Knaus Yaseo 500 DK: Multifunktionellt inredningskoncept

Publicerad: 2024-01-21   Uppdaterad: 2024-01-20

Är årets överraskning en överdriven rubricering? Nej, inom husvagnssfären är Knaus Yaseo 500 DK den mest innovativa produkten och den smartaste vagnen vi har sett på mycket, mycket länge.

Att vi går mot allt mindre och lättare fordon är ingen nyhet – och det gäller såväl husvagnar som husbilar. Vi har skrivit om det förr och branschen spår samma visdomsord.

Elektrifierade eller mindre och motorsvagare dragfordon i kombination med miljötänk och kanske enbart B-körkortsbehörighet är ett faktum som husvagntillverkarna står inför.  

Bara den senaste tiden har två minivagnar (Carpento och Hjovagnen) börjat synas på den svenska marknaden. Utbudet av små, droppformade så kallade offroadvagnar har ökat – och nu drar även det tunga artilleriet sitt strå till stacken.

Knaus Yaseo soffa
Härlig loungeavdelning för skönt häng.
Knaus Yaseo sängskåp
Utfällbart sängskåp för den yngre generationen.
Knaus Yaseo kök
Induktionshäll och kompressorkylskåp (på motsatta sidan) gäller i köksavdelningen.

Till modellår 2024 har välrenommerade Knaus lanserat en sprillans ny serie om två modeller med e-mobilitet. De heter Yaseo och består av 340 PX och vårt testobjekt 500 DK. Båda med multifunktionella lösningar och självständighet med stort S. Vi pratar frihet som berör.

Modellserien är framtagen för just elbilar och mindre dragbilar (låg tjänstevikt och 14 procent avskalad frontyta). Dessutom är de självförsörjande då konstruktionen E.POWER förser vagnarna med ström från dragbilen.

Vidare är duon helt gasolfri, det vill säga luftkonditionering, induktionshäll, kylskåp med mera drivs med el. Här bör det poängteras att det går att köpa till ett gasolpaket för 7 000 kronor om ni inte har en eldriven bil att dra med.

Knaus Yaseo säng
Det tar bara tio sekunder att få sängen på plats.

Kliver in i 500 DK tillsammans med Bergholms kunniga personal. För guidning och instruktion behövs första gången, sedan blir det som så mycket annat plättlätt att förstå.

När vi stiger på är ingen sängplats synlig. Men hör och häpna, det finns sovplatser för tre vuxna och ett barn. Hur är det möjligt? Jo, de är alla dolda.

Dubbelsängen trollas enkelt fram genom att du viker in stolsbenet, fäller upp bordet och spänner fast det via ett magnetiskt snabblås på ribbväggen. Sedan krävs bara ett knapptryck och att du drar ”väggen” mot dig (samma funktion som på gamla, hederliga sängskåp).

Knaus Yaseo sittgrupp
Trevlig plats för umgänge – och bakom träribborna finns den dolda dubbelsängen.

Även i loungehörnan döljer sig en säng. Här drar du den nedersta delen av ”sittgruppen” mot dig likt med en bäddsoffa. Ovanför denna noterar ett vaket öga den tredje komponenten för nattligt bruk: ett utdragbart sängskåp, viktmässigt troligtvis konstruerat för barn och ungdom. 

Sakta i backarna. Vi är inte färdiga riktigt än. Nästa snillrika och platsbesparande lösning finner vi i hygienutrymmet – och häng med nu. Lägg den närmaste soffdynan åt sidan. Gå in på toa och tryck väggen i riktning mot bodelen. Vips har du en duschkabin på tre röda. När denna inte används drar du den bara emot dig.

Knaus Yaseo toa
Dra ut eller tryck in handfatet – efter behov.
Placeringen av tv:n är intill ena soffan.
Knaus Yaseo dusch
Så här ser det ut när vi skapar ett duschutrymme genom att knuffa badrumsväggen mot bodelen.

En annan finurlig, och samtidigt enkel lösning, är handfatet som kan skjutas in/ut efter behov. Det finns även ett intressant tillval där en variabel sittgrupp kan göras om till förvaringsplats för cyklar (se lastluckan på den exteriöra bilden).

Är det marknadens smartaste husvagn vi har spenderat ett par timmar med? Jag tror nog att hela branschen kan svara enhetligt ja på den frågan, även om det naturligtvis tar emot för konkurrenterna att hylla Yaseo.

Eller så tar de rygg på Knaus och försöker komma med något ännu vassare till nästkommande modellår.

Knaus Yaseo faktaruta
Rulla till toppen