Tabbert Cellini 655 DF: Kunglig bostad

Publicerad: 2024-03-13   Uppdaterad: 2024-03-11

Vill du skryta lite, eller kanske rent av väcka stort intresse bland grannarna på campingplatsen? Om svaret är ja är den imponerande pjäsen Cellini 655 DF från tyska Tabbert ett minst sagt säkert kort.

Grundaren Alfred Tabbert (1908–1973) var en husvagns-pionjär. Som 45-åring skapade han sitt första rullande hem på två hjul, som serieproducerades två år senare. Resten är så att säga historia och en synnerligen framgångsrik sådan. 

Sedan två år tillbaka känns det emellertid som att Tabbert har börjat ta med kunderna på en ny resa.

Efter att länge enbart ha levererat lyxiga premiumvagnar, har deras sortimentportfölj breddats med udda fåglar som PEP Pantiga 390 WD (minivagn med sängskåp) och sprillans nya Senara 460 E som hör och häpna är försedd med höga långbäddar! Numera gör de alltså spännande och innovativa modeller också. Naturligtvis är kvaliteten fortfarande orubblig.   

Vårt testobjekt Cellini 655 DF är utan tvekan ett av varumärkets flaggskepp. Det finns bara två modeller i serien, å andra sidan bjuder de båda på crème de la crème utöver det vanliga. Enklast är att jämföra dem med att bo i lyxsvit på hotell där alla tänkbara bekvämligheter finns tillgängliga.

Tabbert Cellini säng
148 centimeter bred – frågor på det?

Fast ska verkligen en husvagn behöva kosta lika mycket som en husbil? De allra flesta lär nog rynka på näsan och säga nej. Samtidigt får kunderna exakt vad de betalar för och i det här fallet handlar det om kompromisslös stil och klass och så nära absolut perfektionism en husvagnstillverkare kan komma.

Drar en parallell med italienska muskelbilar (läs Ferrari, Lamborghini och Maserati) som inte heller de tillhör avdelningen billiga vuxenleksaker. 

Att ta steget in i 655 DF är som att kliva in i en annan värld – långt ifrån stress och alla måsten. Ungefär som när Askungen bytte skurhinken mot en förtrollande bal. Det är stilrent, sofistikerat och enastående smakfullt konstruerat – och godsakerna blir synliga redan vid entrédörren.

Vi slår oss ned i soffan vars bekvämlighet håller absolut världsklass. Dessutom finns komforthöjande justeringsmöjligheter att tillgå (se faktarutan). Är det någon nackdel med sittgruppen? Ja, det ska väl vara att den är så skön att det är hög risk för många lata eftermiddagar och att du inte vilja lämna den. Mellan den ena delen av U-soffan och köksbänken har ett utdragbart vinställ applicerats. Inte illa!

Och på tal om komfort: Är måhända sängen utrustad med stötdämpande tallriksfjädrar under madrassen? Givetvis! På var sin sida om den breda dubbelbädden (148 centimeter) finns garderober medan USB-laddningsuttag med svanhalsbelysning har inkluderats i lamparmaturen.

Via genomgång upptäcker vi en hop av läckra smådetaljer som utmärker sig, dessa kanske allra mest: läsbelysningsarmaturen, sänggavelns närmast oemotståndliga design, diskret belysning i såväl köksavdelningen som i hygienutrymmet. Proper elegans är bara förnamnet.

En närmast futuristisk entréavdelning.
Dubbelhängd kyl och gasolugn med grillfunktion är höjdarna i köket.

Vidare bör varumärkets egna komforttak nämnas. En konstruktion som har höga isolerings- och ljudvärden samt ventilerande diffusionsfunktion. Användarvänliga ting som en-nyckel-system, Seitz ramfönster, stor och dubbelhängd kyl, air condition, funktionsgolv med diverse fack, nivåindikator för färskvattnet, brandvarnare samt vattenfiltersystem bluuwater är andra godsaker som detta magnifika mästerverk har utrustats med. 

Utvändigt har 655 DF blivit försedd med AL-KO:s premiumstödben, stiliga aluminiumfälgar samt reservhjulshållare i gasolkofferten. Karossidorna är av slät plåt, taket är glasfiberförstärkt (GFK) medan front- och akterpartierna har så kallad LFI-teknik (Long Fiber Injection).

Namnet Cellini då? Jo, det härstammar från Benvenuto Cellini (1500–1571). Han var guldsmed, skulptör samt konstnär och verkade som påvens stämpel-snidare. Slutet gott, allting gott!

Fotnot: Syskonmodellen till vårt testobjekt heter 750 HTD och har slide-out. En funktion de i stort sett är ensamma om på husvagnsmarknaden i Europa.

Tabbert Cellini hygien
Även i hygienutrymmet är det lika fräscht. Separat duschkabin finns.
Rulla till toppen