Adria Aviva 422 PY: Liten med stor känsla

Publicerad: 2024-05-08   Uppdaterad: 2024-05-06

Sällan eller aldrig har det funnit så många nya, innovativa husvagnar på marknaden som nu. Adria Aviva 422 PY är en i raden som har ovanlig planlösning.

Enklast kan Aviva 422 PY beskrivas som en liten och behändig vagn som är bäst lämpad för två personer. Det bör dock nämnas att det finns en extra bäddplats, dock varken den största eller den bekvämaste.

Givetvis har den slovenska tillverkaren gjort en föredömlig behovsanalys vad nytillkomna elbilsägare, eller de med små dragbilar, vill ha för typ av vagnar. Låg vikt och en smula avskalat har utan tvekan blivit populärt igen.

Den bidragande orsaken till att 422 PY känns ytmässigt luftig och öppen är vagnens akterparti. En avdelning som stavas samvaro och kök. Här finns en soffa, ett stort öppningsbart fönster samt ett klaffbord som tar minimalt med utrymme när det är infällt. Ett större bord ingår också.

Dubbelsängen i vagnens frontparti.

Det är en flyttbar komponent som har egen förvaringsplats i ett skåp under diskbänken (se foto). När inget av borden, alternativt bara klaffbordet, används är känslan nästan lite vanlife när bakväggens fönster är öppet. Med tanke på vagnens synnerligen ringa storlek undrar Husvagn & Camping om vi någonsin har varit med om ett så stort ”dansgolv”.

I köket noterar vi två brännare och en mängd olika stuvutrymmen i form av lådor och skåp. Kylskåpet är golvplacerat och finns inte tillgängligt i köket, utan direkt till vänster innanför entrédörren. Lite märkligt kan tyckas, men är vagnarna små måste det ibland trollas med knäna för att få plats med allt. Mitt emot köket har vi de enda sittplatserna i vagnen. 

Det rör sig om en rak soffa som följer ena karossväggen. Det kan vi tycka både si och så om. Det blir till att sitta bredvid varandra, något som vissa kan ha invändningar emot. Fast tar ni en campingstol och ställer mitt på golvet har båda resenärerna (om ni nu är två som använder vagnen) möjlighet till vidunderlig utsikt via det stora fönstret på bakgaveln.

Som synes är det en necessär som gäller och inte skåp i hygienutrymmet.
Bosse Bil i Åsbro var som vanligt hjälpsamma och lånade ut testfordonet till Husvagn & Camping.

Hygienutrymmet känns en smula spartanskt med tygnecessär i stället för skåp. Ett öppningsbart fönster ombesörjer ventilationen. När det gäller stuvutrymmen räknar vi till åtta överskåp där samtliga är försedda med luftspalt. I den rymliga garderoben saknas emellertid både belysning och ventilation. 

Den tvärställda dubbelsängen finns i vagnens frontparti. Under den finns det plats för de mer skrymmande persedlarna. 

Här är även pannan och batteriet placerade. Utvändiga lastluckor sitter på båda karosssidorna. Exteriört bör det nämnas att hela Aviva-serien (årsmodell 2024) har fått en ny bakstam med bland annat LED-belysning.

Gott om förvaring under diskbänken.
Det golvplacerade kylskåpet har separerats från själva köksavdelningen.

När vi avslutningsvis går vidare in på detaljer kan vi skriva till två takfönster, fem öppningsbara fönster och att samtliga fyra svanhalslampor har integrerade USB-laddningsuttag. Vidare har det monterats en så kallad delad stalldörr i entrén, samt hyllplan i köksskåpen.

Hur blir då slutklämmen? Det är en charmig vagn med en speciell, öppen och luftig planlösning. Helt klart flirtar tillverkaren med el- och småbils-ägarna. Den låga vikten är en viktig aspekt, den modesta prislappen en annan.

Bordet kan fällas ihop och har sedan egen förvaringsplats innanför den öppna skåpluckan som ses till vänster om bordet.
Rulla till toppen