Fritidsvagnen Carpento 360: Skapad för framtiden

Publicerad: 2024-02-12   Uppdaterad: 2024-02-10

Turkisk peppar – ja, tack! Turkiskt bad – jajamensan! Turkisk kebab – självklart! Turkiska husvagnar – vänta lite, vad sade du? För att eliminera eventuella tveksamheter och frågetecken gjorde Husvagn & Camping det enda rätta. Vi satte tänderna i Fritidsvagnen Carpento 360.

I samband med den storslagna och ytterst sevärda mässan för mobil fritid, Caravan Salon i Düsseldorf, bekantade vi oss med de turkiska vagnarna för första gången. Det inledande intrycket blev: Helt rätt i tiden eftersom små och framför allt lätta vagnar har blivit ett hett villebråd då allt fler väljer att sadla om till elbil.

Och som bekant har många av de eldrivna personbilarna ytterst begränsad dragviktsförmåga. Lägg även till dagens bränslesnåla småbilar som sällan eller aldrig får hänga mer än 750 kg på kroken. Frågan var bara: skulle det finnas någon generalagent på den svenska marknaden som skulle kunna tänka sig att nappa.

Carpento 360
Ingen kan komma och säga att Carpento ser ut som alla andra vagnar.

Några dagar senare dök det upp en intressant inbjudan i mejlboxen. En pressvisning för Carpento i Huskvarna (i samband med Elmiamässan). Avsändaren var xmore AB, som även är importör av populära Fritidsvagnen. Naturligtvis tackade Husvagn & Camping omedelbart ja. 

Med handen på hjärtat föll vi pladask för den turkiska vagnens futuristiska design och då syftar vi i synnerhet på det exteriöra frontpartiet. Dess UFO-liknande utseende är så långt från dagens minivagnar man kan komma.

De flesta ”småttingarna” på husvagnsmarknaden brukar vara en smula kantiga, ungefär som om de skulle härstamma från 80-talet. Men inte Carpento – ty här pratar vi om en framtida look.

Carpento 360 bäddat
På några få sekunder förvandlas sofforna till en 130 centimeter bred säng.

Kanske är det småskaligheten som har satt sina spår? Det är nämligen inte någon stor koncern som står bakom varumärket – utan ett familjeföretag.

Rent historiskt studerade grundaren, Faruk Nurcan, industriell design på Mimar Sinan Fine Arts University i Istanbul, Turkiet. Som ett resultat av eget campingintresse, två års forskning och ett års produktutveckling stod till slut jungfrumodellen 310 klar, och ett år senare lanserades storasyskonen 360 samt 410.

Till familjehistorien bör det också nämnas att Faruks barn jobbar inom företaget. Dottern sköter marknadsavdelningen medan sonen passande nog är inredningsdesigner. 

360-modellen som vi siktar in oss på har – hör och häpna – både bäddbar sittgrupp och våningssäng! Något som gör den till marknadens troligen minsta och lättaste barnkammarvagn. När vi frågar den svenska importören vilken målgrupp de vänder sig till får vi svaret: 

Dubbla brännare, kryddhyllor och som synes gott om förvaringsskåp.
Slagsmål om vem som skulle få överslafen – kossan Morsis vann den kampen.

– Vi letade efter ett varumärke som passar elbilar och som samtidigt står för komfort. Allt för att möta den ökade efterfrågan från unga, nyblivna husvagnscampare, men även från elbilsägare. Jag ser det som en perfekt vagn för dem som reser mycket men har vuxit ifrån det primitiva tältandet, säger xmores grundare, Niclas Runberg och tillägger att vagnarna i Sverige kommer att lyda under benämningen Fritidsvagnen Carpento.

För att få svart på vitt kopplade Niclas 360:an på kroken bakom en VW ID.5 GTX. Sedan bar det iväg från Mora till Huskvarna. Resultat blev förbluffande bra. Visserligen ökade elförbrukningen med 20 procent, men…

– Att bara behöva stanna och tanka el vid ett tillfälle (i samband med ett lunchstopp) på lite drygt 43 mil känns riktigt, riktigt bra, säger Niclas.

Vidare förklarar han att vattentank, kylskåp, ja allt som har med vikt att göra är placerat mitt ovanför axeln.

– Det gör att du kan gå in vagnen utan att behöva fälla ned stödbenen. Den tippar inte, avslöjar Niclas.

Carpento 360 hygien
Till och med duschmöjlighet finns.
Carpento 360 garderob
Garderob och kompressorkylskåp.

Naturligtvis kikar vi också på det interiöra. Ta bäddandet som ett exempel. Förvandlingen från sittgrupp till säng tar inte många sekunder. På var sin sida om bordet sitter en låsspärr. Haka loss och dra bordet mot dig. Ta-da, svårare än så är det inte. 

I avdelningen för nattbruk finns även läslampa med svanhals, 230- och USB-laddningsuttag. Täcka för fönstren kvällstid? Det gör du via tygdraperi. Hygienutrymme med duschmöjlighet och ett fullstort kök finns också – helt klart imponerande med tanke på vagnens ringa storlek.

Till sist: Fritidsvagnen Carpento (vars namn härstammar från det engelska ordet carpenter – snickare) finns i tre olika varianter – 310 (bäddbar sittgrupp), 360 (bäddbar sittgrupp och våningssäng) och 410 (två bäddbara sittgrupper). 

Carpento 360 faktaruta
Rulla till toppen