Adria Aviva Lite 360 DK: Lite annorlunda

Publicerad: 2023-11-29   Uppdaterad: 2023-11-25

Spännande, intressant, kontroversiell och synnerligen innovativ – i ett och samma stycke. Välkommen till en av husvagnsbranschens hetaste nyheter: Adria Aviva Lite 360 DK.

Det är uppenbart att husvagnsindustrin har tvingats tänka till. Stort, tungt och vräkigt rimmar illa med att fler och fler går över till eldrivna dragbilar. Då är det litet och lätt som gäller. 

Ett av flera varumärken som har tänkt i dessa termer är Adria. Deras nya Aviva Lite 360 DK är som klippt och skuren dels för den elektrifierade personbils-industrin, dels för dem som har en viktbegränsning att ta hänsyn till. 

Alltså vad bilen får dra samt om föraren enbart har B-körkortsbehörighet.

Adria Aviva
Det är bäddbar sittgrupp som gäller i denna vagn.

Aviva Lite är annorlunda på en mängd olika vis. Framför allt är den så långt ifrån det konservativa tänkandet man kan komma. Husvagn & Camping säger inte att vi med de grå tinningarnas charm kommer att fnysa och tänka ”aldrig i livet”. För detta lär bli en vattendelare där minst lika många husvagnsentusiaster säkerligen låter sig förföras av dess enkelhet och flexibilitet. 

Gasolutrustning? Nej, allt går på el. Inget konstigt med det, många vagnar på marknaden idag har samma system. Däremot upptäcker vi att värme saknas. Detta gör att 360:an troligtvis är tänkt som en renodlad sommarvagn.

Bra eller dåligt? Ja, det får var och en svara på. Enligt den svenska importören ser de dock över möjligheten att ha en portabel värmekälla som tillval.

Adria Aviva kök
Litet kök med kompressorkyl. Observera att mikrovågs-ugnen är ett tillval.
Adria Aviva toa
Helt okej hygienutrymme som kan mäta sig med motsvarigheten i betydligt större konkurrentmodeller. 

Inte heller vanliga överskåp finns. Istället har den slovenska tillverkaren applicerat ett antal portabla tygboxar som kan hängas upp eller flyttas runt efter tycke och smak. Jodå, vi noterar även en garderob i tygversion – modell något större och rymligare. Dessutom är både belysningen och kokplattorna portabla.

I skafferiet hänger tygfickor för diverse småpryttlar, allt för att nyttja utrymmet maximalt. Den golvplacerade kompressorkylen står dock där den står. Punkt slut. Porta Potti? Nej, för tusan. Lite 360 DK har faktiskt utrustats med ett ”riktigt” hygienutrymme där utanpå-liggande handfat, öppningsbart fönster och duschmöjlighet gäller.

Vidare finns detaljer som blåtandssändare, delbar stalldörr med myggnät, papperskorg och USB-laddningsuttag.

Adria Aviva gasolkoffert
Smart gasolkoffert med plastboxar och tvättlina.
Adria Aviva sitt
Två raka soffor med inte världens bästa sittkomfort.

Förresten, nämnde vi att detta är en husvagn som är försedd med våningssäng? Jaså, inte. Med tanke på den ringa storleken kan man knappast tro att det är sant – men så är faktiskt fallet.

Och ja, våningssängen kan lyftas bort för att, om så önskas, bli till ett praktiskt lastutrymme. 

En avdelning som kan förvandlas från kids corner till förvaring på under en minut. Bilden visar tydligt att tygboxar gäller även där samt att det finns förvaringslådor i plast undertill. Enkelt och en smula primitivt, men ack vad charmigt. En annan smart lösning är gasolkofferten, som nu inte har någon flaska att förvara och släpa på. Där gäller förvaringslådor av plast för främst lite oömma ting som vi ogärna tar med oss in i vagnen.

Adria Aviva överskåp
Som sagt, inga överskåp, utan det är portabla tygboxar som gäller.
Adria Aviva barnens avdelning
Barnens avdelning.

Tvättlina? Jajamensan, den enkla lösningen hänger också med på köpet (se foto).  

Hur summerar vi då denna skapelse? Charmig till tusen och nytänkande. Vi har en ny och modern målgrupp som knackar på dörren och enligt de svenska återförsäljarna lockas de mer av enklare fordonstyper och outdoor-relaterade lösningar. 

Där känns Adria Aviva Lite 360 DK som mitt i prick. Det ska också bli intressant att följa modellen via HRF:s registreringssiffror. Succé eller platt fall? Det får framtiden utvisa.

Adria Aviva Lite 360 DK faktaruta
Rulla till toppen