Polar Black Line 730 BQWL: Superfräck jubileumsvagn

Publicerad: 2024-02-16   Uppdaterad: 2024-02-13

Under stort hemlighetsmakeri arbetade Polar länge och intensivt med jubileumsserien Black Line. Resultatet blev en unik look och inredning, och samtidigt en hyllning både till företagets historia och till dess framtid.

Sedan den första Polarvagnen byggdes i Junselevallen 1964 har Polar varit pionjärer inom husvagnsindustrin. Ambitionen på 1960-talet var att ta fram en välisolerad husvagn som kunde användas året om, och det lyckades över förväntan.

Företaget blev en framgångssaga och på 1970-talet kom Polar 470 – Sveriges genom tidernas mest sålda husvagn. Den har i sin tur varit en av inspirationerna till nya Black Line.

Att fylla 60 år brukar oftast firas med pompa och ståt. Husvagnstillverkaren Polar är inget undantag. Men det var en hel del hysch-hysch bakom kulisserna. Så pass att när själva firandet, tillsammans med det digra återförsäljarnätet, tog plats i de anrika lokalerna vid Münchenbryggeriet i Stockholm blev inte ens medierna inbjudna.

Det är så fräckt att Polar har låtit installera dubbla kylskåp i Black Line.
Ska det vara dubbla kylskåp, ja då ska det även vara en duo ugnar. 

Inget fick läckas, inte en bild fick nå ut till tidningar eller publiceras på sociala medier. Faktum var att inte ens ett enda rykte florerade. Det var i stort sett knäpptyst fram till att det återstod några veckor till Elmiamässan. Fast själva projektet med Black Line sjösattes redan i februari 2021. 

– Inom företaget var vi alla eniga om att vi skulle gå all in redan från steg ett. Planlösning och färgsättning hamnade på produktutvecklingsgruppens bord. Det orangea, med koppling till norrsken, är ett arv från 70-talets vagnar, vilket också väcker positiva minnen fast här i en ny och modern tappning, nämner Polars försäljningsansvarige Mattias Mårtensson.

Men tro inte att första bästa idé togs emot med öppna armar. Det var bara för utvecklingsavdelningen att återgå till ritbordet och ta fram fler uppslag och ännu fler innovativa idéer. Och till slut föll alla pusselbitar på plats.

Polar Black Line sovrum
Tvärställd dubbelsäng är tydligen något som svenska husvagnscampare uppskattar.

Resultatet? Undertecknad kan inte säga annat än: Halleluja! Vi pratar om en helt omritad modell som inte liknar någon annan Polarvagn – varken interiört eller exteriört. Med handen på hjärtat är utsidans foliering mycket karaktärsfull där en orange dekorfärg följer karossen och nästan lyser upp hjulhuset. På ett ytterst smakfullt vis smälter även de überläckra aluminiumfälgarna samman med karosskulören.  

Inne i Polarvagnar har vi för vana att se en stor och bekväm U-soffa i frontpartiet, direkt till höger innanför entrédörren. Men inte i Black Line 730 BQWL. Visst, vi kan fortfarande kalla det för en U-soffa – men här har den vridits 90 grader och blivit utrustad med en soffdel som kan liknas vid en schäslong. Samma höga komfort och kvalitet gäller naturligtvis, fast nu i ett synnerligen annorlunda utförande. I denna avdelning finns också dubbla fönster och plats för tv.

Vagnsbrett hygienutrymme – vi tackar och bockar!
I jubileumsvagnarna är sittgruppen vriden 90 grader jämfört med tidigare. 

Det populära vinkelköket blir nästa anhalt. Vi ser två utanpå-liggande brännare samt en duo kokplattor i en induktionshäll. I övrigt är det samma höga nivå som tidigare: gott om utrymme att arbeta vid köksbänken, ypperliga förvaringsmöjligheter samt mikro- och 230-ugn i pelare. Kan det bli bättre? Men vänta lite. Vad är det jag ser? Dubbla kompressorkylskåp! Jo, det är faktiskt sant. Hur fräckt är inte det?

Lite längre bak i vagnen regleras den tvärställda dubbelsängen med el och i akterpartiet har Black Line fått det populära, vagnsbreda hygienutrymmet med ett numera något sänkt tvättställ, där själva handfatet är utanpåliggande. Som helhet betraktat är vagnen estetiskt läcker, vilken avdelning du än vistas i.

Det populära vinkelköket – fast som synes, vinklat åt andra hållet denna gång.

Passar det inte med dubbelsäng? Sitt lugnt i båten, det finns även en Black Line med singelbäddar som heter 730 BSL (den har i övrigt samma planlösning och utrustning som vårt testobjekt). Till sist några ord från Polars vd, Tony Ekström.

– Polars jubileumsmodell Black Line 730 är en modern premiumvagn med retroinslag. Vi har tagit fram ett lyxigt och fullutrustat semesterboende med alla slags bekvämligheter som vi tror kommer få våra kunders hjärtan att klappa lite extra. 

Vi på Husvagn & Campings redaktion kan inte göra annat än att hålla med.

Elegant med utanpåliggande handfat.
Polar Black Line 730 BQWL
Rulla till toppen