Weinsberg Caralife: Färdig för vanlife

Publicerad: 2023-12-14   Uppdaterad: 2023-12-13

En av årets stora snackisar inom husbilsindustrin är tveklöst Weinsbergs CaraLife – en sprillans ny modell som framför allt vänder sig till den yngre husbilsgenerationen.

”Varför bygga om och inreda själv, när det redan finns en färdig vanlife-modell”.  Så tycks Knaus Tabberts koncern ha resonerat när de gnuggade sina geniknölar och lanserade CaraLife. En spännande produkt som de har utvecklat tillsammans med entusiastiska hemmabyggare.

Nyheten presenterades i tyska Bad Grisbach i somras inför ett stort internationellt pressuppbåd, där Husvagn & Campings utsända var de enda svenska journalisterna på plats.

Från pressen var det mestadels positiva reaktioner. I eftersnacket bakom kulisserna dryftades frågorna om syftet och till vilken målgrupp varumärket vänder sig.

Weinsberg Caralife front inre
Synnerligen modern inredning – och cool sådan.

När just detta kom på tal svarade representanterna från Knaus Tabbert Group:

– Vi vänder oss direkt till målgruppen och livsstilen ”vanlife”. Att bygga och inreda själv är både tidsödande och dyrt. I vårt samlade utbud har vi gjort jobbet åt dem och presenterar en färdig produkt till ett attraktivt pris, förklarar PR-chefen Stefan Diehl.

Jojo, konceptet är buskul, men det där med attraktivt pris kan diskuteras. Begreppet vanlife är en livsstil som samtidigt blivit trendig. Grundfilosofin handlar om att leva i sitt fordon, men framför allt om att vara fri och oberoende. Målgruppen Weinsberg vänder sig till tillhör inte de mest penningstinna i samhället.

Weinsberg Caralife säng
Bred dubbelsäng med måtten 190 x 165 centimeter.

Den här frihetstörstande kategorin förverkligar oftast sina drömmar och behov i en gammal ombyggd skåpbil, vilken förvisso kostar mycket tid och pengar att iordningställa, men ändå inte i närheten av pris-lappen på ett färdigt fabriksbygge.

Okej, hur är då Weinsbergs nya skapelse? Vi lägger inte så stor vikt vid chassit. Exemplaret vi provkörde hade en Fiat Ducato med 140 hästar och manuell låda som bas. Något som snabbt kan sammanfattas som en modern bekväm bil med alla tänkbara säkerhetssystem.

En väsentlig skillnad mot andra plåtisar i formatet är att förarhytten är intakt och mellanväggen är kvar, vilket utöver förarstol innebär två-sittsoffa fram.

Weinsberg Caralife kök
Köksenheten med diverse förvaringsutrymmen.
Weinsberg Caralife duschkabin
Duschkabin i tyg. Konstruktionen som helhet tycker vi är så där.

När det gäller bodelen har ingenjörerna tagit rygg på hemmabyggarnas sätt att inreda på ett kreativt sätt. Bakom väggen mot förarhytten är köket placerat i vinkel åt vänster. Det finns två brännare, vask, kaffemaskin och gott om arbetsyta och skåp.

På väggen finns badrumsskåp med spegel samt en 32-tums smart-tv. Det golvplacerade kylskåpet hittar vi i köksbänken, nära entrédörren, bekvämt tillgängligt även från utsidan.

Under dubbelbädden bak är det gott om stuv- och förvaringsutrymmen som nås från utsidan. Den smakfulla inredningen med bland annat ribbliknande träpanel och klatschiga hänglampor ger ett mysigt intryck med hög trivselfaktor. Till vänster om insteget finns en Porta Potti dold i ett skåp.

Weinsberg Caralife
Jo då, det är gott om plats i ”garaget”.
Weinsberg Caralife moduler
Mobila moduler finns också.

Och i bilen finns även dusch. För att lyckas med konststycket att duscha inomhus får du skjuta soffbordet under madrassen i sängen (fiffig konstruktion) och lyfta undan en läm i golvet där duschgolvet finns. 

En inkapslad tyggardin upphängd i taket ska förhindra vattenstänk medan vattnet strilar. Det här verkar väldigt krångligt och vi inbillar oss att denna kategori campare föredrar utomhusvarianten.

Varken toalettbesöket eller duschandet kan således genomföras med någon större blygsamhet.

Totalt sett är det ändå trevligt när de stora drakarna hakar på trenderna inom mobil fritid, men om modellen CaraLife blir den succé som koncernledningen hoppas på låter vi vara osagt.

Weinsberg Caralife toa
Under den ena soffdynan hittar vi en Porta Potti.
Weinsberg Caralife faktaruta
Rulla till toppen