Kabe Imperial I790 LQB: Mindre och maffigare

Publicerad: 2024-05-15   Uppdaterad: 2024-05-13

Nu lanserar KABE den första husbilen under åtta meter i segmentet Imperial. Kontentan? En populär fordonslängd som förenas med en alltmer efterfrågad planlösning – där wc och dusch är separerade från varandra. Vi kikar in i Imperial i790 LQB.

Husbilarna i KABE:s premiumsegment, Imperial, har tidigare tillverkats i längderna 810, 860 och 910. Dessa modeller har inneburit en oerhörd försäljningsframgång för KABE, som till 2024 såg behovet av att lansera en lite mindre husbil i serien.

Företagets försäljningschef, Joakim Karlsson, berättar att resultatet blev Imperial i790 LQB som saluförs med en planlösning – i Imperial samt snäppet mindre utrustade Crown.

– Vi har sett en allt större efterfrågan på planlösningar med separat wc och dusch. Tidigare har kunderna behövt gå upp till storleken 860 för att få det. Tanken med nya Imperial i790 LQB är att kunna erbjuda en lite mindre helintegrerad husbil med denna populära badrumslösning. Många föredrar också en fordonslängd under åtta meter eftersom det kan ha sina fördelar ute på vägarna, förklarar Joakim.

Kabe Imperial säng
Tro oss, här pratar vi horisontell komfort som heter duga.

Med det sagt är det dags att sticka in nosen och bekanta oss med nytillskottet. Påstigningen underlättas betydligt av det robusta stödhandtaget vid entrén. Här finns även tre krokar som är placerade på olika höjder för smidig upphängning av ytterkläder.

Väl uppe i mittgången står det klart vilken härlig rymd som skapas i en helintegrerad husbil – och under provsittningen av förar- och passagerarstolen blir det tydligt att förare och passagerare har en suverän överblick härifrån. I taket sitter en stor mörk platta med infälld belysning som höjer mysfaktorn och minskar känslan av att sitta i en ”förarhytt”. 

Plattan är för övrigt en del av undersidan på taksängen som enkelt fälls ned via en knapp på väggen. Dinetten är bäddbar och om vi räknar in förar- och passagerarstolen finns det plats för sex normalstora personer att sitta och umgås.

Kabe Imperial interiör
Armstöd i soffan gör det bekvämt för passagerare vid färd.

Överskåpen är designade i 2024 års följsamma former, som tillsammans med en ljus kulör bidrar till ett stilrent utseende som harmonierar med övrig inredning.

Vinkelköket är utrustat med tre gasolplattor och en rund diskho med tillhörande täckplatta. Tack vare den sistnämnda kan två personer hjälpas åt med matlagningen och ändå ha tillgång till hyfsade arbets- och avställningsytor.

På andra sidan mittgången finner vi frysen längst ner mot golvet med kylen ovanpå och ugnen allra högst upp. Det är inte utan att vi funderar lite kring hur pass smidigt det är att plocka ut en potatisgratäng här uppifrån om man kanske har lite svårt att nå.

Kabe Imperial hygien
Dusch och toalett har separata utrymmen.
Kabe Imperial kök
Notera den coola vattenkranen i köksavdelningen.

Bakom köket kommer det unika med modellen sett till den smidiga storleken – wc och dusch på var sin sida om mittgången. Dörren in till toan kan fästas mot köksdelen och därmed separera den främre delen av husbilen från den bakre. 

Den öppnas mot dig, vilket kräver viss teknik då du på en liten yta måste akta dig för den och därefter kliva in till wc:n. Utrymmet inne i wc-delen är däremot förhållandevis generöst och det är inga problem med benutrymmet. Duschkabinen då? Jo då, dessa dörrar är betydligt smidigare att öppna och utrymmet är utmärkt, även i höjdled.

Till sist kommer vi fram till det som vi upplever som husbilens krona, nämligen avdelningen för nattbruk. Här vilar du ut i en riktigt maffig queenbed vars ryggdel kan ställas i olika lutningar med hjälp av en knapp på väggen. Sängen nås från båda långsidorna och vid dessa finns dessutom en liten garderob liksom nattduksbord med låda.

Sovavdelningen har för övrigt samma sobra överskåp som husbilens främre del samt en elegant säng-gavel i mörkbrun färg. Här lär resenärerna sova riktigt gott, något som för övrigt lägger grunden till en trevlig semester.

Kabe Imperial, hytt
Njut av KABE:s första husbil under åtta meter i segmentet, Imperial. 
Rulla till toppen