Dethleffs Beduin Scandinavia 740 BFK: För hela familjen

Publicerad: 2024-07-09   Uppdaterad: 2024-07-07

Barnkammarvagnar är hårdvaluta hos återförsäljarna. En av dessa är Dethleffs toppserie Beduin Scandinavia. Vi har tagit tempen på 740 BFK – en åretruntvagn för den stora familjen.

Även om det här och var viskas om en viss inbromsning av nybilsförsäljningen av husbilar och husvagnar, så gäller detta inte alla fritidsfordon.

Efterfrågan, oavsett märke, är i princip alltid stor när det gäller familjevagnar, även kallade barnkammarmodeller. Tyska Dethleffs har alltid haft ett stort och brett urval i det här gebitet och vi är nyfikna på bjässen i Beduin-serien. Den välutrustade vagnen har tvillinghjul och är nästan 9,5 meter lång. 

Med ett rejält dragfordon blir ekipaget drygt 15 meter. Det går väl an när du kör rakt fram på en stor bred väg. Lite knepigare blir det nog när du tvingas backa, för sådant händer också, tro mig. Fickparkera? Glöm det.

Dethleffs Beduin Scandinavia
Ett härligt frontkök med gott om fria ytor.

Med det här formatet får du ett bekvämt och trivsamt semesterhem på hjul som kan användas under årets alla tolv månader. Bäst kommer 740 BFK till sin rätt uppställd på en campingplats. Med tillvalet ”mover” blir rangerandet lite enklare.

I den här rymliga vagnen får inte bara barnen plats, även mormor och morfar kan hänga med. Den omfattande standard- och tilläggs-utrustningen bjuder bland annat på Aldes vattenburna värmesystem med iNet-boxstyrning, golvvärme samt isolerad och uppvärmd avloppstank. Från en manöverpanel styrs både golvvärme och radiatorer. Andra väl så viktiga ingredienser är systemet AirPlus som innebär att alla skåp och möbelmoduler är bakventilerade för optimal luftcirkulation.

Den breda entrédörren (70 cm) har fönster. Väl inne betraktar vi hela härligheten, från det lyxiga frontköket till barnkammaren i aktern. Det öppningsbara frontfönstret ger ett stort och behagligt ljusinsläpp.

Dethleffs Beduin Scandinavia sittgrupp
Ett vardagsrum med hög trivselfaktor.

Inredningen känns sportig, fräsch och modern. Design, form, praktisk användning och komfort tycks vara den gemensamma nämnaren. Färgsättningen går i vitt med olika nyanser av grått, varvat med ljus trädekor. Tillsammans med matchande kulör på textilierna (Amposta) är helhetsintrycket gott.

Köket med stor kyl (156 liter med separat frysfack) i ståhöjd får ett extra plus. Här finns vask, spis med tre brännare, ugn med grillfunktion, besticklåda, utdragbart förvaringsskåp för diverse husgeråd och garderob. Storleks- och funktionsmässigt påminner vagnen snarare om en liten studentlya. Med den här arbetsytan i ett kök kan du med lätthet tillaga en 3-rätters meny till hela familjen. 

Dethleffs Beduin Scandinavia kyl och hygien
Kylskåp med som synes separat frys. HÖGER: Enkelt hygienutrymme med fällbart handfat och duschmöjlighet.

Vardagsrummet består av en rak längsgående soffa och en U-formad sittgrupp mitt emot med höga nackstöd i båda hörnen. Sittgruppen är bäddbar med plats för minst två personer (200 x 140 cm). Fortsätter vi akterut finner vi en fransk bädd (avsedd för föräldrarna) med bekväm sjuzonsmadrass.

Bakom sängen noterar vi hygienutrymmet med toalett, handfat och dusch. Själva barnkammardelen är placerad allra längst bak. Våningssängen har två, alternativt tre bäddar (det sistnämnda är tillval). Barnen har också två sittplatser med bord – helt anpassade för de allra yngsta som här kan läsa, rita, leka eller bara ”chilla” med exempelvis läsplattan.

Med en dragspelsdörr (fästes med magnet) kan barnkammaren avgränsas från vardagsrum/föräldrarnas sovplats. Här finns också gott om förvaringsutrymmen, såväl i de många skåpen som under sängarna. 

Dethleffs Beduin Scandinavia

Även exteriört är intrycket gott. Front och bakparti är i vitlackerad plåt, (som tillval finns grått och metallic), med kromade rangeringsgrepp och ramfönster på väggsidorna. Chassiutrustningen har AAA-självjusterande broms, AKS-säkerhetskoppling, Octagon axelstödsdämpare, galvaniserade stabilformade stödben, dragstångs-avtäckning samt märkesdäck av hög kvalitet som uppfyller kraven för 100 km/h.

Vagnen har dessutom isolerade hjulhus, och är byggd med motståndskraftigt glasfiberförstärkt tak (GFK).

Innehållslistan och de tekniska specifikationerna är lång, men i korthet kan nämnas att modellen rent utrustningsmässigt har det mesta som en campingfamilj kan önska.

Dethleffs Beduin Scandinavia faktaruta
Rulla till toppen