Rapido C03: Kort och smal

Publicerad: 2024-02-20   Uppdaterad: 2024-02-18

Korta och smala husbilar är i ropet. Fast samtidigt vill inte alla ha en plåtis. Då passar det som hand i handske med en ”äkta” husbil fast i kort och slimmad tappning. En som matchar den beskrivningen är nya C03 från Rapido.

Rapido är ett välrenommerat varumärke som ofta kommer högt upp på diverse försäljningslistor runt om i Europa – Sverige inkluderat. Ny för året i tillverkarens minst sagt digra sortimentportfölj är C03 som Husvagn & Camping anser tillhöra en synnerligen spännande fordonskategori i mellanstorleksskiktet.

Det vill säga: Den är större än en plåtis och samtidigt mindre och smalare än de fullvuxna husbilsmodellerna. Mellan tummen och pekfingret är vårt kompakta testobjekt en och en halv meter kortare än ”vanliga” husbilar, men även lite längre jämfört med andra modeller med samma tänk.

Den franska tillverkaren tycker nämligen att sexmetersbilar med tvärbädd bak är för korta och därför har de gjort sin variant två decimeter längre. Det innebär plats för en vanlig garderob, ett större kylskåp och lämpliga, fasta trappsteg istället för stege till den breda sängen i akterpartiet.

Hela den populära C-serien byggs på ett chassi från Peugeot, vilket alltså innebär en helfransk konstellation. Det bör dock poängteras att Fiat finns som tillval, framför allt med passning till alla som prompt måste ha automat.

VÄNSTER: Den svängbara handfatsväggen. HÖGER: Resenärerna tar sig i och ur sängen via en fast trappa.

Tilläggas bör att det går ett ”rykte på stan” om att just Peugeot arbetar febrilt med att inom en snar framtid kunna lansera sin Boxer med automatväxlad låda. Vi ber att få återkomma i detta ärende när vi har mer kött på benen. 

Tillbaka till C03. Börjar utomhus. Garaget har belysning, surrningsöglor och värmeutblås samtidigt som elsystemet har sitt boende här. Lastluckor sitter på båda sidor om karossen (100 x 75 samt 100 x 50 cm). Noterar även utedusch, stödben bak, backkamera samt att den bakre stötfångaren har lysdioder. Hinner inte kliva in i husbilen förrän lampan tänds ovanför huvudet. Aha, så kallad coming home-belysning som går på automatiskt när fossingarna når fotsteget till entrén. Nice!

Får känslan att det är en smula trångt interiört. Fast är ni bara två som ska använda husbilen är det inga problem. Inleder längst bak. Tvärställd dubbelsäng brukar få vissa gamlingar att morra, men vad göra om vi bara har dryga sex meter att spela på? Hur som helst finns där en tålig skummadrass med skiktlimmad, spjälad sängbotten med aluminiumram. Vidare tygklädd och upplyst sänggavel, USB-laddningsuttag samt att förarbetet för en extra-tv redan är fixat.

I hygienutrymmet gäller Duo´Space, det vill säga svängbar handfatsvägg som trollar fram ett duschutrymme (med skiffergrå plexiglasbeläggning) på tre röda. Möjlighet att torka våta plagg finns och takfönster likaså. Här inne är alla detaljer i kromat utförande. 

Duschutrymme med takfönster och trall på golvet.
Rymligt lastutrymme för diverse skrymmande ting.

Garderob och linneförråd har placerats mellan sängen och köksenheten. Det raka köket har som på plåtisar fått sin plats direkt till vänster från entrén sett. Avdelningen har utrustats med elektriskt central-lås (lådorna), soft close-system, belysning under köksbänken, kryddhylla, fläkt, utanpåliggande brännare samt djup box för stora PET-flaskor i det stora kompressorkylskåpet. Inte illa! I sittgruppen gäller L-soffa med utdragbart bord. Här är läslamporna, precis som i sovrummet, försedda med integrerade USB-uttag. 

Det har även applicerats ett femte säte bakom passagerarsätet, en komponent som enkelt kan fällas in/ut. 

I Sverige kommer denna modell att säljas med Pack Scandinavian Exclusive. Något som bland annat innebär dimmerbelysning, heltäckande matta i bodel/hytt, multimediastation, backspeglar med defrosterfunktion, uppvärmd spillvattentank samt extra bodelsbatteri och fjärrnyckel för att nämna ett axplock. Finemang!

Rapido C03 faktaruta
Rulla till toppen