Knaus Sport 540 FDK: Välbeprövad planlösning

Publicerad: 2023-12-05   Uppdaterad: 2023-12-02

Vad sägs om ett välrenommerat varumärke och en välbeprövad planlösning? Knaus Sport 540 FDK är en populär barnkammarvagn med både modest storlek och dito prisbild.

Knaus Sport 540
Serien Sport finns i 15 olika tappningar. Storleksmässigt placerar sig 540 FDK som den fjärde längsta av dem.
Serien Sport finns i 15 olika tappningar. Storleksmässigt placerar sig 540 FDK som den fjärde längsta av dem.

Kikar på vagnen hos LW Husvagnar i Smedjebacken– ett företag som firar 30-årsjubileum 2024. Att exemplaret vi tittar på ännu inte har blivit sålt är en gåta. Så kallade familjevagnar med våningssäng brukar nämligen gå åt som smör i solsken. I och för sig bör dagens tuffa räntesituation beaktas och det är säkerligen där skon klämmer.

En diskussion i ärendet med säljaren Stefan Eriksson bekräftar saken. Hos flertalet återförsäljare låg räntan på 3,50–3,75 procent innan chockhöjningarna kom. Nu är den runt sju procent. Det gör helt klart skillnad för familjekassan. 

Under Husvagn & Campings besök i början juli var test-
objektet prissänkt. Om samma sak gäller när ni väl är på plats låter vi vara osagt. Plockar fram miniräknaren. 319 000 kronor kostar vagnen (kampanjpris) och det innebär en kontantinsats på 63 800 kronor. 

Knaus Sport
Draperi betyder en lite privat sfär vid läggdags.
Knaus Sport
På husvagnar från koncernen Knaus Tabbert Group är det nästan en regel utan undantag att handfat och toalett-utrymme är separerade från varandra.

Tar ni den på 180 månaders avbetalningstid, till den aktuella räntan 6,95 procent, blir det en månadskostnad på 2 274 kronor. Inte så vidare blodigt om ni frågar mig, men många bäckar små kan som bekant bli en stor å. 

Om vi bortser från det finansiella är det knappast något som talar emot Sport 540 FDK. I varje fall inte om campingfamiljen söker en medelstor, välutrustad vagn med ett högt andrahandsvärde och ett synnerligen modernt designspråk. 

Som vi skrev inledningsvis handlar det om en välbeprövad planlösning med våningssängen intill entrédörren allra längst bak, central placerad dinett med köket mittemot samt fransk säng och hygienutrymme (med separerat handfat i bodelen) i vagnens frontparti.

Knaus Sport kökslådor
Två breda kökslådor som sväljer kastruller och karotter med bravur.
Knaus Sport våningssäng
Barnens hörna. Våningssängen med tre bäddar (se bild) är ett tillval som kostar 5 300 kronor.

Inleder genomgången vid den sistnämnda avdelningen. Smart att en handduksstång är installerad i taket. Det gör att toaletten även kan användas som torkrum – något som är bättre än bra i campingfordon som barn ska vistas och bo i. Sällan eller aldrig är deras kläder hela och rena från den ena dagen till den andra.

Noterar även öppningsbart fönster och takventil samt att alla nödvändiga detaljer är applicerade. I de vuxnas sängavdelning finns EvoPore HRC-madrass och svanhalsbelysning med touchfunktion.

Flyttar över till dinetten som är bekväm. Dessutom är det glädjande soprent under båda soffdynorna. Även här gäller samma typ av läslampor som vid sängen. Breda förvaringslådor och ett högt, smalt kylskåp är två stora plus i köket.

Knaus Sport kylskåp
Rymligt kylskåp med utdragbar grönsakslåda.
Knaus Sport garderob
En smal garderob intill entrén/våningssängen. En bredare garderob finns bredvid handfatet.

På var sin sida om sittgrupp/kök hittar vi garderober. Båda har belysning men ingen av dem har utrustats med takventil. Kidsen har öppningsbara fönster och ”smilelampa” intill sina bäddar. Totalt finns det sex öppningsbara fönster och en duo takfönster. Dessa hjälper till att ge vagnen en behaglig och ljus känsla.

De vita överskåpen, som alla är ventilerade, bättrar också på den varan. På dem sitter borstade aluminiumbeslag och de är riktigt snygga. Kikar runt interiört och hittar även brandvarnare, sju laddningsuttag varav två USB, samt funktionen Silwy Ready.

Knaus Sport fransk säng
Fransk säng är synnerligen populärt på den svenska marknaden.

Utvändigt är vagnen försedd med släta karossväggar, vilket ger en lite lyxigare känsla jämfört med kulhamrade sidoväggar. Gasolkofferten har ett oömt golv och stödhjulet är försett med integrerad kultrycksindikator. På bakstammen sitter de kultförklarade bakljusen Cateye-Evolution (med elegant, rinnande belysning).

Stödbenen är extra kraftiga. Vattenfiltersystemet ”bluu water” och en-nyckelsystem gäller också. Med andra ord, inte mycket att anmärka på.

Knaus Sport faktaruta
Rulla till toppen