McLouis MC4-379: Iklädd ny kostym

Publicerad: 2023-11-10   Uppdaterad: 2023-11-08

Om det är någon tillverkare som vågar ta ut svängarna designmässigt är det med all säkerhet en italienare. Färg och form finns så att säga i deras DNA. I Borås har Husvagn & Camping kikat på nydesignade 2024-husbilen McLouis MC4-379.

Det är något speciellt med italiensk design och det spelar ingen roll vilken kategori det handlar om. Historiskt fick deras möbelprodukter allt större plats i våra hem efter andra världskrigets slut.

Vid samma tidpunkt, närmare bestämt den 23 april 1946, lanserades en ikon som blev älskad världen över. Alldeles riktigt – legendariska Vespa – skapad av flygplansingenjören Corradino D´Ascanio.

För att inte tala om italienare och kläder. Har ni någon gång befunnit er i huvudstaden Rom eller vid den populära samlingsplatsen Piazza del Duomo i Milano, förstår ni med all säkerhet vad vi menar. De är experter på att klä sig i termer som ledig elegans – och det gäller såväl det unga, vackra modefolket som äldre kvinnor och män.

McLouis MC4-379 hela interiören
Italiensk inredningsdesign när den är som allra bäst.

Vad har då allt detta med husbilar att göra? Kanske ingenting, men troligtvis allt. En sak är nämligen säker: få kan slå italiensk design på fingrarna. 

Vissa husbilstillverkare har med jämna mellanrum gjort ”vågade” försök att sätta ”färg” på tillvaron, utan att lyckats. Nu visar emellertid trenderna på saker och ting vi inte har upplevt på mycket länge.

I samband med att en ny kull med yngre resenärer har axlat rollen som framtidens campare har framför allt pop-up-tak och begreppet vanlife blossat upp som nymodigheter som med all säkerhet har kommit för att stanna.

McLouis MC-379 dubbelsäng
Dubbelsängen är höjdjusterbar (sköts elektriskt).

Tillbaka till McLouis. När Husvagn & Camping såg de första bilderna av deras nya 379-modell lyfte vi på ett ögonbryn. Gråvita karossidor! Det låter kanske inte som världens grej, men inom husbilsindustrin är det inte bara nyskapande, utan också djärvt och vågat. 

Ännu mer ögongodis blir det när vi stoppar nosen innanför entrédörren. Det går som ett lyckorus genom hela kroppen. Svartvitt må låta trist och tråkigt – men inte denna gång. Här bjuds vi på något iögonfallande där ljusa och neutrala moduler kombineras med mörkare antracitelement. Helt klart en modern och hemtrevlig atmosfär, helt i linje med rådande trender. Och allt sitter som en smäck.

McLouis MC4-379 taksäng
Fler än två som ska sova i 379:an? Inga problem eftersom det också finns taksäng.

Hur är det då ställt med det funktionella? Vi noterar vikbart bord vid dinetten – något som underlättar passage till och från hytten. I hygienutrymmet finns galgstång, vilket gör att avdelningen även kan nyttjas som torkskåp alternativt extra garderob. Dubbelsängen kan höjdjusteras elektriskt för att på så vis ge mer utrymme i framför allt garaget. I köket har det applicerats spis med två gaslågor. 

Det låter kanske en smula snålt men Husvagn & Camping vidhåller att det sällan eller aldrig används tre lågor samtidigt. Vid denna enhet ser vi även goda förvaringsutrymmen, kryddställ och krokar för kökshanddukar.

I hygienutrymmet sitter ett väggskåp med push-lock-funktion, stor spegel upplyst av spotlights samt ett praktiskt tvättställ med hållare för tandborstar, och tvålkopp.

McLouis MC4-379 kök
Litet vinkelkök med tvålågig spis.
McLouis MC4-379 sittplats
Snyggt att hyttstolarna och sittgruppen har samma färgkombination som övrig inredning.
McLouis MC4-379 toa
Snofsigt även i hygienutrymmet. 
Separat duschkabin finns mitt emot.

Sedan pandemin slog till i april 2020 har husbilsfolket fått lära sig att det finns andra chassitillverkare än Fiat Ducato. Brist på diverse komponenter hos den italienska leverantören har gjort att de allra flesta husbilstillverkarna har tvingats lämna dörren på glänt för exempelvis Ford Transit, Citroën Jumper och Peugeot Boxer, något som även gäller McLouis (till 2024 de sistnämnda två franska alternativen).

Den svenska importören, Autohallen, meddelar dock att de nya serierna som snart rullar in på blågult territorium kommer att ha Fiat-chassi med antingen automat eller manuell växellåda.

McLouis MC4-379 faktaruta
Rulla till toppen