LMC Tandero 500 E: Modern design

Publicerad: 2024-06-07   Uppdaterad: 2024-06-06

Det känns som att LMC är i ropet på nytt. Vi har tittat närmare på husvagnen Tandero 500 E, och blev helt klart imponerade över varumärkets nya design och formspråk.

LMC (Lord Münsterland Caravan) är ett tyskt varumärke som har producerat husvagnar sedan 1955. Deras första vagn var legendariska ”Knospe”. I modern tid är LMC kända för sin egenutvecklade byggteknik (LLT), förkortningen står för ”Long Life Technology”, där väggar, tak och golv byggs helt utan träelement. I stället används det tåliga plastmaterialet polyuretan med isolering av vattenbeständig styrofoam.

Ytterskikten på tak och golv är av glasfiber och väggarna är täckta av aluminiumplåt. Den avancerade byggtekniken, som även används inom deras husbilsproduktion, garanterar hela tolv års täthetsgaranti.

LMC Tandero 500 E
Ingen gigantisk pjäs, ändå längst av syskonskaran inom Tandero.
Ett rakt, litet kök med breda lådor.

På senare år har LMC kavlat upp ärmarna och vässat tänderna. På de stora tyska mässorna har publiken strömmat till visningarna och varumärket tycks åter vara på mångas läppar. Nästa år (2025) firar de 70-årsjubileum, men redan nu kan vi skönja vart de är på väg.

Deras nya husvagnsserie Videro är ytterligare ett led i utvecklingen av den läckra design och formgivning som 2022-lanseringen Tandero har. Den sistnämnda serien byggs i fem olika planlösningar och längder. Modellen 500 E som vi har under lupp är längst i familjen och mäter 7,57 meter. 

Det moderna inredningsuttrycket kallas Japandi, som enklast kan beskrivas som en mix av japansk minimalism och skandinavisk design. De mjuka formerna, den sobra bakgrundsbelysningen och jalusigardinerna i fönstren är en lyckad kombination som verkligen sticker ut.

Textilerna, de gråa nyanserna på färgsättningen, träsnickerierna och det grå/bruna brädgolvet (imitation förstås) gifter sig väl med varandra. Här andas det kvalitet och komfort på riktigt.

Singelsängarna är som synes försedd med bäddbreddningsfunktion.

Vagnens hemtrevliga och rymliga atmosfär påminner mer om ett lyxigt hotellrum än om ett fritidsboende på hjul. Här gör vi tummen upp till designmakarna som på ett mycket trivsamt sätt lyckats väva ihop kvalitet med finess. 

Efter att ha synat alla beståndsdelar i sömmarna är vårt främsta intryck en välplanerad vagn, anpassad för två personer med komfortabla enkelsängar fram. Det går också att bädda den bekväma U-soffan i aktern, vilket ger plats för ytterligare två personer, möjligen tre om vi pratar barn. Det stora bordet framför soffan är förstås höj- och sänkbart.

Köksenheten består av en djup vask samt kran med enhandsgrepp. Spisen har tre brännare och elektrisk tändning. I enheten finns tre breda och djupa, mjukstängande lådor med plats för bestick och husgeråd. 

Runt om i vagnen är det gott om förvaring, såväl i de många väggskåpen som under sängarna. En fiffig inredningsdetalj är att det inte finns några utanpåliggande skåphandtag. Väggskåpen öppnas i stället via dolda handtag underifrån. Detta innebär rena och fria skåpytor.

LMC Tandero 500 E, hall
Skön harmoni möts vi av direkt intill entrén.
LMC Tandero 500 E hygien
Elegant design även i hygienutrymmet.

Ovanför U-soffan, i sovrummet och på toaletten finns bakgrundsbelysta öppna hyllplan, något som förstärker den redan höga trivselfaktorn.

Det rymliga hygienutrymmet är utrustat med toalett, handfat och väggspeglar. Dusch finns emellertid inte. För vissa är den kanske saknad, men med handen på hjärtat, hur användbar är den egna duschen i husvagnen, egentligen?

När det gäller standardutrustningen i korthet noterar vi bred entrédörr med fönster, stödben med Big foot, stor taklucka, myggnätsdörr, förberett för tv, markis och förtältslampa. Den elektriska golvvärmen är ett tillägg som i kombination med det luftburna värmesystemet från Truma ger skön och fin komfort ombord.

Helhetsintrycket blir mycket bra och den långa täthetsgarantin får ses som ett plus i kanten.

Stor och rymlig kompressorkyl säger vi inte nej till.
Rulla till toppen