Rapido 606 F: Helfransk kombination

Publicerad: 2024-06-13   Uppdaterad: 2024-06-10

En kort husbil med en udda planlösning, kan det vara intressant? Husvagn & Camping blev hur som helst mäkta imponerade av franska Rapido och deras 606 F där både påbyggnad och drivlina kommer från Frankrike.

På plats hos Tumbo Husvagnar & Husbilar var jag inställd på att sätta mig bakom ratten i en Fiat Ducato. Men vad får jag se? Jo, ett lejon på motorhuven. Aha, det är en Peugeot Boxer som ska provköras.

Rapido 606 F

Inget bekymmer för mig och vad jag har hört, oftast inte för kunderna heller. Om de inte prompt måste ha automat, för det är något som fransosen ännu inte har. Enligt rykten ska det vara på gång, men ingen tycks veta exakt när. Rent logiskt borde det inte dröja alltför länge eftersom Peugeot ingår i samma koncern (Stellantis) som Fiat.

Peugeot har lite drygt 200 år på nacken som varumärke. Det är med andra ord ingen duvunge.

Företaget grundades 1810 av bröderna Jean-Frédéric och Jean-Pierre II Peugeot. Inledningsvis tillverkade de diverse produkter som var baserade på stål (verktyg, fjädrar, korsettramar, kaffekvarnar med mera). Logotypen togs fram av den sistnämndes son, Émile: ett lejon som då balanserade med alla sina fyra tassar på en pil. Något som skulle symboliserar styrka, snabbhet och hållbarhet.

Rapido 606 F sittgrupp
Inget snack om saken. Här blir det många kvällar med skönt soffhäng.

Lejonet var även en heraldisk symbol för det distrikt som familjen Peugeot kom ifrån. Det var först hundra år senare som det mäktiga kattdjuret reste på sig och slutade stå på alla fyra.

Bilarna då? Jo det var Émiles son, Armand, som ändrade riktning på affärsverksamheten genom att introducera cyklar och sedan även motorcyklar samt bilar. 1889 kom den första ångdrivna bilen, och två senare var det premiärdags för en bensindriven automobil. Nog med historik.

606 F är bevis på att Chausson, förlåt Challenger som de numera heter på den svenska marknaden, inte är ensamma om att vara en fransk påbyggnadstillverkare som tar ut svängarna, tänker vitt och brett och levererar spännande, innovativa lösningar. Det här är en udda fågel – och en smart sådan.

Köksavdelning med dubbla brännare, kryddhylla och fläkt.

Sällan eller aldrig har Husvagn & Camping vistats i en så liten husbil (endast 669 centimeter) som samtidigt har en så luftig planlösning som denna. Med handen på hjärtat är det faktiskt så bra svängrum att ”husvagnskänsla” infinner sig.

På grund av fordonets ringa längd är det endast taksäng som gäller för nattbruk och det kan vi ha överseende med. Visst, det går att bädda i sittgruppen också men det är sällan lika bekvämt som i en ”riktig” säng.

Utöver den platsbesparande komponenten för sovandet finner vi ytterligare två lösningar som sticker ut. Dels den väl tilltagna face-to-face-sittgruppen där sofforna mäter 160 respektive 110 centimeter. Sedan har vi hygienutrymmet som är lika stort och rymligt som i en ”liner”. Här finns alla tänkbara smådetaljer som är nödvändiga samtidigt som dubbla takluckor och ett öppningsbart fönster ombesörjer ventilationen.

Rapido 606 F hygienutrymme
Luftigt och helhärligt hygienutrymme. I bildens högra kant skymtar ”klädkammaren”.

I denna avdelning noterar vi något så ovanligt som en klädkammare. Naturligtvis ingen du kan gå in i, men jösses vilket space – halleluja! Jodå, det finns garage som nås från utsidan också. En plats som har utrustats med belysning, värmeutblås, lastöglor och utedusch. Även de eltekniska komponenterna har installerats här.  

Estetiskt är 606 F en fröjd för ögat. Mjuka, rundade möbelmoduler kombineras med en ljus och behaglig färgsättning. Som pricken över i:et saknar överskåpen handtag (tryckfunktion gäller), något som ger rena, fina linjer.

Slår mig ned i en av sofforna och kritar ned några noteringar. Det är god belysning i sittgruppen, sky roof-fönstret ovanför hytten bidrar i viss mån också med hjälp.

Sammanfattningsvis ger det här fordonet en synnerligen behaglig känsla samtidigt som det är smart och estetiskt tilltalande. Vill ha, blir därför mina slutord.

Rapido 606 F faktaruta
Rulla till toppen