Hobby Maxia 595 KML: Flexibel Maxia

Publicerad: 2024-03-08   Uppdaterad: 2024-03-07

Den tyska tillverkaren Hobby vill inte enbart kalla Maxia 595 KML för en barnkammarmodell. Den är nämligen mer än så. Häng med när vi kikar närmare på branschens kanske mest flexibla multifunktionsvagn.

Är ni en barnfamilj? Har ni hundar? Inget blir problematiskt i Hobbys nya spännande Maxia 595 KML eftersom den är försedd med ett synnerligen intressant och innovativt koncept, där innehavarna kan möblera om akterpartiet på egen hand – och det på nio olika sätt. Våningssäng och lekrum eller varför inte plats för golfutrustning eller cyklar? Som sagt, ni väljer själva.

Christoph Semkow, projektledare på Hobby, är personen som ligger bakom denna nyskapande konstruktion. Han är själv passionerad campare och familjefar. Att få till en husvagnsmodell med syftet att passa familjer i alla livets olika faser, blev så att säga en personlig hjärtefråga. Hans idé om en flexibel vagn hade vuxit fram under flera års tid och när han slutligen fick grönt ljus från företagsledningen sprudlades det fram idéer. 

Naturligtvis förde utvecklingsavdelningen även en nära dialog med ett antal campingfamiljer för att kunna identifiera sig med målgruppen. Grundtanken var att skapa mervärde. Kort beskrivet: en modell som kan förändras beroende på familjens behov.

Så här ser det ut i vagnen med trebäddsversion i våningssängen.
Flexibelt till tusen. Här är de nio olika alternativen.

Lika kort sammanfattat av Husvagn & Camping: Christoph Semkow och hans team har verkligen lyckats. I stället för att den bakre möbelmodulen enbart är en våningssäng finns det nu nio olika användningssätt att ta till:

1) En säng, 2) Två sängar, 3) En säng och bagagesäkring, 4) En säng och sitthörna, 5) En säng och sitthörna där koja och målarbord finns som tillval, 6) Två sängar och bagagesäkring, 7) Två sängar och förvaring, alternativt plats för hund, 8) Tre sängar, 9) Enbart förvaringsutrymme (i samtliga fall med två bäddar eller fler är mittensängen ett tillval).

Hur är då allt uppbyggt? Jo, i den nya barnkammardelen består den understa bädden av tre kvadratiska dynor, som har profilerad formpressad filt på undersidan för optimal luftcirkulation. Flera bäddplatser kan enkelt monteras på plats via ett smart instickssystem. De övre bäddarna består av två bärande profiler, en rullbar ribb-botten och madrass. Dessa har maxbelastningen 100 kg. 

Breda lådor och kryddhyllor är också plus i köksronden.
Notera dynorna vid den nedersta sängen.

Om de nedre bäddarna inte används, blir dynorna till en liten sittgrupp. Ett draperi som fästs med kardborre på den övre sängramen kan dessutom förvandla lekrummet till en mysig koja. I denna avdelning finns taklucka, öppningsbara fönster samt dimbara läslampor som inkluderar USB-laddningsuttag. Med andra ord: via några enkla handgrepp kan du förvandla bäddmodulen till att bli vad som passar bäst för stunden. 

Innan vi lämnar allt snack om sängar bör det också nämnas att singelbäddarna i vagnens frontparti har bäddbreddningsfunktion (200 x 220 centimeter). 

Som sig bör när det handlar om Hobbyvagnar gäller snofsig inredning och modern färgsättning. Det jag personligen har fått höra är att vissa har en och annan invändning mot sittgruppen. Inte för dess komfort, för den är hög (där även en schäslongliknande del finns).

Fritt fram för last av skrymmande sort
… eller kanske för en dryckesback eller två.

Det handlar om att familjemedlemmarna inte sitter mot varandra utan här stirrar alla på det dubbelhängda kylskåpet. Fast vad är skillnaden mot hemma? Där sitter i många fall föräldrarna med sina barn samlade med var sin läsplatta/mobiltelefon och kör sina egna race, utan tillstymmelse till ögonkontakt.  

Vi noterar marknadens kanske största garderob (130/92 x 78 x 48 centimeter) med fem hyllor och belysning. I avdelningen ”packning” räknar vi även in elva överskåp. 

De mest skrymmande persedlarna får naturligtvis plats i det tidigare nämnda flexibla akterpartiet, alternativt under singelbäddarna. I hygienutrymmet är det lika snyggt, modernt och fräscht som i övrig bodel. Här sätter vi plus i kanten för bra ben-utrymme (sittande på toa) och att belysningsknappen är placerad på barnvänlig höjd. Bäst i köket är det utdragbara skafferiet som inkluderar trådkorgar.

Planlösningen, med sittgruppen riktad mot kylskåp och garderob, gillas dock inte av alla.

Smådetaljer, men viktiga sådana, som brandvarnare och USB-uttag i såväl kök som i sittgruppen bockas också av. Avslutningsvis går det att köpa till bland annat vattenburet värmesystem (Alde) för att bättre passa alla er som använder vagnarna kontinuerligt även under vintertid. Vi avslutar med några kloka ord från Håkan Jägmar, ansvarig för Hobby i Sverige.

–Eftersom vi vet att många har sin husvagn i ganska många år är det här en perfekt vagn när familjen växer. Om några år kanske inte barnen är med i husvagnen lika mycket, då kan flexibla Maxia 595 KML anpassas och nyttjas för de nya förutsättningarna.

Stilren hygienavdelning.
Rulla till toppen