Kabe Imperial 740 CTDL: Känns som hemma

Publicerad: 2024-04-09   Uppdaterad: 2024-04-06

En ny design såväl interiört som exteriört, liksom en rymligare sittgrupp och ny tv-placering. Så såg målbilden ut när KABE konstruerade den helt nya husvagnsmodellen 740 CTDL. Vi har kikat in i premiumversionen Imperial – och kände oss som hemma

Bakgrunden till att 740 CTDL har sett dagens ljus, är att dess nya sittgrupp blev mycket uppskattad när den först introducerades i modellen 600 CXL under 2022. KABE:s försäljningschef, Joakim Karlsson, berättar mer:

– Vi fick önskemål från flera återförsäljare om att vi borde utveckla konceptet och vi kunde även se i våra kundundersökningar att den rymligare soffan och den nya tv-placeringen var en succé. Som ett svar på det tog vi fram ett antal nya modeller som också har denna planlösning i husvagnens främre del – och 740 CTDL är en av dessa.

Vagnen kan beställas i KABE:s två lyxigaste versioner, Royal och Imperial, som alltså har digrast grundutrustning. Därutöver finns fyra olika planlösningar att välja mellan. Stor valfrihet är för övrigt signifikativt för KABE:s modellprogram, som innehåller 57 fordon 2024, och som saluförs i totalt 179 olika utföranden!

Kabe Imperial sittgrupp
Rymligare – och komforten är i världsklass.

Vagnen som vi har kikat på har en planlösning kallad E5 vilken kännetecknas av att den har en bred och längsgående queenbed.

Det första vi slås av när vi gläntar på entrédörren är soffan, som har fått en extra tvärgående sektion vägg i vägg med köket. Det är också inuti denna vägg som tv-fästet sitter, vilket hissas upp och ned via en knapp på sidan. Sittkomforten i soffan är utmärkt och den smarta tv-placeringen inbjuder verkligen till samkväm. Stora fönster och en rejäl taklucka skapar även ett härligt ljusflöde till denna del av husvagnen.

Upp mot taket noterar vi de nydesignade överskåpen som har mjuka former, en ljus kulör och varken handtag eller knoppar. Kontentan blir att de smälter in förträffligt i interiören vilket skapar en känsla av lugn, inte minst tack vare belysningen över och under skåpen. I övrigt har interiören fått 2024 års ljusare golvmatta liksom mörkare träfoliering.

Kabe Imperial exteriör
Samtliga husvagnar i Imperialserien har fått en uppdaterad stilren exteriör till 2024, liksom nya matchande fälgar.

I vinkelköket noterar vi att spisen både har två gasolplattor och en induktionshäll med ytterligare två plattor. Valfrihet var det ja: Undertill hittar vi en inbyggnadsugn med grillfunktion och på motsatta sidan av mittgången har de placerat mikrovågsugn samt kyl och frys i en stapel ovanpå varandra.

Det känns enkelt att nå det mesta, även om vi har sett smidigare placeringar av en mikrovågsugn än nere vid golvet. I köket är skåpsluckorna försedda med rejäla handtag, praktiskt när du lagar mat och kanske inte alltid har det mest varsamma handlaget. 

Det ska poängteras att utrymmet i köket är enastående! Köksbänken är hela 69 centimeter djup och den som står vid spisen har dessutom gott om plats bakom ryggen, vilket gör att mittgången ligger helt fri. 

Lägg därtill att ytterligare en person har bra plats att skära grönsaker eller liknande på andra sidan diskhon.

Kabe Imperial hygien
Vagnsbrett hygienutrymme smakar mumma.

Bakom köket har den rymliga queenbeden sin hemvist. Den har fantastisk komfort och lutningen kan ställas in efter behag via en knapp på väggen. Lyxigt värre! Överskåpen i sovdelen känns igen från sittgruppen. Längst bak i husvagnen finns hygienutrymmet – med toa och dusch i var sitt hörn. Benutrymmet vid toabesök är närmast oändligt och pappershållaren är placerad rakt framför wc-stolen. 

Här behöver du alltså inte vrida dig i någon sorts avancerad yogaställning för att få fatt i en bit toapapper. Duschkabinen känns oerhört robust och lär sluta 100 procent tätt mot resten av badrummet. Dock kan jag som är 191 cm inte stå raklång och duscha, något man i och för sig bör kunna stå ut med de få minuter man tvagar sig. 

Över lag är det gott om garderober och smarta för-varingsutrymmen i vagnen, men något vi saknar är möjligen ett stödhandtag innanför entrédörren.

I övrigt är 740 CTDL mycket trevlig som med rymlig sittgrupp, praktiskt välutrustat kök och en riktigt skön säng gör att komforten är som hemma – eller kanske rent av bättre.

Kabe Imperial faktaruta
Rulla till toppen