Bürstner Nexxo Van Active T 569: Kort & slimmad

Publicerad: 2024-05-31   Uppdaterad: 2024-05-31

Varken en plåtis eller en fullvuxen husbil. Den nya ”hybridstorleken” tycks ha kommit för att stanna. Men är den bara smidig eller är den även trång? Häng med när vi tittar på Bürstner Nexxo Van Active T 569.

Minstingen i familjen Nexxo Van är en modell som med lätthet kan kategoriseras som ett mellanting mellan en vanlig husbil och en plåtis. För riktigt fullvuxen är den inte – varken på bredden eller på längden. Således en intressant produkt för alla er som anser att en ”vanlig” husbil är något för stor och klumpig, samtidigt som en plåtis är aningen för trång. 

Serien Nexxo Van (som är nedbantad på bredden till 220 centimeters yttermått) är ett klassiskt exempel på en fordonskategori som tilltalar husbilsresenärer som ofta rör sig i södra Europa där små, pittoreska byar innebär trånga gränder där det är svårt att ta sig fram. Vårt testobjekt är dessutom bara sex meter långt, det vill säga medellängden för en campinginredd skåpbil.

Kan verkligen dryga decimetern på bredden göra så mycket? Svaret är både ja och nej. Här måste de som eventuellt är intresserade också vara beredda på att själva bodelen ska vävas in i bantningsproceduren. Det märks nämligen på sina håll.

Bürstner Nexxo Van Active T 569, säng
Här ses hyllan som vi nämner i texten. Dessutom kunde de ha ”gömt” USB-laddningsuttaget något bättre.
Bürstner Nexxo Van Active T 569, kök
Litet kök med golvplacerat kylskåp och två brännare.

Dels längs med sängen där överskåpen har ersatts av en hylla, med all säkerhet på grund av platsbrist. Sedan har vi köksavdelningen där vi blir varse bantningen när vi öppnar skafferiet. Här blir det till att böka, gå ned på knä alternativ kröka rygg å det grövsta. Inte heller skåpförvaringen mitt emot blir enkel att hantera. Bättre ställt är det med garderoben som är placerad ovanför och som så att säga sitter i arbetshöjd. 

Med hjälp av ett vridbart handfat i hygienutrymmet har konstruktörerna å sin sida löst eventuella problem med utrymmesbrist på ett enkelt och finurligt sätt.   

Om vi tittar till priset är det två saker som sticker ut. Och då menar vi två tillägg som gör att totalsumman rör på sig. Det är automatlådan och vinterpaketet som omfattar uppgraderad värmepanna (Truma Combi 6E), elektrisk golvvärme, isolerad och uppvärmd spillvattentank och avtappningskran, samt sist men inte minst stolsvärme för båda hyttstolarna.

Bürstner Nexxo Van Active T 569, lastutrymme
Med den här typen av storlek på husbil och planlösning blir lastutrymmet därefter. 

Det sistnämnda har varit vardagsmat inom personbilsindustrin sedan många, många år, däremot tycks det vara fasligt svårt att få till i husbilar. Märkligt! Hur som helst, dessa två uppgraderingar kostar en hel del, närmare bestämt 54 700 respektive 31 300 kronor. Kan ni avvara detta, ja då hamnar ni en bit under miljonen. 

De med ett vaksamt öga har kanske noterat vinkelkuggarna på husbilens front (ett riktigt busväder gjorde det praktiskt taget omöjligt för Husvagn & Camping att ta egna foton). 

Efter att ha kontaktat den svenska generalagenten får vi dock till svar att i Sverige kan modellen endast beställas med Fiatchassi. Om vi återgår till de två vinklarna är det flera läsare som har hört av sig och undrat om de är kopplade till den militära gradbeteckningen för korpral, men så är icke fallet.

Bürstner Nexxo Van Active T 569, sittgrupp och hygienutrymme
God komfort i sittgruppen. HÖGER: Smart lösning i hygienutrymmet med vridbart handfat

De har en mekanisk förklaring. Varumärkets grundaren André Citroën tog nämligen patent på en typ av kugghjul med pilformade, vinklade kuggar. Deras logotyp har sedan 1919 för övrigt ändrats vid nio tillfällen, senast det begav sig var 2022.

I ronden på väg är bilen i sitt esse – och framför allt i stadstrafik. Säkerhetskomponenter som ESP, ASR, Hill Holder Traction Control + och stopp/start-system finns tillgängliga, liksom LED-varselljus och induktionshäll för laddning av mobiltelefon. Vad blir då kontentan av Nexxo Van Active T 569?

Som så ofta med campingfordon måste vi kompromissa. Önskas en smidig och lätthanterlig husbil ur trafikperspektiv får vi samtidigt vara beredda på att det också inverkar på boendekomforten och på användarvänligheten. Personligen tillhör den här typen av fordon mina favoriter, men alla har vi olika tycke och smak.

Bürstner Nexxo Van Active T 569, faktaruta
Rulla till toppen