpad för en duo.  

Kikar lite på kvalitet och användarvänlighet. Sköna, tjocka madrasser är alltid ett plus eftersom god sömn är viktigt. Dessutom är det busenkelt att fälla upp sängarna för att packa, alternativt komma åt persedlarna. Batteriet har applicerats under den ena bädden medan det är soprent under den andra.

Avdelningen har även bra ljusinsläpp (tre fönster och ett takfönster) samt genomtänkta detaljer som avlastningshylla, laddningsuttag och läslampor av så kallad svanhalsmodell. Kilar vidare till köksenheten. Fläkt, mjuk stängningsfunktion på lådor/skåp, och stor kyl/frys som kan öppnas från två håll är de godsaker som utmärker sig allra mest. 

Vet av erfarenhet att rummet för det sanitära inte är prioriterat av alla (många använder det aldrig, utan går enbart till servicehusen på campinganläggningarna) men här finns i alla fall bra förvaringsutrymme, ett takfönster som ombesörjer ventilation, smådetaljer som krokar och toalettrulleshållare samt belysningsknapp på barnvänlig höjd.

Sittkomforten i soffan är precis så bra som vi hade hoppats på. Här sköts belysningen via touchfunktion. Totalt finns det snudd på ett dussin överskåp i fordonet. 

Vissa av dem har luftspalt, inget har utrustats med distansskivor. Garderobens mått är 128 x 68 cm (höjd x bredd). Här saknar vi såväl takventil som belysning.

Hobby De Luxe 495
Köksenheten är intill entrén och har bland annat stor, rymlig kyl, fläkt och breda förvaringslådor.
Hobby De Luxe 495 hygienavdelning
Bra förvaringsmöjligheter i hygienutrymmet.

En sista check sker exteriört där ett par plus i kanten bör lyftas fram. Dit räknas enkel åtkomst till stödbensskruvarna (både bak och fram), förstärkta stödben, viktindikator på stödhjulet samt utvändig gasolkoppling.

Noterar även att vagnen har en-nyckel-system, att däckreparationssats ingår samt att den är Tempo 100-godkänd (se Husvagn & Camping utgåva 5/2023). 

Hur summerar vi då 495 UL? Jo, den har en planlösning som älskas av många. Kombinera det med god utrustningsnivå, ett extremt omtyckt designspråk och en human prisbild. Allt sammanslaget är det som gjort för säljsuccé!

Hobby De Luxe 495 faktaruta
Rulla till toppen