Itineo CS 660: Snygg & kompakt familjehusbil

Publicerad: 2023-11-14   Uppdaterad: 2023-11-14

Det franska instegsmärket Itineo har många likheter med moderbolagets stolta varumärke Rapido. Tittar vi däremot på materialval och kvalitet finns det vissa skillnader.

Itineos helintegrerade och kompakta familjeserie erbjuder tre olika planlösningar: CM 660 med queenbed, CJ 660 som har enkelsängar medan familjealternativet CS 660 är försett med barnkammare baktill. Vi har provkört den sistnämnda modellen med Fiat och manuell låda i Frankrike (Mayenne i Bretagne) där Itineo tillverkas.

Varumärkets koncept är att bygga snyggt, smart och billigt. Målgruppen är kunder som vill ha något i stil med Rapido, fast i ett billigare utförande och med en något enklare kostym. Har de lyckats? Ja, fast bara till viss del. 

CS 660 är en kompakt och riktigt elegant husbil, både ut- och invändigt. Dessutom är den lättkörd och bekväm. Interiört slås vi av modellens smakfulla form och tilltalande design – det är ljust, ombonat och propert.

Itineo hela
Tjusig och luftig interiör med gott om plats för hela familjen.

Ambitionerna hos företaget att bygga ekonomiskt men med knorr är tydliga. Efter genomgång och provkörning har vi några invändningar gällande inkråmet, på dess materialval, lås, gångjärn, fästen till skåpluckor och dylikt. Möjligen var vårt testobjekt en prototyp som varken var leveransklar eller ämnad för kund. Men ändå!

Itineo byggs på samma sätt som Rapidobilarna, med väggar, tak och golv i glasfiber och insida av plywood. En rolig och annorlunda detalj är exteriörens fräcka baklyktor och frontens högt placerade LED-strålkastare.

Den automatiska belysningen över entrén som tänds när bodels- eller framdörren öppnas bör också nämnas. Belysningen släcks förresten när vi låser dörrarna. På Itineo kallas detta för ”Coming home” respektive ”Leaving home”.

Itineo CS 660 våningssäng
Våningssäng tillhör inte vanligheterna i husbilar.

Vårt testfordon med barnkammare bak är en udda planlösning i det breda husbilssortimentet. Lite kul är det säkert för ungarna med eget sovrum i aktern. Föräldrarna har sin kojplats i den nedfällbara taksängen ovanför förarplatsen.

Smart kanske, men sett över en lång och efterlängtad familjesemester, varken praktiskt eller bekvämt (beroende på ålder och spänst). Det handlar naturligtvis om kompromisser när det ska byggas en helintegrerad kompakt familjebil, där allt ska få plats inom lite drygt fem meters invändig längd.

Itineo CS 660 taksäng
Föräldrarna har stege upp till sin kojplats.

Köksdelen har vask och en spishäll med tre brännare. I enheten finns tre breda och djupa förvaringslådor samt sidoskåp med kryddhylla som går i ton med diskbänken och en högplacerad Thetford-kyl.

Trivselpoäng delas ut till den bekväma sittgruppen som är försedd med elegant läderimitation. Tillsammans med de vändbara framstolarna är det gott om plats, där fyra, möjligen fem personer kan sitta runt det del- och vridbara soffbordet. 

Hygienutrymmet i mittgången har vridbar toalett och dito handfatsmodul, vilket trollar fram en duschkabin. Rapidokoncernen kallar den smarta och väl beprövade lösningen DUO`SPACE.

Snyggt och fint hygienutrymme med toa
… och dusch som trollas fram via vridbar handfatsvägg. DUO`SPACE kallar de sitt koncept.

I standardutförandet byggs modellserien på basfordonet Peugeot Boxer med 2,2-litersmotor på 140 hästkrafter och sexväxlad manuell låda. Likadan motor finns för övrigt med Fiat-chassi och även här manuell låda. Med italienarens emblem på grillen kan kunden dessutom få större motor med automatlåda. 

Om vi håller oss till vardagsbruk, rent komfortmässigt, är det ingen större skillnad mellan Peugeot och Fiat inne i kupén och vid normal körning– i varje fall inte enligt vårt sett att se det. Möjligen kan det visa sig på andrahandsmarknaden.

Men detta kommer med all säkerhet att förändras när allt fler husbilsföretag numera bygger sina instegsserier på Peugeot Boxer.

Rulla till toppen